Kurczak po węgiersku.docx

(12 KB) Pobierz

Kurczak po węgiersku - jednogarnkowo



 

Kurczak po węgiersku

(na 5-6 porcji)
* ok. 1 kg mięsa z kurczaka (mogą być górne części udek, podudzia, filety) - u nas 3 średniej wielkości filety i 6 podudzi
* 5 łyżek oliwy
* 3 łyżki masła
* 5 średnich cebul posiekanych w drobną kostkę
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki sproszkowanej papryki (u nas 1,5 łyżki słodkiej i 1,5 łyżki ostrej)
* 2 papryczki chili drobno posiekane lub chili w proszku
* sól
* pół szklanki wody
* 1 łyżka octu winnego
* ok. 100g kwaśnej śmietany 18-22%

Kurczaka podzielić na porcje lub wykorzystać gotowe udka lub skrzydełka. umyć oprószyć papryką i solą, obsmażyć lekko na rozgrzanych 3-4 łyżkach oliwy lub oleju w garnku, w którym będziemy przygotowywać potrawę.
W garnku rozgrzać resztę oliwy, zrumienić cebulę, + czosnek, masło, pozostałą paprykę, chili i dokładnie wymieszać.
Włożyć kurczaka, podlać wodą i wlać ocet winny. Lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody, choć nie powinno być to konieczne, ponieważ mięso puszcza sok podczas duszenia.
Śmietanę rozprowadzić w miseczce z kilkoma łyżkami gorącego sosu z garnka i powoli wlewać do sosu. Dusić jeszcze ok. 10 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin