sos pieczarkowy.pdf

(52 KB) Pobierz
26068909 UNPDF
Sos pieczarkowy
Składniki
Łyżka masła, 15 dag pieczarek, mała cebula, łyżka mąki
ziemniaczanej, ćwierć szklanki rosołu, ćwierć szklanki
wytrawnego białego wina lub rosołu, 1-2 łyżki śmietany 22-proc.,
sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Masło włożyć do żaroodpornej miski (1 l) i mikrofalować minutę przy NAJWYŻSZEJ
MOCY. Wsypać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i posiekaną cebulę, posypać
mąką, dokładnie wymieszać, mikrofalować 2 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY, wlać
rosół, wino i śmietanę, ciągle mieszając przyprawić i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ
MOCY przez 2 minuty, zamieszać po minucie. Podawać do cielęciny, wieprzowiny lub
kotletów.
Proporcje na 1 szklankę.
 
26068909.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin