SOUPS – ZUPY
Borsch – barszcz
Bouillon – bulion
Chicken soup – rosół z kurczaka
Onion soup – zupa cebulowa
Tomato soup – zupa pomidorowa
Vegetable soup – zupa jarzynowa
Yellow pea soup – zupa grochowa
Oxtail soup – zupa ogonowa
Cauliflower soup – zupa kalafiorowa
Clear soup – rzadka zupa
Thick soup – gęsta zupa
MEAT – MIĘSO
Beef – wołowina
Mutton – baranina
Pork – wieprzowina
Veal – cielęcina
Chops – kotlety
Goulash – gulasz
Meatballs – klopsy
Roast beef – pieczeń wołowa
Spare – ribs – kotlety schabowe
Steak – stek
Veal cutlet – sznycel
Boiled – gotowane
Fried – smażone
Grilled – z rusztu
Roasted – opiekane
Stewed – duszone
FISH – RYBY
Carp – karp
Caviar – kawior
Cod – dorsz
Crab – krab
Herring –śledź
Salmon – łosoś
Shrimps – krewetki
Trout – pstrąg
Tuna – tuńczyk
VEGETABLES – WARZYWA
Beet-root – burak
Cabbage – kapusta
Carrot – marchew
Celery – seler
Cucumber – ogórek
Leek – por
Lettuce – sałata
Pepper – papryka
Spinach – szpinak
Tomato – pomidor
Turnip – rzepa
DRINKS – NAPOJE
Beer – piwo
Coffee – kawa
Juice – sok
Fruit juice – sok owocowy
Liqueur – likier
Mineral water – woda mineralna
Tea – herbata
Wine – wino
DESSERTS – DESERY
Apple pie – szarlotka
Cheese-cake – sernik
ice-cream – lody
layer cake – tort
poppy-seed cake – makowiec
puff – ptyś
stewed fruit – kompot
OTHERS – INNE
Macaroni – makaron
Noodles – kluski
Rice – ryż
Salad - surówka
TYPES OF MEAL
barbecue
buffet
four-course meal
picnic
snack
TV dinner – gotowe jedzenie
CONDITION OF FOOD
fresh
off – zepsute
past its sell-by date – przeterminowane
raw – surowe
ripe – dojrzałe
rotten – zgniłe
stale – (chleb) czerstwy
tender – łagodne, delikatne
tough – (mięso) łykowate, żylaste
undercooked – niedogotowane
unripe – niedojrzałe
overcooked – przegotowane
TASTE AND TEXTURE
bitter – gorzki
bland – mdły
creamy – kremowy
crisp – kruchy
crunchy – chrupiący
hot
mild – letni
salty
savoury – pikantny
sickly – mdły
spicy – ostry
stodgy – ciężki
sweet
tasteless – bez smaku
CONTAINERS
bottle
box
can
carton
jar - słoik
packet
pot - garnek
tin – puszka, pudełko blaszane
QUANTITIES – ILOŚCI
bar – kostka, tabliczka
litre
loaf
lump – bryłka, kostka (np. cukru)
piece
pint – pół kwarty
portion
slice – plasterek
spoonful – łyżka
VERBS
bake – piec
boil – gotować (jajka), wrzeć
cook
fry – smażyć
grill
heat
microwave
poach – ugotować (jajko bez skorupki), we wrzątku
roast
steam – gotować na parze
stew – dusić
add
beat – ubijać
blend – mieszać (miękkie lub płynne substancje), miksować
chop – siekać
dice – kroić w kostkę
grate – trzeć
melt – topić
peel – obierać
shred – szatkować
slice – kroić w plastry
spread – smarować
stir – mieszać
whisk – ubijać
fill
mix
pour – rozlewać
shake – wstrzasnąć, mieszać
stir
bite – gryźć
chew – żuć
swallow – połykać
sip – sączyć
OTHER WORDS
crumbs – okruszki
fast food
(non-) fattening
helping – porcja
pastry – ciasto, ciastko
Your English friend suffered from anorexia. Say:
- how it started and what the symptoms were
- what the doctor said
- how the psychologist helped her
- how long it took to recover
ania_banasik