CIASTO ANANASOWO - BANANOWE - puszka ananasów (440 g) - 100 ml soku z ananasów - 2 banany - 3 jajka - 100 ml oleju - 1 filiżanka cukru - 1/3 filiżanki wiórków kokosowych - 1 i 1/3 filiżanki mąki - 1 łyżeczka cynamonu Ananasy odsączamy. Banany rozgniatamy w misce do ciasta przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do masy dodajemy ananasy pokrojone w kostkę sok ananasowy, jajka i olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką do ciasta. Gotowe ciasto wykładamy do silikonowego Króla i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-190 C. Pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać min, 10 minut przed wyjęciem ciasta z formy. MAJONEZOWY MURZYNEK - 1 szklanka cukru - 1 majonez (300 ml) - 0,5 szklanki kartoflanki - 0,5 szklanki mąki pszennej - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek kakao - cukier waniliowy lub inny aromat Białka ubić na sztywno w misce do ciasta. Dodać cukier i wymieszać. Dodawać kolejno pozostałe składniki. Całość wymieszać łyżką do ciasta. Wlać ciasto do formy silikonowy Król i piec ok. 30-40 min./1800C. CIASTO BANANOWE - 5 bananów (1 szklanka) rozgnieść tłuczkiem w Misce do ciasta dodać roztrzepane w Mix Maxie: - 0,5 szklanki oleju - szczyptę soli - cukier waniliowy - 5 jaj Dosypać do miski i wszystko wyrobić tłuczkiem: -3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piec ok. 50 min./1800C. BABKA AUSTRIACKA - 500 ml mąki - 250 ml cukru pudru - 250 ml oleju - 250 ml kwaśnej śmietany - 4 jaja - 1/2 paczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy Wszystkie sypkie produkty wsypać do miski. Dodać produkty płynne i wymieszać wszystko łyżką do ciasta. Wyłożyć ciasto do silikonowej BABIEJ GÓRY. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750 C na około 1 godzinę. BISZKOPT - 1 szklanka mąki - 1 szklanka cukru - 6 jaj - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kartoflanki - 2 łyżki wody Żółtka z 0,5 szklanki cukru i wodą zmiksować. Białka z pozostałym (0,5 szklanki) cukrem ubić w Mix Maxie, dodać masę żółtkową. Wszystko wymieszać i przełożyć do miski. Dodać mąki, wymieszać łyżką do ciasta i wylać na blachę. Piec ok. 30 min./170-1800C. CIASTECZKA PÓŁKRUCHE - 0,5 kostki rozpuszczonego tłuszczu - 2 żółtka + 1 jajko - 1 kwaśna mała śmietana - 0,5 kg mąki - jabłka, śliwki, grzyby, kapusta itd. na nadzienie Wszystkie składniki oprócz umieścić w misce. Zamknąć, odpowietrzyć i wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, nałożyć nadzienie. Zawinąć w rogaliki i piec w 1800C na złoty kolor. BRZOSKWINIOWE RÓŻYCZKI - 0,5 kg mąki - 2,5 dag drożdży - 5 dag cukru - 1/8 l mleka - 15 dag masła - 0,5 łyżeczki soli - 1 jajko - 5 dag masła do posmarowania MASA - 20 dag dżemu brzoskwiniowego - 10 dag cukru - 10 dag posiekanych migdałów - 10 dag rodzynków - 0,5 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rumu - 20 dag cukru pudru Ciasto wyrobić w misce sposobem Tupperware. Gdy wyrośnie rozwałkować na stolnicy, tak cienko jak to możliwe. Z dżemu, migdałów i cynamonu sporządzić masę, rozsmarować ją na cieście i posypać rodzynkami. Ciasto zrolować. Roladę pokroić na plastry o szerokości 2 cm. Roztopić masło przeznaczone do smarowania i polać nią ciastka
. Ułożyć je ciasno obok siebie w formie (najlepiej tortownicy o średnicy 26 cm). Przykryć całość ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie umieścić na najniższym poziomie w piekarniku nagrzanym do 2000C i piec ok. 40 min. Po ostygnięciu można ciasto pokropić rumem i posypać cukrem pudrem. DROŻDŻÓWKA I - 3 jajka - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdży - pół kostki tłuszczu, - 3 łyżki stołowe cukru, - szklanka mleka (niepełna) - łyżka stołowa oleju, - szczypta soli, Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 3 łyżkami cukru. Roztopić tłuszcz, do gorącego wlać zimne mleko, wymieszać, dolać łyżkę oleju. Wszystko wlać do drożdży. Roztrzepać dwa całe jajka i jedno żółtko, połączyć z płynami w misce. Dosypać dwie łyżki cukru, szczyptę soli, oraz mąkę. Zamknąć miskę i zakręcić nią ok. 20 x. Wypuścić z miski powietrze i wstawić ją do bardzo ciepłej wody. Gdy miska otworzy się zamknąć ją i ponownie i znów wstawić do ciepłej wody. Czynność tę powtórzyć aż do wyrośnięcia ciasta po brzegi. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blachy, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Można położyć owoce sezonowe, lub ugotowany wcześniej budyń. Wstawić do zimnego piekarnika, piec 35/40 minut w temp. 1800. Z tego przepisu można również przygotować spód do pizzy tylko zamiast 3 łyżek cukru dodajemy 1 i trochę więcej soli. KRUSZONKA - 3 łyżki stołowe cukru - 4 łyżki stołowe mąki - 1/4 kostki margaryny Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli zagniecie się kulka taka, jak ciasto na pierogi należy zamrozić i zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce. Jeśli zagniecie się na sypko - posypać ciasto od razu. Można dodać wiórki, migdały, orzeszki. DROŻDŻÓWKA II (proporcje na dwie blachy) - 10 dag drożdży - 2 płaskie łyżeczki soli - szklanka cukru - 2 cukry waniliowe - 1/2 szklanki oleju - 6 żółtek - 6 szklanek mąki Drożdże rozkruszyć w Maksymilianie zasypać cukrem, dodać resztę składników i wszystko wymieszać łyżką do ciasta. 1/2 kostki margaryny rozpuścić, dodać 2 szklanki mleka, podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać do miski. Na końcu dodać 6 szklanek przesianej mąki i wszystko wymieszać. Zamknąć miskę, odpowietrzyć i postawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie miska sama się otworzy. Wyłożyć ciasto na blachę i jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce, aby powtórnie wyrosło, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 C ok. 30-45 min. DROŻDŻÓWKA III - 5 dag drożdży - szczypta soli - 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka - cukier waniliowy - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - 3,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka lekko ciepłego mleka Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka, sól i olej. Do shakera wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Gdy zaczyn wyrośnie dodać do miski. Zamknąć ją, odpowietrzyć i wymieszać produkty, kręcąc nią energicznie kilka razy. Wstawić do miski z ciepłą wodą. Kiedy pokrywka się otworzy, Ponownie zamknąć i odpowietrzyć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachy i posypać kruszonką zrobioną z 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki wiórków kokosowych i 1 szklanki mąki. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 - 2000C ok. 30-35 min. CIASTO ORZECHOWO - JABŁKOWE - 5 jaj - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3/4 szklanki oleju - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 5 jabłek + szklanka orzechów włoskich Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, jaja, cukry, następnie pokrojone w kosteczkę jabłka, cynamon i posiekane orzechy. Miskę zamykamy i po odpowietrzeniu kręcimy nią energicznie, kolistymi ruchami. Po otwarciu, mieszamy jeszcze 2-3 razy łyżką do ciasta i wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 2000C ok. 45-50 min. STRUCLA ADY (2 sztuki) - szklanka mleka - cukier waniliowy - pół kostki tłuszczu, - szczypta soli, - 3 łyżki stołowe cukru, Podane składniki rozpuścić w garnuszku nie zagotować!!! - 5 dag drożdży zasypać 1 łyżką cukru, - 1 jajko i 3 żółtka roztrzepać w Mix Maxie, Do miski wsypać 60 dag mąki, dodać połączone w shakerze wszystkie składniki płynne. Miskę zamknąć, odpowietrzyć, zakręcić nią ok. 20 x. Wstawić do zdecydowanie ciepłej wody, i poczekać aż miska się otworzy. Wyrobione ciasto zbić, rozwałkować na prostokąt, na środku położyć pas owoców, marmolady, maku, twarogu, czy budyniu (bardzo gęstego). Górne brzegi zawinąć na 1 cm, żeby nadzienie nie wypłynęło. Następnie boki placka założyć na nadzienie, zwinąć. Zawiniętą struclę posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, piec 40-50 min. w 1800 Ciasto nadaje się również na pączki. SNIKERS - 0,5 kg mąki - 20 dag margaryny (rozpuścić) - 20 dag cukru - 2 jajka - 2 łyżki miodu - 1 płaska łyżka sody - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 Krem Karpatkowy Wszystkie składniki wymieszać kręcąc miską tak długo, aż poczujemy kulę z ciasta latającą po obwodzie miski. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą upieć osobno na złoty kolor w temp. ok. 180o C. Na trzecią część, przed pieczeniem wyłożyć gorącą masę orzechową wykonaną z: - 30 dag posiekanych orzechów włoskich, - 12 dag cukru, - 10 dag tłuszczu, - 3 łyżek miodu (wszystkie składniki połączyć i zagotować). Krem Karpatkowy ubić w shakerze, dodać 3 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody. Przełożyć upieczone placki. Ciasto z orzechami położyć na górze. Najlepsze jest po dwóch dniach. BABKA MAJONEZOWA - słoik majonezu (300 ml) - 6 jaj - 400 g cukru pudru - 200 g mąki - 200 g kartoflanki - 1 olejek śmietankowy - 3 łyżeczki proszku Jajka ubić w shakerze. Do miski wkładamy ubite jaja, majonez, mąkę i resztę składników. Zamykamy miskę, wypuszczamy powietrze i kilkoma ruchami okrężnymi mieszamy składniki. Po otwarciu miski dodajemy bakalie i po wymieszaniu wyłożyć na blachę i piec ok. godziny. KOŁACZ DROŻDŻOWY - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdży - 200 ml mleka - 2 łyżki oleju - 4 łyżki cukru - 200 g kremu czekoladowego lub powideł Drożdże, cukier i mleko roztrzepać w Mix Maxie. Do miski wsypać mąkę, dodać olej i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać łyżką do ciasta. Miskę zamknąć, odpowietrzyć, wstawić do ciepłej wody. Gdy pokrywka się otworzy, przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na prostokąt gr. 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na 3 równe paski. Na środek każdego nałoży równomiernie nadzienie. Skleić brzegi, tworząc trzy rulony, następnie spleść je w warkocz. Formo
PĄCZKI KARNAWAŁOWEskładniki:4 szkl. mąki,7 dkg drożdży,2-4 łyżki cukru,2 jajka,21/2 szkl. mleka,1/2 kostki margaryny,1/2 szkl. cukru pudru,powidła do nadzienia,1 kieliszek spirytusu,olej do smażenia
,wykonanie:mąkę wsypać do miski i zrobić dołek,rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki mleka i dodać 1 łyżkę cukru,wlać w dołek,wbić jaja,wlać ciepłą margarynę,miskę zamknąć i wymieszać ciasto kolistymi ruchami,odstawić miskę do wyrośnięcia ciasta,ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm,wyciąć koła szklanką,najlepiej smażyć puste pączki,a potem dopiero nadziewać.
PIERNIK Z JABŁKAMIskładniki:1 kostka margaryny,2 szkl. mąki,1 szkl. cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 płaska łyżeczka miodu,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,4 rozgotowane jabłka bez skórki (gniazda),4 jajka,przyprawa do pierników,wykonanie:margarynę rozpuścić i ostudzić,następnie wlać do miski,kolejno dodawać pozostałe składniki,miskę zamknąć,kolistymi ruchami wymieszać ciasto,przełożyć ciasto do formy,i upiec,gotowy placek polać polewą i ozdobić bakaliami,CIASTO MLECZNEskładniki:1 kostka margaryny,1 1/2 szkl. cukru,1 1/2 szkl. mleka,4 szkl. mąki,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao
,1-2 łyżki dżemu,2-3 jajka,1 łyżka cynamonu,wykonanie:margarynę i cukier zagotować z mlekiem i ostudzić,wlać mleko do miski,następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem,następnie dodać dżem,zamknąć miskę,i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,następnie dodać jajkai jeszcze raz wymieszać,piec około 30-40 minut,KACPEREKskładniki:3/4 szkl. mąki,1/2 szkl. cukru,6 żółtek,sok z 1 cytryny,3 łyżki cukru pudru5 dkg orzechów włoskich zmielonych30 dkg dżemu morelowego3 białkakilka płatków migdałowychwykonanie:żółtka utrzeć w shakerze z cukrem,dodać sok z cytryny,białka ubić na sztywno,do miski wsypać mąkę, orzechy, żółtka i pianę z białek,zamknąć miskęi kolistymi ruchami wymieszać ciasto,przelać je do średniej tortownicypiec około 35 minut,po upieczeniu przekroić je na 3 krążkiprzełożyć je dżemem,posmarować też bokiozdobić je migdałami,To tylko kilka przepisów. W miarę wolnego czasu postaram się o umieszczenie jeszcze innych. Życzę udanych wypieków i smacznego.CIASTO NIEDZIELNE Z OWOCAMIskładniki:2 1/2 szkl mąki tortowej,1 szkl cukru6 jajek1/2 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaaromat migdałowy50 dkg owoców sezonowychwykonanie:ubić białka w shakerze,dodać cukier oraz żółtka dalej ubijając,wlać do miski ubite jajka,stopniowo dodawać olej oraz 1/2 szkl wody,następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia,miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,przelać je do formy, a na wierzchu ułożyć owocepiec około 40 minut w temp 180 stopniZEBRAskładniki:2 1/2 szkl mąki5 jajek2 szkl cukru1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego,1/2 szkl. oleju sojowego,2 łyżki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,aromat,wykonanie:oddzielić białka od żółtek,następnie ubić w shakerze białka na pianę, a gdy będzie sztywna, dodać cukier i żółtka,do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej, napój i aromat,miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,następnie podzielić je na 2 części,do jednej części dodać kakao, a do drugiej – 2 łyżki mąki i wymieszać,do formy wlewać łyżką na przemian raz jasne raz ciemne ciasto,MAKOWIEC BEZ MĄKIskładniki:25 dkg maku,1 szkl. cukru,8 jajek,3 łyżki bułki tartej,aromat migdałowy,wykonanie:mak sparzyć i zmielić trzykrotnie,oddzielić białka od żóltek,następnie ubić w shakerze pianę z białek,przelać do miski,żółtka ubić w shakerze z cukrem.przelać do miski,do składników w misce dodać mak, bulkę tartą i aromat,masę lekko wymieszać kolistymi ruchami,przelać do formy,piec około 40 minut,po upieczeniu polać makowiec dowolną polewą,BUŁECZKI BEZ PRACYskładniki:2 jajka,2 szkl. mąki,1 szkl. cukru,1 szkl. śmietany,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,aromat waniliowy,rodzynki i smażona skórka pomarańczowa,wykonanie:w misce połączyć wszystkie składniki,następnie zamknąć miskę i wymieszać ciasto kolistymi ruchami,odstawić miskę, gdy miska się otworzy ponownie zamknąć ją,czynność powyższą powtórzyć 3 razy,następnie formować bułeczki,i piec 10 minut w nagrzanym piekarniku, BABKA GOGOskładniki:6 jajek,tyle cukru ile wynosi waga 6 jaj,tyle mąki ile ważą 4 jajka,tyle masła ile ważą 2 jajka,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,wykonanie:oddzielić białka od żółtek,następnie białka ubić w shakerze,dodać cukier i dalej ubijać,do miski wsypać mąkę, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, stopione masło i białka z cukrem,miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,przełożyć do formy,piec 40 minut,PIERNIK BŁYSKAWICZNY składniki: 3 szkl. mąki, 2 szkl. kwaśnego mleka, ½ szkl. oleju, 2 łyżki dowolnego dżemu, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki sody, przyprawa do pierników, cukier waniliowy, wykonanie: wszystkie produktu włożyć do miski, zamknąć miskę, kolistymi ruchami wyrobić ciasto, przelać do formy, piec 40 minut, ...
ystyna1