Różne Przepisy.pdf

(348 KB) Pobierz
252700647 UNPDF
Bakłażany faszerowane w sosie
 łyżka oliwy
 10 dag ryżu pilaw (z przyprawami)
 pęczek dymki
 8 dag rokpola
 2 pomidory
 50 dag pomidorów z puszki
 sól
 pieprz
 majeranek
 2 bakłażany
 5 dag parmezanu
Sposób wykonania :
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
Dymki pokroić w krążki, świeże pomidory na kawałki, ser w
kostkę.
Do ryżu dodać 2/3 dymki, dusić razem przez 3 minuty.
Wymieszać z pomidorami i rokpolem.
Dymki usmażyć na oliwie, dodać rozdrobnione pomidory z puszki,
przyprawić do smaku solą, pieprzem i połową łyżeczki suszonego
majeranku.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż.
Wydrążyć miąższ, posiekać go i dodać do ryżu.
Farszem ryżowym napełnić połówki bakłażanów.
Sos pomidorowy wlać do żaroodpornej formy, ułożyć w nim
faszerowane bakłażany, zapiekać 40 minut w temperaturze 200ºC.
Po 30 minutach posypać parmezanem.
1
252700647.002.png
Bakłażan i szpinak w cieście
naleśnikowym
 1 bakłażan
 10 dag świeżych liści szpinaku
 1 szklanka mąki
 jogurt
 1 cebula
 1/2 cytryny
 1 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka ostrej papryki chili
 olej do smażenia
Sposób wykonania :
Cebulę siekamy.
Cytrynę obieramy i siekamy nożem.
Miksujemy jogurt z cytryną, cebulą i przyprawami.
Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę i ubijamy trzepaczką,
żeby powstało ciasto gęstości ciasta naleśnikowego.
Bakłażan myjemy i kroimy na cienkie plastry.
Wybieramy niezbyt duże liście szpinaku, myjemy i osuszamy.
Plastry bakłażana i liście szpinaku pojedynczo zanurzamy w
cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Bakłażan - prosty
 1 bakłażan
 oliwa czosnkowa
 posiekane zioła - bazylia, tymianek lub oregano
 sól
Sposób wykonania :
Bakłażana pokroić ze skórką w grube plastry.
2
252700647.003.png
Skropić oliwą czosnkową, posypać siekanymi ziołami.
Układać na gorącą patelnię grilowa, krótko opiekać z obu stron,
posolić.
Podawać z pieczonym mięsem lub jako sałatkę z pomidorami i
serem mozzarella.
Bakłażan - roladka
 1 bakłażan
 75 dag mielonego mięsa
 1 cebula
 1 posiekana papryka
 świeży majeranek
 sok z cytryny
 oliwa
 starty parmezan
 sól
Sposób wykonania :
Bakłażana obrać, pokroić wzdłuż w półcentymetrowe plastry,
skropić sokiem z cytryny i posolić.
Zostawić aby zmiękły.
Przygotować farsz z mielonego mięsa, posiekanej smażonej cebuli,
świeżego majeranku i drobno posiekanej papryki.
Zwinąć roladki, spiąć wykałaczką, układać ciasno w naczyniu do
zapiekania.
Polać oliwą, zapiec.
Dodać wody i dusić jeszcze przez 5 - 10 minut.
Po wyjęciu posypać parmezanem.
Bakłażany nadziewane jarzynami
 4 bakłażany średniej wielkości
3
252700647.004.png
 50 dag cebuli
 8 - 10 ząbków czosnku
 2 marchewki
 pół selera
 50 dag pomidorów
 4 łyżki przecieru pomidorowego
 3 - 4 łyżki oleju
 2 łyżeczki mielonej papryki
 3 łyżki tartej bułki
 1/2 szklanki bulionu
 2 - 3 łyżki gęstej śmietany
 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
 szczypta cukru
 sól, pieprz
Sposób wykonania :
Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć łodyżki.
Każdy owoc naciąć wzdłuż (nie do końca), posypać obficie solą,
zostawić na 30 - 40 minut, po czym opłukać i osuszyć.
W płaskim rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno
pokrojoną cebulę, dodać roztarty czosnek oraz marchewkę i seler
starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach, smażyć mieszając 5 -
7 minut.
Dodać przyprawy i przecier pomidorowy i dusić na niewielkim
ogniu 15 - 20 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na
plasterki.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć
bakłażany (przecięciem do góry), napełnić je przygotowanym
farszem, przykryć plastrami pomidorów, posypać tartą bułką,
skropić bulionem, przykryć folią aluminiową, wstawić do
nagrzanego piekarnika.
Po 40 - 50 minutach zdjąć folię, bakłażana polać śmietaną,
posypać natką i piec jeszcze 5 - 7 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.
4
252700647.005.png
Bakłażany zapiekane
 50 dag bakłażanów
 2 cebule
 2 - 3 ząbki czosnku
 20 dag szynki lub chudego wędzonego boczku
 4 pomidory
 łyżka posiekanej natki pietruszki
 łyżka posiekanych listków bazylii
 10 dag żółtego sera w cienkich plastrach
 5 dag tartego ostrego sera
 łyżka masła
 olej do smażenia
 sól, pieprz
Sposób wykonania :
Obrane bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, zostawić na
pół godziny, po czym opłukać, osączyć i osuszyć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
W rondelku stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną
cebulę i czosnek, dodać posiekaną szynkę i chwilę smażyć
mieszając, po czym zdjąć z ognia.
W płaskim rondelku rozgrzać olej i usmażyć plastry bakłażanów z
obu stron na złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć
warstwami : pomidory, bakłażany, szynkę z cebulką, plastry sera.
Warstwy przesypać bazylią, natką, solą i pieprzem, wierzch
posypać startym serem.
Wstawić potrawę do piekarnika na 30 minut.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
5
252700647.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin