DIETA DUKANA
Należy pamiętać, aby codziennie spożywać przynajmniej 1,5 litra płynów wymienionych powyżej, w punkcie 9.
Jadłospis - PRZYKŁAD 1
rano: 2 jajka na twardo, tuńczyk w sosie własnym. Oba składniki można ze sobą wymieszać (jajka oczywiście rozdrobnione), oraz doprawić pieprzem, solą lub ziołami.
południe: udko z kurczaka gotowane na wywarze z kostką rosołową lub vegetą. Udko obrać ze skórki, posypać tymiankiem lub ziołami prowansalskimi i podgrzać w piekarniku lub mikrofali.
wieczór: serek wiejski light z 2 łyżkami otrąb owsianych, flan z jajek (3 jajka, szklanka mleka, trochę soli – wszystkie składniki dobrze wymieszać, wlać na patelnię bez tłuszczu i smażyć).
Jadłospis - PRZYKŁAD 2
rano: serek wiejski light, 1 jajko na twardo, 2 plastry polędwicy z indyka
obiad: kurczak z rożna
kolacja: szczupak pieczony w folii ( przyprawiony vegetą plus w środku wyłożony plasterkami czosnku)
Jadłospis - PRZYKŁAD 3
rano: pół lub cała makreli, kubek herbaty
południe: pierś z kurczaka – gotowana, można doprawić ziołami
kolacja 1: półtora fileta śledziowego w marynacie (Bismarc), jajko na twardo w łódeczki (posypane papryką ostrą), szklanka wody
kolacja 2: szklanka mięty, jogurt bałkański w kefirem (estragon, oregano)
Jadłospis - PRZYKŁAD 4
rano: omlet z 3 jaj smażony na patelni bez tłuszczu, kawa
drugie śniadanie: twarożek chudy ze szczypiorkiem (100g)
obiad: wątróbki drobiowe gotowane, doprawione vegetą
kolacja: serek homogenizowany odtłuszczony
Jadłospis - PRZYKŁAD 5
rano: plaster lub dwa szynki wieprzowej chudej, jogurt bałkański z 2 łyżkami otrąb owsianych i pół kefiru (do tego przyprawy: estragon, oregano, szczypta vegety)
popołudnie: filet z indyka pieczony z ziołami i czosnkiem
wieczorem: kefir lub jogurt naturalny z łyżką otrąb, na talerzu: jajko w ćwiartki, 2 plastry polędwicy z indyka w kawałeczki, łyżka jogurtu bałkańskiego lekkiego (niby majonez;), szklanka mleka
Miramina