Barszcz ukraiński 2.pdf

(34 KB) Pobierz
4243945 UNPDF
Barszcz ukraiński
Składniki Przepis
4 średnie buraki
4 srednie ziemniaki
2 średnie marchewki
1 spora cebula
ok. 15-20 dag białej fasoli
półtora litra wywaru wołowego
instant (albo z warzywek)
listek laurowy
sól, pieprz, kilka kropel sosu
sojowego
1-2 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek śmietanki UHT 12%
płaska łyżka świeżego
pokrojonego koperku albo płaska
łyżeczka suszonego
2 łyżki oleju
Fasolę namoczyć na noc (jak sie uprzecie, to 2-3
godziny wystarczą). Ugotować ją w osolonej wodzie
do miękkości. Buraczki upiec w skórkach, obrać i
zetrzeć na grubej tarce. Do wywaru rosołowego
wrzucić pokrojoną w kostkę marchew, liść laurowy,
zeszkloną na patelni cebulę pokrojoną w kostkę,
pieprz i gotować aż marchew będzie miękka. (Można
oczywiście wywar przygotować własnymi łapkami,
wtedy gotujemy go z korzeniem pietruszki, selerem,
porem, marchewką, liściem laurowym, solą i
ziarnami pieprzu i dorzucamy fasolę i buraki).
15-20 minut przed końcem gotowania dorzucić
pokrojone w kostkę ziemniaki. Oczywiście wszystko
posolić. Kiedy warzywa będa gotowe dodać starte
buraczki, ugotowaną oddzielnie fasolkę, koperek,
wcisnąć sok z cytryny, wlać sos sojowy i śmietanę
oraz 2 łyżki oleju. Ewentualnie posolić. Zamieszać i
podawać na gorąco.
Barszcz ukraiński można też gotować z dodatkiem
pokrojonej kapusty, ale bez niej również jest bardzo
dobry.
4243945.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin