Fasola z kremem serowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.400 g fasoli Jas,200 g sera munster,125 ml bialego wytrawnego wina,125 ml smietanki 30%,1 lyzka ziaren kminku,2-3 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,4 plastry wedzonej szynki surowej lub gotowanej.1. Fasole moczyc 8 godz, odcedzic, zalac woda, gotowac do miekkosci przez conajmniej 1 godz. Miekka odsaczyc, pozostawic w cieple.2. Ser rozkruszyc i ogrzewac z winem i smietanka, az sie rozpusci. Dodac kmineki zielona pietruszke.3. Fasole przelozyc na ogrzany polmisek, zalac goracym sosem.4. Potrawe podawac z ulozonymi na wierzchu zrolowanymi plastrami szynki. Oddzielnie mozna podac kartofle. Do fasoli zamiast szynki mozna podac pieczonakielbase lub smazone klopsiki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 78.
kristine.tp