CIASTO BUDYNIOWO-JABŁKOWE -1kg jabłek -kostka masła -4jajka -szkl. cukru -szkl. mąki pszennej -szkl. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 budynie waniliowe -1 litr mleka -bułka tarta i tłuszcz do formy Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach. Masło utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Nadal ucierając powoli dosypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Następnie powoli wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń ugotować w mleku. 3/4 ciasta wyłożyć na dno natłuszczonej formy. Na cieście rozłozyc równo warstwe jabłek. Na jabłka wyłożyć gorący budyń i całość przykryć resztą ciasta. Piec 50 min. w temp.180st.
CIASTO ORZECHOWE Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄSkładniki: Ciasto: - 8 białek - 3 żółtka - 10 dag rodzynek - 10 dag wiórek kokosowych - 10 dag orzechów mielonych (włoskich lub laskowych) - 10 dag orzechów całych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 1 łyżka mąki pszennej - 1 szklanka cukru Masa: - 1 puszka brzoskwiń - 2 opakowania budyniu śmietankowego Delecta - 1 szklanka mleka - 5 żółtek - 2 paczki delicji - 10 ml wódki lub koniaku - 1 szklanka kawy rozpuszczalnej - 2 opakowania galaretki Delecta - ok. 0,5 szklanki cukru - 1 kostka margaryny Sposób przygotowania: Ciasto: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i wymieszać. Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, delikatnie wymieszać. Podzielić masę na 2 części. Włożyć do formy o wymiarach 25x30cm (uprzednio wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem) i upiec 2 placki. Masa: Na soku z brzoskwiń ugotować budyń z ok. 0,5 szklanki cukru. 2 budynie śmietankowe rozrobić w szklance mleka, dodać roztrzepane żółtka i ugotować budyń. Budyń ostudzić, utrzeć z 1 kostką margaryny. Na jeden placek wyłożyć pół masy, ułożyć na niej delicje namoczone w kawie z alkoholem. Na to wszystko nałożyć resztę masy, następnie przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć brzoskwinie i zalać galaretką (przygotowaną według przepisu na opakowaniu). CIASTO KAKAOWE Z MASĄ SEROWĄ Składniki:
Biszkopt kakaowy: - 8 czubatych łyżek cukru - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta - 4 jajka
Masa:
- 2 opakowania cukru wanilinowego Delecta (2x16g) - 0,5 l śmietany kremówki 30% - 20 dag twarogu - 1 galaretka cytrynowa Delecta - 2 łyżki soku z cytryny - 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do uprzednio wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25x30cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie równe części.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Utrzeć twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym oraz sokiem z cytryny na jednolitą masę, po czym dodać chłodną galaretkę i wymieszać. Wstawić do lodówki. Ubić śmietanę na puszystą masę, dodać do tężejącej masy serowej. Mieszać z galaretką do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć ją górną częścią. Posypać obficie cukrem pudrem wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Chłodzić przez 2 godziny.
TRUFLE
Składniki.:
4 paczki herbatników ( duże Petit Beurre) 8 łyżek kakao 1 kostka masła 4 żółtka 1 szkla cukru lub c. pudru posypka, orzechy, kakao...itp
Rozgnieść wałkiem herbatniki, wymieszać z kakao. Utrzeć miękkie i pokrojone na kawałki masło z połową cukru na jednolitą masę, dodać herbatniki z kakaem.Ubić żołtka z pozostałym cukrem, dodać do masy i wymieszać. Wstawić na ok. 30 min do lodówki aby masą trochę stwardniała ( ja nie wstawiam ,bo nie mogę się doczekać ). Formować małe kulki. Obtaczać w posypce do wypieków, w kakao, w orzechach.... w czym tam kto sobie chce. Ja dodaję czasami do masy 2 łyżki rumu. Trzymać w lodówce, do czasu podania.
KOKOSOWY PLACEK UCIERANY
Składniki na ciasto 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 zoltek 2 szklanki maki 2 lyzki gęstej smietany ( ja dalam 18%) 2 lyzeczki proszku do pieczenia Reszta skladnkow 5 duzych jablek ( lub 4 w zaleznosci od blachy) 1 szklanka cukru 5 bialek 20 dkg kokosu ( kupuje sie 2 torebki bo sa pakowane po 10 dkg) Margaryne utrzec z cukrem, dodać smietane i reszte skladnikow, dobrze wymieszac, ja to robilam zwykly mikserem w duzej misce. Ciasto wylozyc na blache lyzka - oczywiscie wczesniej wysmarowana margaryna. Na wierzch ukladamy jablka pokrojone w plasterki. ( proponuje troche rozciagnac ciasto by zrobic brzezki wyzsze ) GORA Ubijamy piane z pozostalych nam 5 bialek na sztywno, do tego cukier i kokos, lekko mieszamy wszystko lyzka na jednolita mase, powstala piane z kokosem wylewamy na wierzch ciasta. Pieczemy okolo 40 - 50 minut w temp. 180 stopni.
RUMOWE TRUFLE składniki.:
225 g gorzkiej czekolady łyżka rozpuszczalnej kawy 100 g masła 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru kakao czekoladowa posypka wykonanie.:
Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Połaczyc z rozpuszczoną na parze czekoladą. Masło utrzeć z cukrem, dodoać rum i kawę z czekoladą. Odstawić na godzinę do lodówki. Formować kulki, obtoczyć je w kakao i posypce albo część w kakao a pozostałe w posypce albo... jak kto woli trzymać w lodówce.
BOUNTY Biszkopt 6 jajek ,6 łyżek cukru 4 łyżki mąki ,2 łyżki kakao aromat rumowy
Masa kokosowa: 1/2 litra mleka ,1/2 szklanki cukru 20 dag masła ,20 – 25 dag kokosu ( drobniejsze wiórki) cukier waniliowy
Polewa: 2 czekolady 5 łyżek wody Ciasto
Jajka ubijać z cukrem przez około 15minut, mąkę przesiać z kakao. Na koniec ubijania masy jajecznej dodać aromat, delikatnie wymieszać z mąką Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 30 minut. Biszkopt dowolnie nasączyć np cappucino. Masa:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20- 25 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. . Czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka, i polać wierzch ciasta.
Neonka_1965