Domowe Hamburgery-prawdziwa bomba smakowa.doc

(185 KB) Pobierz
Domowe Hamburgery - Prawdziwa Bomba Smakowa

Domowe Hamburgery - Prawdziwa Bomba Smakowa

 

Składniki na hamburgery dla 8-miu osób

·         1/2kg mielonej wołowiny

·         1/2kg mielonej wieprzowiny

·         1 jajko lekko roztrzepane

·         1/2 szklanki sera parmesan

·         1/3 suchej bagietki (namoczonej w wodzie i dobrze odciśniętej)

·         2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

·         Wegeta i pieprz do smaku

·         1/3 szklanki mleka

·         1/2 łyżeczki suszonego oregano

·         1/4 szklanki świeżej natki pietruszki

·         Olej do smażenia

Pozostałe składniki:

·         8 bulek do hamburgerów lub kajzerek

·         8 plasterków żółtego sera

·         Mała główka sałaty (jaka lubicie drobno pokroić))

·         2 pomidory (pokrojone w plastry)

·         16 cienkich plasterków wędzonego boczku (przesmażonego na pół chrupko)

Sos jak do Big Mac (przepis znalazłam w necie)

·         1/2 szklanki majonezu

·         1 łyżka drobno posiekanej cebuli

·         2 łyżki sosu do sałatek francuskiego (French dressing)

          

·         4 łyżki  sweet pickled relish

         

           lub 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy)

·         1 łyżka drobno posiekanej cebuli

·         1 łyżeczka octu

·         1 łyżeczka cukru

·         1/8 łyżeczki soli     

Wszystko wymieszać, przełożyć do słoiczka, zakręcić, wsadzić do lodówki i pozostawić do przegryzienia się składników około 2 godzin.
 

Wszystkie składniki na hamburgery dobrze wymieszać
> Formować okrągłe, 1cm grube kotlety (hamburgery)
> Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem około 6 minut z każdej strony na rumiany kolor

(można je również zrobić na grillu)
> Pod koniec smażenia na każdy hamburger położyć plasterek sera i poczekać aż się rozpuści
> Bulki przekroić na pół
> Na dolna cześć położyć hamburger z roztopionym serem
> Na to kłaść 2 plasterki boczku, 2 plasterki pomidora
> Sałatę wymieszać z sosem i położyć na wierzch
> Przykryć druga połówka bulki
> Hamburger jest gotowy do jedzenia!!! Jest to ulubione danie mojej rodzinki. Dzieciaki są wniebowzięte kiedy robie te hamburgery na obiad.
NIEBO W GEBIE!!!  BARDZO POLECAM!!!

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin