ZRAZY.txt

(1 KB) Pobierz
Zrazy Babci Reginy
Sk�adniki:
- 1 kg wo�owiny
- 5 og�rki kiszone
- cebula
- 40 dkg chudego boczku w�dzonego
- ma�y s�oiczek musztardy z gorczyc�
- 1 chleba razowego
- wyka�aczki
- 5 listk�w laurowych
- kilka sztuk grzyb�w suszonych
- 2 �y�ki m�ki krupczatka
- 5 �y�ek 30% �mietany
- olej do sma�enia
- woreczek kaszy gryczanej
- ma�y s�oiczek buraczk�w w occie
- ma�y s�oiczek �urawiny
- par� listk�w pietruszki

       
Przygotowanie: 

Pokroi� pol�dwic� na cienkie plastry i rozklepa� je d�oni�. Posmarowa� musztard�, posypa� pieprzem (nie soli�!). U�o�y� na plastrach: chleb razowy, boczek, cebul� i og�rek kiszony, ca�o�� zawin�� i zszy� wyka�aczk�. Nast�pnie zarumieni� zrazy z ka�dej strony na du�ym ogniu i gor�cym t�uszczu, potem dola� wrz�tku i na mniejszym ogniu wraz z li��mi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i suszonymi grzybkami pod przykryciem dusi� na ma�ym ogniu (ok. 40 min.). 
Nast�pnie mi�so w oddzielnym garnku wymiesza� z 5 �y�kami �mietany i 2 �y�kami m�ki, ca�o�� podgrza� przez 3-4 minuty. Podawa� z kasz� gryczan� i usma�onymi buraczkami. 


 
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin