Jedzenie i picie.doc

(39 KB) Pobierz

SOUPS – ZUPY

 

Borsch – barszcz

Bouillon – bulion

Chicken soup – rosół z kurczaka

Onion soup – zupa cebulowa

Tomato soup – zupa pomidorowa

Vegetable soup – zupa jarzynowa

Yellow pea soup – zupa grochowa

Oxtail soup – zupa ogonowa

Cauliflower soup – zupa kalafiorowa

Clear soup – rzadka zupa

Thick soup – gęsta zupa

 

 

MEAT MIĘSO

 

Beef – wołowina

Mutton – baranina

Pork – wieprzowina

Veal – cielęcina

Chops – kotlety

Goulash – gulasz

Meatballs – klopsy

Roast beef – pieczeń wołowa

Spare – ribs – kotlety schabowe

Steak – stek

Veal cutlet – sznycel

 

Boiled – gotowane

Fried – smażone

Grilled – z rusztu

Roasted – opiekane

Stewed – duszone

 

 

FISH – RYBY

 

Carp – karp

Caviar – kawior

Cod – dorsz

Crab – krab

Herring –śledź

Salmon – łosoś

Shrimps – krewetki

Trout – pstrąg

Tuna – tuńczyk

 

 

VEGETABLES – WARZYWA

 

Beet-root – burak

Cabbage – kapusta

Carrot – marchew

Celery – seler

Cucumber – ogórek

Leek – por

Lettuce – sałata

Pepper – papryka

Spinach – szpinak

Tomato – pomidor

Turnip – rzepa

 

 

DRINKS – NAPOJE

 

Beer – piwo

Coffee – kawa

Juice – sok

Fruit juice – sok owocowy

Liqueur – likier

Mineral water – woda mineralna

Tea – herbata

Wine – wino

 

 

 

DESSERTS – DESERY

 

Apple pie – szarlotka

Cheese-cake – sernik

ice-cream – lody

layer cake – tort

poppy-seed cake – makowiec

puff – ptyś

stewed fruit – kompot

 

 

OTHERS – INNE

 

Macaroni – makaron

Noodles – kluski

Rice – ryż

Salad - surówka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TYPES OF MEAL

barbecue

buffet

four-course meal

picnic

snack

TV dinner – gotowe jedzenie

 

CONDITION OF FOOD

fresh

off – zepsute

past its sell-by date – przeterminowane

raw – surowe

ripe – dojrzałe

rotten – zgniłe

stale – (chleb) czerstwy

tender – łagodne, delikatne

tough – (mięso) łykowate, żylaste

undercooked – niedogotowane

unripe – niedojrzałe

overcooked – przegotowane

 

TASTE AND TEXTURE

bitter – gorzki

bland – mdły

creamy – kremowy

crisp – kruchy

crunchy – chrupiący

hot

mild – letni

salty

savoury – pikantny

sickly – mdły

spicy – ostry

stodgy – ciężki

sweet

tasteless – bez smaku

 

CONTAINERS

bottle

box

can

carton

jar - słoik

packet

pot - garnek

tin – puszka, pudełko blaszane

 

QUANTITIES – ILOŚCI

bar – kostka, tabliczka

litre

loaf

lump – bryłka, kostka (np. cukru)

piece

pint – pół kwarty

portion

slice – plasterek

spoonful – łyżka

 

VERBS

Cooking food

bake – piec

boil – gotować (jajka), wrzeć

cook

fry – smażyć

grill

heat

microwave

poach – ugotować (jajko bez skorupki), we wrzątku

roast

steam – gotować na parze

stew – dusić

Preparing food

add

beat – ubijać

blend – mieszać (miękkie lub płynne substancje), miksować

chop – siekać

dice – kroić w kostkę

grate – trzeć

melt – topić

peel – obierać

shred – szatkować

slice – kroić w plastry

spread – smarować

stir – mieszać

whisk – ubijać

Preparing drinks

add

fill

mix

pour – rozlewać

shake – wstrzasnąć, mieszać

stir

Eating and drinking

bite – gryźć

chew – żuć

swallow – połykać

sip – sączyć

 

OTHER WORDS

crumbs – okruszki

fast food

(non-) fattening

helping – porcja

pastry – ciasto, ciastko

 

 

 


 

Your English friend suffered from anorexia. Say:

-          how it started and what the symptoms were

-          what the doctor said

-          how the psychologist helped her

-          how long it took to recover

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin