Rozdzial08.rtf

(2547 KB) Pobierz

 



 

ROZDZIAŁ

8

 

 

JAKOŚĆ

 

1 Po zakończeniu lektury tego rozdziału Czytelnik powinien umieć

 

 

2 wyjaśnić koncepcję kompleksowego zarządzania jakością (TOM);

3 opisać historię jakości;

 

 

4 omówić czternaście wskazań Deminga i inne układy odniesienia w dąże­

niach kierownictwa do osiągania wysokiej jakości;

 

 

5 omówić rolę naczelnego kierownictwa w poprawie jakości;

 

6 omówić znaczenie benchmarkingu (analizy porównawczej)

uwagi na klientach w programach jakości;

 

7 wyjaśnić, w jaki sposób można wspierać pracowników w ich dążeniu do

jakości.

 



 

oraz skupiania

 

 

Rozdział 8

Jakość

213

Aby osiągać dzisiaj sukcesy, przedsiębiorstwa muszą się troszczyć o ja-
kość. Jednym z najważniejszych zjawisk w ostatnich latach jest zwróce-
nie szczególnej uwagi na jakość. Bywa to nazywane "sterowaniem totalną
jakością" i "kompleksowym zarządzaniem jakością" (Total Quality Mana-
gement - TQM)1. Ten rozdział ma na celu wyjaśnienie przyczyn takiego
akcentowania jakości i opisanie głównych kierunków działania w "ruchu na
rzecz jakości".

DEFINIOWANIE JAKOŚCI

Czym jest wysoka jakość wykształcenia ?". Łatwo zadać to pytanie, ale
" trudniej znaleźć na nie odpowiedź. Wysoka jakość wykształcenia zależy
od tego, jakie mamy cele i jak zamierzamy to wykształcenie wykorzystać.
N a przykład wysoka jakość wykształcenia będzie inna, jeżeli chcemy je
wykorzystać do objęcia stanowiska kierowniczego w małej firmie, a inna,
jeżeli chcemy uzyskać stopień doktora filozofii. Definicja jakości wykształ-
cenia zależy od charakteru związków z daną uczelnią - od tego, jaką się
w niej pełni rolę - wykładowcy, studenta lub administratora, bądź od
oczekiwań firmy zatrudniającej jej studentów i absolwentów. Ponadto
w definicji jakości wykształcenia musimy uwzględnić to, że jest ono częścią
pewnego systemu. Jakość niektórych elementów tego systemu może być
wysoka, ale jeśli pozostałych będzie niższa, może to prowadzić do ob-
niżenia ogólnej jakości wykształcenia. W tablicy 8-1 przedstawiono ćwicze-
nie dotyczące definiowania jakości.

Tablica 8-1

Definiowanie jakości: poglądy Czytelnika

1 Czy potrafisz wypełnić poniższy arkusz?
Wyrób

Producent wyrobu
wysokiej jakości

Uzasadnienie
oceny jakości

Sprzęt stereo
Samochód
Komputer
Długopis

...............................................................................................................................................................................................

                         

                         

                        

                         

....................................................................................................................................................................................................

                          .

......................................................................................................................................................................................................

2 A jak wypełnisz następny arkusz?
Usługi

Dostawca usług
wysokiej jakości

Uzasadnienie
oceny jakości

Bankowe
Telekomunikacyjne
Handlu detalicznego

                          . . . . . . . . . . .

                          . . . . . . . . . . .

                          . . . . . . . . . . .

                          . . . . . . . . . . .

                          . . . . . . . . . . .

                          . . . . . . . . . . .

3 Czy potrafisz wymienić przykłady niezwykle wysokiej jakości wyrobów lub usług, z jakimi się zetknąłeś?
Co spowodowało, że są przykładami wysokiej jakości?

1 Jest wiele definicji tych terminów, a według niektórych autorów występują między nimi istotne
różnice i odcienie. Jednakże w tym rozdziale będziemy je traktować jako równoznaczne.

 



 

214

Część II

Zarządzanie w XXI wieku

Jakość:

jakość w miejscu pracy
wychodzi poza definicję
wyrobu lepszego od
przeciętnego, kupowanego
po korzystnej cenie;
obecnie dotyczy skupiania
się na wytwarzaniu coraz
lepszych wyrobów i usług
po coraz bardziej
konkurencyjnych cenach;
oznacza to prawidłowe
wykonywanie wszystkiego
od początku, zamiast
poprawiania popełnionych
błędów

Kompleksowe zarządzanie
jakością (TQM):
nastawienie kultury
organizacji na
zadowolenie klientów
przez zastosowanie
zintegrowanego systemu
narzędzi, metod

i szkolenia; TQM wiąże się
z ustawicznym
doskonaleniem procesów
stosowanych w organizacji,
prowadzących do wysokiej
jakości wyrobów i usług

