Barszcz ukraińsk1.doc

(41 KB) Pobierz
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Drukuj

E-mail

Początek formularza

Skład:


300 g pomidorów
4 buraki
150 g kartofli
1,2 litra wody
150 g kapusty włoskiej
2 marchewki
1 pietruszka
150 ml kwasu burakowego
80 g fasoli perłowej
100 ml śmietany
1 łyżka masła
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
cukier
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Namoczoną fasolę ugotować oddzielnie, odcedzić i odstawić. Warzywa pokroić na paseczki, a kartofle w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem , gotować przez 5 minut i odcedzić. Z 2 buraków, marchewki,
Pietruszki i osolonej wody ugotować wywar. Wywar odcedzić. Marchewkę i 2 buraki poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać kartofle, kapustę, liść laurowy i sól.
Gotować pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas burakowy. Przed dodaniem doprawić śmietaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin