· Szklanka oliwy z oliwek (extra vergine) (D66 miareczka)
· 1/3 szklanki octu winnego
· obrana i drobno posiekana cebulka szalotka (niekoniecznie)
· ząbek czosnku rozgnieciony w (D26 mister czosnek), lub drobno posiekany
· 2 łyżeczki francuskiej musztardy KAMIS
· łyżeczka soli
· pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (A37 młynek orient express)
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w olejniku i kilkakrotnie potrząsamy, aby dobrze się połączyły.
Ten winegret można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Jest doskonały m.in. do zielonej sałaty, surówki z cykorii, sałatki z zielonej fasolki szparagowej, jak również do sałatki z pomidorów lub ogórków i wielu innych.
· Główka zielonej sałaty (najlepiej strzępiastej)
· Strąk żółtej lub pomarańczowej papryki
· Surowy obrany ogórek średniej wielkości / lub 4-5 malutkich gruntowych bez obierania
· 4 pomidory
· 15-20 dag fety
· czerwona cebula
· pół szklanki oryginalnego francuskiego winegret
· 10-12 czarnych oliwek greckich suszonych (bez pestki)
Liście sałaty umyć, osuszyć i palcami porwać na małe kawałki. Resztę składników pokroić: ogórek – w półplasterki, pomidory – na ósemki, cebulę w cienkie talarki (później rozdzielić na pojedyncze pierścienie), paprykę w cienkie krótkie plasterki, ser – w 1-centymetrową kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do salaterki przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem polać winegretem, wymieszać i posypać serem.
ystyna1