Jakość jest pojęciem złożonym. W całej teorii zarządzania stała się ona
jedną z cech najpowszechniej uznanych za pożądane. W dzisiejszych przed-
siębiorstwach naprawdę trwa rewolucja jakości. Chociaż ta troska o jakość
ma źródła historyczne (które rozważymy niżej), na razie wystarczy stwier-
dzenie, że każde przedsiębiorstwo pragnie wysokiej jakości swoich wyrobów
i usług, przez co rozumie się, że te wyroby i usługi są lepsze od przecięt-
nych, poziom ich skuteczności jest zgodny z potrzebami klientów i że ci
ostatni mogą sobie na nie pozwolić.

Lloyd Doby n s i Clare Crawford-Mason rozmawiali z wieloma auto-
rami wydawanych ostatnio prac na temat jakości i doszli do wniosku, że
"między żadnymi z naszych rozmówców nie było pełnej zgodności co do
definicji jakości"2. Cytują Johna Stewarta, doradcę w firmie doradczej
McKinsey: "Nie ma jednej definicji jakości.(...) Jakość to poczucie, że coś
jest lepsze od czegoś innego. Definicja jakości zmienia się w trakcie życia,
z pokolenia na pokolenie, zmienia się w zależności od poszczególnych
aspektów ludzkiej działalności"3.


Przy tak niejasnej definicji, dlaczego przywiązuje się .tak duże znaczenie
do jakości ? Zapewne przynajmniej niektóre z przedsiębiorstw lub dostaw-
ców, wymienionych przez Czytelnika w ćwiczeniu przedstawionym w tab-
licy 8-1, są organizacjami osiągającymi powodzenie, a ich powodzenie jest
właśnie wynikiem dostarczania klientom wyrobów lub usług wysokiej
jakości. Jednakże "jakość" w znaczeniu, w jakim posługujemy się nią
w zarządzaniu, wychodzi poza naszą nieformalną definicję wyrobu lepszego
od przeciętnego, kupowanego po korzystnej cenie. Oznacza też skupianie
się na wytwarzaniu coraz lepszych wyrobów i usług po coraz bardziej
konkurencyjnych cenach. Oznacza ponadto prawidłowe wykonywanie wszy-
stkiego od początku, zamiast popełniania błędów, a następnie ich po-
prawiania. Dzięki skupianiu się na prawidłowym wykonywaniu zadań od
początku organizacje unikają wysokich kosztów związanych z naprawami.

Ostatnio Marshall Sashkin i Kenneth Kiser próbowali zdefiniować
kompleksowe zarządzanie jakością (TQM), choć przyznają, że ich definicja
nie uwzględnia wszystkich niuansów niezbędnych do pełnego zrozumienia
zagadnienia4. Definicja stara się uchwycić istotę filozofii jakości według
w. Edwardsa Deminga:

"Kompleksowe zarządzanie jakością oznacza, że kultura danej or-
ganizacji wyznacza i wspiera stałe dążenie do zadowalania klientów za
pomocą zintegrowanego systemu narzędzi, metod i szkolenia. Wiąże się

2 L. Dobyns, C. Crawford-Mason, Quality or Else: The Revolution in the World oj Business,
Houghton Mifflin, Boston 1991, s. 21.

3 Tamże, s. 18.

4 Klasycznym dziełem, będącym bestsellerem lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, była filozoficzna
analiza istoty i znaczenia jakości autorstwa Roberta Pirsiga w: Zen and the Art oj Motorcycle Maintenance
(Zen a sztuka utrzymania motocykla).

 



 

215

Statystyczna kontrola
procesu:

metody pomiaru wahań
oraz ciągłej poprawy
procesów produkcji przed
fazą końcowej kontroli
jakości, stosowane w celu
zapobiegania
produkowaniu wyrobów

z usterkami

to Z ustawicznym doskonaleniem procesów stosowanych w organizacji,
prowadzących do wyrobów i usług o wysokiej jakości"5.

Wielu ludzi postrzega zwracanie uwagi na jakość jako jedno z najważ-
niejszych na dziś i na jutro zagadnień konkurencyjności. W istocie jakość
może być jednym z podstawowych sposobów zwiększania przez menedżera
wartości wyrobów i usług, by się wyróżniały wśród wyrobów i usług
oferowanych przez konkurentów. Swojego czasu menedżerowie uważali, że
konieczne jest dokonywanie wyboru między efektywnością a jakością.
Uważali, że są to sprawy sprzeczne - zwiększanie jednego prowadzi do
obniżenia drugiego. Jednakże dzisiaj skuteczni menedżerowie uważają efek-
tywność i jakość za dwie strony tej samej monety takiej, która może
zwiększać zyski i zapewniać lojalność klientów. Aby zrozumieć, jak ukształ-
towały się współczesne poglądy na jakość, musimy się cofnąć w czasie do
chwili zakończenia II wojny światowej

HISTORIA JAKOŚCI

Większość uczonych jest zgodna co do tego, że punkt zwrotny w historii
jakości nastąpił w Japonii, tuż po zakończeniu II wojny światowej.
Japoński przemysł był całkowicie zniszczony i musiał zostać odbudowany
od podstaw. Pewna liczba Amerykanów pojechała do Japonii, by pomóc
Japończykom w zbudowaniu nowoczesnych zakładów przemysłowych i po-
kierowaniu ich działalnością. Jeden z nich, Homer Sarahson, nauczył
Japończyków stosowania statystyki do kontroli procesu produkcji. Jak sam
mówi: "Moja koncepcja polegała na tym, że to wszystko stanowi system
(...) Nie patrzy się na jedną fabrykę, patrzy się na system, w którym na
wejściu są: twój projekt, cel, dla którego ta rzecz ma powstać, i wszystko
to, czego potrzeba, żeby dotrzeć do klienta i dać mu to, co go zadowoli"6.

W. EDWARD S DEMING

W Edward s Deming zyskał powszechne uznanie za swój wkład w rozwój
. powojennej Japonii. Deming pojechał do Japonii w 1950 r., gdzie
nauczał metod statystycznej kontroli procesów, której twórcą był jego
przyjaciel William Shewhart i inni badacze z Bell Laboratories. Jak na
ironię, niewiele amerykańskich przedsiębiorstw przemysłowych poważnie
traktowało teorie Shewharta. Koncepcja leżąca u podłoża statystycznej
kontroli procesu jest bardzo prosta.

5 M. Sashkin, K.J. Kiser, Putting Total Quality Management to Work, Berrett-Koehler Publishers,
San Francisco 1993, s. 39.

6 L. Dobyns, C. Crawford-Mason, jw., s. 14.

Rozdział 8 Jakość

 



 

216

 

STATYSTYCZNA KONTROLA PROCESU. Przypuśćmy, że mamy łożysko
kulkowe o średnicy 15,0 mm. Najpierw musimy ustalić granice dopuszczal-
nej tolerancji. Na przykład maszyna wytwarzająca te łożyska może podle-
gać jakimś wibracjom, kiedy są w ruchu również inne maszyny. Niekiedy
więc łożysko ma średnicę 15,2 mm. Czy takie łożysko będzie wystarczająco
dobre, czy też musi mieć średnicę bardziej zbliżoną do 15,0 mm? Przypuść-
my, że w porozumieniu z klientami kupującymi te łożyska ustalimy, że
dopuszczalne granice tolerancji wynoszą 0,15 mm. To oznacza, że możliwa
do przyjęcia średnica łożyska musi się mieścić w granicach 14,85-15,15 mm.
Jednym z możliwych sposobów postępowania byłoby produkowanie
przez maszynę łożysk jednego po drugim. Następnie pracownik (zwany
brakarzem) mierzyłby łożyska i uznawał za dobre te, które się mieszczą
w granicach tolerancji, a wyrzucał powstałe na złom. Maszyna pracowała-
by do chwili, aż uzyskano by dostateczną liczbę łożysk mieszczących się
w granicach tolerancji. Jednakże taki sposób postępowania może być
bardzo kosztowny.

Innym sposobem są okresowe pomiary wyprodukowanych łożysk i za-
pisywanie ich rozkładu w czasie. Obserwacja układu takich pomiarów
często może nam bardzo wiele powiedzieć o tym, jak przebiega proces
produkcyjny. Przy wykorzystaniu statystycznego wykresu kontroli jakości,
takiego jak na rysunku 8-1, możemy ustalić, kiedy wahania w pomiarach
wytworzonych jednostek sygnalizują wystąpienie jakiegoś problemu, a na-
stępnie poszukać przyczyn tego problemu, zanim zacznie się wytwarzać
łożyska w ogóle nie nadające się do wykorzystania.

Na rysunku 8-1 przyczynami wahań są być może wady materiału,
wibracje maszyny albo skoki w natężeniu energii elektrycznej. Wykresy
kontroli statystycznej pozwalają robotnikom i kierownikom uzyskać infor-
macje potrzebne im do zlikwidowania trudności w procesie produkcyjnym,
które mogłyby prowadzić do kosztownych błędów. Przy bardziej wyrafino-
wanych metodach kontroli jakości być może wprowadzilibyśmy udoskona-
lenia w procesie, ograniczające wahania w znacznie większym stopniu od
tego, który jest potrzebny do utrzymania się w żądanych granicach toleran-
cji. Możemy też - ku naszemu zdziwieniu - przekonać się, że często
taniej jest produkować łożyska o mniejszych odchyleniach niż o dużych
odchyleniach od normy!

Firma Hayes Industrial Brake, z Mequon w stanie Wisconsin, wy-
twarza hamulce do motocykli Harley-Davidson, które muszą spełniać
surowe wymagania. Hayes stosuje system statystycznej kontroli produkcji
(SKP) do ciągłej poprawy jakości. Każde stanowisko pracy otrzymuje
arkusz statystycznej kontroli z wykazanymi wszystkimi testami jakości.
Wyniki tych testów stanowią dane SKP, z których korzystają operatorzy
w celu poznania naturalnych wahań w procesach pracy. Staranna kontrola
i ciągłe ograniczanie wahań w procesie produkcji zmniejszają odpady
i obniżają koszty wytwarzania. Firma wydała 8 tys. USD na wprowadzenie
SKP, ale spodziewa się wielokrotnie większych korzyści w wyniku ob-

Część II

Zarządzanie w XXI wieku

 

 

 


217

ź r ó d ł o M Sashkin, KJ Kiser, iw., s 170

niżenia kosztów i uznania przez klientów lepszej jakości wyrobów. Już
w ciągu 10 lat firma znacznie zmniejszyła wskaźnik zwrotów gwarancyjnych
i podwoiła produkcję7.

ANGAŻOWANIE SIĘ ROBOTNIKÓW. Równie ważne jest to, aby techniki
TQM stosować do usprawniania procesów produkcyjnych, a nie do obwi-
niania pracowników. Deming był przekonany, że robotnicy mogą do:.
strzegać wiele potrzebnych usprawnień, jeżeli będą mieli odpowiednią
wiedzę i uzyskają wsparcie kierownictwa. Angażowaniu się pracowników
powinno towarzyszyć stosowanie metod Shewharta. Deming połączył te
koncepcje w zwarty system, a wielu uważa go za założyciela ruchu jakości.
Japonia, doceniając to, co Deming zrobił dla odbudowy po wojnie jej
systemu produkcyjnego, nazwała jego imieniem swoją najwyższą nagrodę
za jakość. Prestiżowa nagroda Deminga, ustanowiona w 1951 r., jest
traktowana jako symbol japońskiej troski o wysoką jakość.

7 T. Nickerson, Total Quality Success with Continuous Quality Improvement, "Quality'\ czer-
wiec 1993.

Rozdział 8 Jakość

 



 

218

Koło jakości:

grupa robocza zbierająca
się, aby omówić sposoby
poprawy jakości

i rozwiązywania
problemów występujących
w produkcji

Część II

Zarządzanie w XXI wie

JOSEPH JURAN

Mniej więcej w tym samym czasie do Japonii pojechał też inny Amery-
kanin, Joseph Juran. Juran także współpracował z Williamem Shew
hartem i uczestniczył w opracowaniu koncepcji statystycznej kontroli proce
sus. Niektórzy z japońskich przemysłowców korzystali z jego książki The
Quality Control Handbook (Podręcznik kontroli jakości) i w 1954 r. zaprosili
go do Japonii. Koncepcje Jurana i Deminga są zbliżone, ale różnią się oni
w poglądach na to, w jakim stopniu trzeba zmienić postępowanie kierowo
nictwa, by stworzyć kompleksowe zarządzanie jakością.

Deming uważał, że skupienie uwagi na jakości wymaga rewolucyjnych
przemian i głosił filozofię wdrażania wielkich zmian. Natomiast Juran jest
przekonany, że zmiana, której celem jest osiągnięcie wysokiej jakości, może
być wprowadzana tak jak inne przesunięcia w firmie - to znaczy przy
wykorzystaniu istniejącego w organizacji systemu podejmowania decyzji
i działania. Opisuje on m.in. "trylogię jakości": planowanie jakości, kont-
rolę jakości i doskonalenie jakości, i wskazuje na jej podobieństwo do
planowania finansowego, kontroli finansowej i zwiększania zysków - pro-
cesów, które menedżerowie dobrze znają. Juran przyznaje, że nie jest łatwo
zarządzać, tak by osiągać wysoką jakość, i że wymaga to poważnych
zmian, ale nie sądzi, aby wymagało to tak wielkiego wysiłku, jaki Deming
uznawał za niezbędny.

KAORU ISHIKAWA

Prace Deminga i Jurana wywarły duży wpływ na usystematyzowanie
poglądów na jakość i na odbudowę przemysłowej bazy Japonii. Ważną
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin