Krewetki w herbacie longjing.pdf

(108 KB) Pobierz
Krewetki w herbacie longjing
Przepis z programu
Kylie Kwong: Moje Chiny
(odc.4)
ilość osób:
4
trudność:
łatwe
Składniki
500g surowych krewetek, obranych i oczyszczonych, ale z pozostawionymi ogonami
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka liści herbaty Longjing (można ją zastąpić inną dobrej jakości zieloną herbatą o
podłużnych, całych liściach)
�½ szklanki wrzątku
olej do smażenia na głębokim tłuszczu (ok. 500ml)
1 łyżka oleju arachidowego
2,5cm kawałek imbiru, drobno posiekany
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka wina ryżowego, dodatkowo
2 łyżki jasnego sosu sojowego
�½ łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie
Wymieszaj w misce krewetki ze skrobią kukurydzianą i winem ryżowym. Przykryj i wstaw
do lodówki na 30 minut. Włóż liście herbaty do miseczki, zalej wrzątkiem i parz przez 2
minuty. Odcedź. Zachowaj liście, a płyn wylej. Rozgrzej w woku olej i smaż krewetki na
głębokim tłuszczu w dwóch partiach przez 3 minuty. Odłóż usmażone krewetki na ręcznik
papierowy, żeby odciekły. Wylej zużyty olej i wytrzyj woka papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej w woku olej arachidowy, aż zacznie dymić. Dodaj imbir, czosnek i krewetki i smaż
przez 30 sekund. Wlej dodatkową łyżkę wina ryżowego, sos sojowy i olej sezamowy i smaż
przez 1-2 minuty. Dodaj zaparzone liście herbaty, dobrze wymieszaj i podawaj od razu.
@ Kylie Kwong
Zgłoś jeśli naruszono regulamin