CIASTO BUDYNIOWO.doc

(40 KB) Pobierz
CIASTO BUDYNIOWO-JABŁKOWE

CIASTO BUDYNIOWO-JABŁKOWE
-1kg jabłek
-kostka masła
-4jajka
-szkl. cukru
-szkl. mąki pszennej
-szkl. mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 budynie waniliowe
-1 litr mleka
-bułka tarta i tłuszcz do formy

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Masło utrzeć na puch z cukrem i żółtkami.
Nadal ucierając powoli dosypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną
+ proszek do pieczenia.
Następnie powoli wymieszać z pianą ubitą z białek.
Budyń ugotować w mleku.

3/4 ciasta wyłożyć na dno natłuszczonej formy.
Na cieście rozłozyc równo warstwe jabłek.
Na jabłka wyłożyć gorący budyń i całość przykryć resztą ciasta.
Piec 50 min. w temp.180st.

 

 

 

CIASTO ORZECHOWE Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ

Składniki:
Ciasto:
- 8 białek - 3 żółtka - 10 dag rodzynek
- 10 dag wiórek kokosowych - 10 dag orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
- 10 dag orzechów całych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżka mąki pszennej - 1 szklanka cukru
Masa:
- 1 puszka brzoskwiń - 2 opakowania budyniu śmietankowego Delecta
- 1 szklanka mleka - 5 żółtek
- 2 paczki delicji - 10 ml wódki lub koniaku
- 1 szklanka kawy rozpuszczalnej - 2 opakowania galaretki Delecta
- ok. 0,5 szklanki cukru - 1 kostka margaryny


Sposób przygotowania:
Ciasto: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i wymieszać. Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, delikatnie wymieszać. Podzielić masę na 2 części. Włożyć do formy o wymiarach 25x30cm (uprzednio wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem) i upiec 2 placki.
Masa: Na soku z brzoskwiń ugotować budyń z ok. 0,5 szklanki cukru. 2 budynie śmietankowe rozrobić w szklance mleka, dodać roztrzepane żółtka i ugotować budyń. Budyń ostudzić, utrzeć z 1 kostką margaryny. Na jeden placek wyłożyć pół masy, ułożyć na niej delicje namoczone w kawie z alkoholem. Na to wszystko nałożyć resztę masy, następnie przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć brzoskwinie i zalać galaretką (przygotowaną według przepisu na opakowaniu).


CIASTO KAKAOWE Z MASĄ SEROWĄ

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
- 8 czubatych łyżek cukru - 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 jajka


Masa:

- 2 opakowania cukru wanilinowego Delecta (2x16g)
- 0,5 l śmietany kremówki 30% - 20 dag twarogu
- 1 galaretka cytrynowa Delecta - 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szklanki cukru


Sposób przygotowania:


Biszkopt kakaowy:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do uprzednio wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25x30cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie równe części.


Masa:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Utrzeć twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym oraz sokiem z cytryny na jednolitą masę, po czym dodać chłodną galaretkę i wymieszać. Wstawić do lodówki. Ubić śmietanę na puszystą masę, dodać do tężejącej masy serowej. Mieszać z galaretką do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć ją górną częścią. Posypać obficie cukrem pudrem wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Chłodzić przez 2 godziny.

 

TRUFLE

 

Składniki.:


4 paczki herbatników ( duże Petit Beurre)
8 łyżek kakao
1 kostka masła
4 żółtka
1 szkla cukru lub c. pudru
posypka, orzechy, kakao...itp
 


Rozgnieść wałkiem herbatniki, wymieszać z kakao. Utrzeć miękkie i pokrojone na kawałki masło z połową cukru na jednolitą masę, dodać herbatniki z kakaem.Ubić żołtka z pozostałym cukrem, dodać do masy i wymieszać. Wstawić na ok. 30 min do lodówki aby masą trochę stwardniała ( ja nie wstawiam ,bo nie mogę się doczekać Wink). Formować małe kulki. Obtaczać w posypce do wypieków, w kakao, w orzechach.... w czym tam kto sobie chce. Ja dodaję czasami do masy 2 łyżki rumu.
Trzymać w lodówce, do czasu podania.

 

 

 

 

 

KOKOSOWY PLACEK UCIERANY

 

Składniki na ciasto
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 zoltek
2 szklanki maki
2 lyzki gęstej smietany ( ja dalam 18%)
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Reszta skladnkow
5 duzych jablek ( lub 4 w zaleznosci od blachy)
1 szklanka cukru
5 bialek
20 dkg kokosu ( kupuje sie 2 torebki bo sa pakowane po 10 dkg)


Margaryne utrzec z cukrem, dodać smietane i reszte skladnikow, dobrze wymieszac, ja to robilam zwykly mikserem w duzej misce. Ciasto wylozyc na blache lyzka - oczywiscie wczesniej wysmarowana margaryna.
Na wierzch ukladamy jablka pokrojone w plasterki. ( proponuje troche rozciagnac ciasto by zrobic brzezki wyzsze )

GORA
Ubijamy piane z pozostalych nam 5 bialek na sztywno, do tego cukier i kokos, lekko mieszamy wszystko lyzka na jednolita mase, powstala piane z kokosem wylewamy na wierzch ciasta.

Pieczemy okolo 40 - 50 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 

 

 

RUMOWE TRUFLE

składniki.:


225 g gorzkiej czekolady
łyżka rozpuszczalnej kawy
100 g masła
2 łyżki rumu
2 łyżki cukru pudru
kakao
czekoladowa posypka

wykonanie.:


Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Połaczyc z rozpuszczoną na parze czekoladą. Masło utrzeć z cukrem, dodoać rum i kawę z czekoladą. Odstawić na godzinę do lodówki. Formować kulki, obtoczyć je w kakao i posypce albo część w kakao a pozostałe w posypce albo... jak kto woli Laughingtrzymać w lodówce.

 

 

 

 

BOUNTY

Biszkopt
6 jajek ,6 łyżek cukru
4 łyżki mąki ,2 łyżki kakao
aromat rumowy


Masa kokosowa:
1/2 litra mleka ,1/2 szklanki cukru
20 dag masła ,20 – 25 dag kokosu ( drobniejsze wiórki)
cukier waniliowy


Polewa:
2 czekolady
5 łyżek wody

Ciasto

Jajka ubijać z cukrem przez około 15minut, mąkę przesiać z kakao. Na koniec ubijania masy jajecznej dodać aromat, delikatnie wymieszać z mąką Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 30 minut. Biszkopt dowolnie nasączyć np cappucino.

Masa:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20- 25 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
. Czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka, i polać wierzch ciasta.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin