TARTA SEROWA Z SZYNKĄ
Przygotowywanie 20 min_przyrządzanie 30 min_4 os.
125 g chudego twarogu250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia125 g masła zimnego sól NADZIENIE:100 g bitej śmietany1/4 szklanki creme fraiche (50 g)60 g mozzarelli, startej60 g ementalera, startego60 g cheddara, startego2 jajka 1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka startej skórki cytryny4 plastry wędzonej szynkisólpieprz, świeżo zmielony
1 Odsącz twaróg na sicie. Mąkę z proszkiem do pieczenia, kawałkami masła, szczyptą soli i twarogiem posiekaj, szybko zagnieć ciasto, przykryj je i odstaw na 30 min w chłodne miejsce. 2 Ciasto cienko rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wytnij 4 koła i wylep nimi 4 foremki o średnicy 12 cm (brzegi ciasta podciągnij nieco powyżej krawędzi foremki). Wlej masę serowo-śmietanową i ułóż na wierzchu każdej tarty plaster szynki. 3 Piecz ok. 30 min w temperaturze 200°C. NADZIENIE: Wymieszaj śmietanę z creme fraiche, mozzarellą, ementalerem, cheddarem i jajkami, dopraw solą, pieprzem, musztardą i skórką cytryny.
PIECZONE BANANY
Przygotowywanie 10 min_przyrządzanie 10 min_4 os.
4 banany2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu 2 łyżki płynnego miodu4 łyżki keczupu1/2 łyżeczki mielonego curry12 plastrów bekonuolej do smażenia
1 Obierz banany i pokrój je na 3 jednakowe kawałki. 2 Pieprz grubo posiekaj i wymieszaj z miodem, keczupem i curry, do powstałej marynaty włóż banany. 3 Rozgrzej grill lub piekarnik z termoobiegiem do 200°C. Każdy kawałek banana zawiń w plaster bekonu i piecz 10 min na chrupko na grillu lub natłuszczonej blasze. Przewróć kilka razy.
GRILLOWANE KREWETKI NA SPOSÓB NOWOORLEAŃSKI
Przygotowywanie 25 min_przyrządzanie 4 min_4 os.
24 krewetki, sprawione (usunięte jelita, obrane aż do części ogonowej)1 cebula, pokrojona w kostkę1 papryczka chili, posiekana 1 ząbek czosnku, posiekany} 4 łyżki masła arachidowego} 1213 szklanki bulionu drobiowego (400 mi) } 1 łyżeczka listków tymianku} 1 łyżka mielonej papryki 2 łyżki creme fraichesok z cytrynyolej sól pieprz, świeżo zmielony
1 Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj chili, czosnek i razem podsmaż. Dołóż masło i skarmelizuj. Wlej bulion, dodaj paprykę i gotuj ok. 10 min, aż sos zgęstnieje. Zmiksuj. 2 Wymieszaj z creme fraiche i dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem. 3 Krewetki umyj, osusz i skrop olejem, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Grilluj ok. 4 min. Przełóż do miski i polej sosem. Podawaj z białym chlebem.
HOMAR POD PIERZYNKĄ MAJONEZOWĄ
Przyrządzanie 4 min_4 os.
400 g mięsa homara, ugotowanego2 podłużne bułki3 łyżki majonezu2 łyżki creme fraiche1 łyżeczka ostrej musztardy2 duże liście sałatysok z cytrynysól, pieprz, świeżo zmielony
1 Bułki opiecz z obu stron, następnie rozkrój wzdłuż, nie przecinając do końca. 2 Wymieszaj majonez z creme fraiche, musztardą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Mięso homara porozrywaj na spore kawałki i wymieszaj z sosem. 3 Sałatę pokrój w cienkie paski, ułóż na bułkach i napełnij je sosem z homarem. Podawaj natychmiast.
TACOS Z SAŁATKĄ Z KREWETEK
Przyrządzanie 30 min_4 os.
4 tacos (gotowe placki kukurydziane) 1/4 główki sałaty lodowej100 g kukurydzy z puszki, odsączonej1 pomidor1 mała cebula 1/2 strąka czerwonej papryki 4 łyżki majonezu sałatkowego 300 g krewetek, sprawionych 1 papryczka chili 1 łyżka olejusól ) pieprz
1 Sałatę pokrój w bardzo cienkie paski. Pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę (usuń pestki). Cebulę przekrój na pół i pokrój w bardzo cienkie półplasterki. Wymieszaj warzywa. 2 Chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i wewnętrzne białe skórki, pokrój w drobną kostkę. 3 Krewetki i chili podsmaż razem na 1 łyżce oleju na małym ogniu na teflonowej patelni i ułóż na tacos (odłóż 4 sztuki). 4 Na plackach ułóż sałatkę, udekoruj kleksem majonezu i podawaj przybrane krewetkami.
NALEŚNIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Przygotowywanie ok.30 min _6 os.
ok. 1/2 szklanki mleka (100 mi)100 g mąki3 jajkaszczypta solimasło do smażenia NADZIENIE: 300 g wędzonego łososia1 pęczek szczypiorkuok. 2/3 szklanki creme fraiche (150 g) 1 łyżka chrzanu ze słoikasok z cytrynysól pieprz, świeżo zmielony
1 Mąkę i mleko wymieszaj na jednolitą masę. Domieszaj jajka i szczyptę soli, odstaw na 10 min. 2 Usmaż na maśle 6 naleśników. Odstaw do wystygnięcia. 3 Zanurz na moment we wrzątku 1210dyżek szczypiorku i natychmiast przelej je zimną wodą. Odsącz. 4 Połowę nadzienia rozsmaruj na naleśnikach, obłóż łososiem i rozsmaruj resztę masy. Zwiń naleśniki, przekrój na pół i każdą połówkę przewiąż łodyżką szczypiorku. NADZIENIE: Pozostały szczypiorek drobno pokrój i wymieszaj z creme fraiche oraz chrzanem. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z LUIZJANY
Przygotowywanie 22 min_przyrządzanie 10 min_4 os.
12 skrzydełek kurczaka100 g orzeszków ziemnych, solonych 1 łyżka mąki2 jajka 2 łyżki wodysól, pieprz, świeżo zmielony, pieprz Cayenneolej do smażeniaSOS: 1 papryczka chili, posiekana1 cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona papryka 2 łyżki oleju niepełna szklanka keczupu (200 mi)
1 Orzeszki zmiel drobno (w mikserze) na panierkę i wymieszaj z mąką. 2 Skrzydełka oprósz solą, pieprzem i pieprzem cayenne. 3 Zanurzaj mięso w jajku roztrzepanym z wodą i obtocz w orzechowej panierce, dobrze dociskając. 4 Smaż na gorącym oleju ok. 8-10 min. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj z sosem paprykowo-cebulowym. SOS: Paprykę pokrój w kostkę (usuń pestki), podsmaż na gorącym oleju z cebulą, pokrojoną papryczką chili, domieszaj keczup. Odstaw.
SKRZYDEŁKA KURCZAKA BUFFALLO
Przygotowywanie 30 min_przyrządzanie 30 min_4 os.
20 skrzydełek kurczaka MARYNATA: 5 łyżek masła4 łyżki sosu tabasco2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżka mielonej papryki2 łyżki keczupu1 łyżka miodu 1 łyżka octu z czerwonego winasól , pieprz cayenne, czarny pieprz, świeżo zmielony DIP: 100 g sera pleśniowego4 łyżki creme fraiche) ok. 1/2 szklanki jogurtu (100 mi) ) ok. 1/2 szklanki śmietany (100 mi)4 łyżki majonezu) pieprz sól gałka muszkatołowa
1 Skrzydełka ułóż na wysmarowanej olejem blasze, oprósz solą i pieprzem, piecz ok. 10 min na rumiano w temperaturze 200°C. 2 Wszystkie składniki marynaty podgrzej. Posmaruj nią skrzydełka, odstaw na godzinę, a następnie piecz jeszcze 15~20 min. Podawaj z dipem. DIP: Wszystkie składniki rozgnieć widelcem, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
PIEROGI Z RAGOUT Z KURCZAKA
Przygotowywanie 35 min_przyrządzanie 20 min_4 os.
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (42 x 24 cm)6 łyżek masła, miękkiego1 białko NADZIENIE: 1 kurczak z grilla1 puszka marchewki z groszkiem ok. 11/2 szklanki creme fraiche (300 g)1/4 szklanki śmietany (50 mI)1 łyżka mączki kukurydzianej ) sól , pieprz
1 Ciasto pokrój na 8 kwadratów. Cztery lekko posmaruj masłem, na każdym połóż drugi kwadrat i rozwałkuj wszystkie na wymiar ok. 18 x 18 cm. Przełóż je papierem śniadaniowym i włóż do lodówki do wychłodzenia. 2 Ułóż kwadraty ciasta na posypanej mąką stolnicy, równomiernie rozłóż na nich nadzienie. Brzegi ciasta posmaruj białkiem, złóż kwadraty po przekątnej, zlep pierogi, dociskając brzegi widelcem. 3 Ułóż pierogi na dobrze natłuszczonej blasze, posmaruj obficie pozostałym masłem i piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C. NADZIENIE: 1 Kurczaka obierz ze skóry i oddziel mięso od kości. 2 Odsącz warzywa. 3 Do mięsa kurczaka dodaj creme fraiche i śmietanę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj przesianą mączkę kukurydzianą i wymieszaj. Połącz z warzywami.
ZUPA Z MAŁŻY
Przygotowywanie 20 min_przyrządzanie 30 min_4 os
500 g małży500 g ziemniaków1 cebula2 selery naciowe50 g bekonu2 łyżki masła1 łyżka mąkiok. 11/2 szklanki mleka {350 mi}, gorącego3/4 szklanki śmietany (200 mi)1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszkisól, pieprz, świeżo zmielony
1 Dokładnie umyte małże zalej szklanką wody i gotuj ok. 3-5 min na dużym ogniu, pod przykryciem, aż się otworzą. W czasie gotowania wielokrotnie potrząsaj garnkiem. Nieotwarte muszle wyrzuć. Wywar z małży przecedź przez gęste sito. 2 Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie ok. 15 min. 3 Cebulę i selera pokrój w drobną kostkę. Bekon pokrój w paski, podsmaż z cebulą i selerem, posyp mąką, zamieszaj i podsmaż, nie rumieniąc. 4 Wymieszaj mleko z wywarem z małży i z niepełną szklanką (200 mi) gorącej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 5 min. 5 Połowę ziemniaków rozgnieć widelcem i razem z drugą połową i małżami dodaj do zupy. Podgrzej. dolej śmietanę i dołóż tymianek oraz natkę, dopraw solą i pieprzem.
ZUPA DYNIOWA NA HALLOWEEN
Przygotowywanie 15 min_przyrządzanie 15 min_4 os
4 szklanki bulionu z kurczaka (1l)400 g dyni400 g ziemniaków 4 dymki 2 marchewki 2 łyżki listków tymianku sól, pieprz, świeżo zmielony
1 Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę, dymkę w krążki, a marchewki na cienkie plasterki. 2 Zagotuj rosół i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj ok. 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.
AMERYKAŃSKA ZUPA KUKURYDZIANA
1 cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, posiekany2 duże ziemniaki, ugotowane, pokrojone w grubą kostkę2 selery naciowe, posiekane1 zielona papryka, pokrojona w krążki2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki masła2 1/2 szklanki bulionu warzywnego (600 ml)1 1/4 szklanki śmietany (300 mi)200 g białej fasoli z puszki300 g kukurydzy z puszki 4 łyżki żółtego sera, startegosól } pieprz, świeżo zmielony
1 Masło rozpuść w garnku, dodaj olej, cebulę, czosnek, selera i paprykę (odłóż 4 krążki), podsmaż, dolej rosół i krótko zagotuj. Przykryj i gotuj 10 min, od czasu do czasu mieszając. 2 Dodaj śmietanę, fasolę i ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 min. 3 Dołóż kukurydzę i gotuj jeszcze 5 min. Dopraw solą i pieprzem, rozlej do miseczek i podawaj posypane serem i selerem, udekoruj krążkami papryki.
ZUPA ZIEMNIACZANA Z MIGDAŁOWYM PESTO
Przygotowywanie 20 min_przyrządzanie 25 min_4 os
800 g ziemniaków2 szalotki, posiekane4 szklanki bulionu warzywnego (1l)ok. 3/4 szklanki wytrawnego białego wina (200 mi)2 łyżki oliwy100 g szynki wędzonej, w plastrach1 1/2 łyżki sherry (20 mi)sól, pieprz, świeżo zmielony PESTO: 1 pęczek natki pietruszki1 ząbek czosnku50 g parmezanu, świeżo startego3 łyżki migdałów, posiekanych6 łyżek oliwy
1 Ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż z szalotkami na gorącej oliwie. Dolej wino, potem bulion. Gotuj ok. 25 min na małym ogniu. 2 Zupę zmiksuj, dopraw sherry, solą i pieprzem. 3 Usmaż szynkę na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiąca. 4 Rozlej zupę na talerze, na wierzchu połóż szynkę, polej pesto i podawaj. PESTO: Grubo posiekaną natkę zmiksuj z czosnkiem, parmezanem, migdałami i oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
KALIFORNIJSKA ZUPA Z ŁOSOSIEM
Przygotowywanie 25 min_przyrządzanie 35 min_4 os
1 seler naciowy1 por2 szalotki1 kawałek świeżego imbiru (ok. 1 1/2 cm)4 szklanki wody (1l)liść laurowy3/4 szklanki przecieru pomidorowego (200 g)1 łyżeczka kolendry, mielonej1 szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej1 szczypta cynamonusok wyciśnięty z llimonki 1/2 szklanki śmietany (100 mi)350 g fileta z łososia, bez skóry2 łyżki posiekanego szczypiorku) sól, pieprz, świeżo zmielonykoperek
1 Selera pokrój na cienkie plasterki, pora i szalotki w drobną kostkę. Obierz imbir i zetrzyj na warzywa. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu 30 min, potem przecedź rosół przez sito i odstaw. 2 Przetrzyj warzywa do rosołu przez sito, dopraw solą i pieprzem. 3 Ponownie podgrzej rosół, dodaj przecier pomidorowy, dopraw kolendrą, gałką muszkatołową, cynamonem i sokiem z limonki. Dolej śmietanę i gotuj ok. 5 min na małym ogniu. 4 W tym czasie wypłucz łososia pod zimną wodą, osusz i pokrój w centymetrową kostkę. 5 Włóż rybę i szczypiorek do gorącej zupy i odstaw na 2-3 min. Dopraw solą i pieprzem, udekoruj koperkiem.
NOWOORLEAŃSKA ZUPA KREWETKOWA
500 g krewetek3 1/4 szklanki wywaru rybnego (800 mi)100 g pieczarek3 łyżki oliwy1 por2 ząbki czosnkuok. 3 łyżki koniaku (40 mi)ok. 3 łyżki sherry (40 mi) 4 łyżki masła2-3 łyżki mąki2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka świeżych listków tymianku sól, pieprz, świeżo zmielony, pieprz cayenne
1 Krewetki obierz, umyj i osusz. 2 Ugotuj pancerzyki w wywarze (ok. 15 min), przecedź i ostudź. 3 Pora pokrój w krążki, czosnek drobno posiekaj, a pieczarki posiekaj grubo. 4 Podsmaż czosnek, pieczarki i pora na gorącej oliwie. Dodaj krewetki (odłóż 8 sztuk) i podsmaż. Dolej alkohol i przecedzony wywar, gotuj 10 min, a potem zmiksuj. 5 Mąkę podsmaż z masłem i pastą pomidorową, dodaj do zupy i zagotuj. Na koniec włóż odłożone krewetki i zostaw na 4 min. 6 Dopraw zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, podawaj posypaną tymiankiem.
GRILLOWANE KREWETKI Z FRYTKAMI I KOLBAMI KUKURYDZY
Przygotowywanie 15 min_przyrządzanie 25 min_4 os
24 krewetki4 kolby kukurydzy2 łyżki masła500 g ziemniaków1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego4 łyżki olejuolej do smażeniapapryka mielona , sól, pieprz, świeżo zmielony
1 Obierz krewetki, natnij lekko grzbiety, umyj i osusz. 2 Wymieszaj sos sojowy z miodem i olejem, włóż krewetki do tej marynaty i pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem. 3 Ziemniaki na frytki pokrój w słupki, blanszuj krótko we wrzątku, odcedź i osusz. Smaż na oleju ok. 4-5 min na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku, posyp solą i papryką. 4 Kukurydzę posmaruj masłem, posól i grilluj ok. 10 min, obracając od czasu do czasu. 5 Wyjmij krewetki z marynaty i grilluj je po 2 min z każdej strony. 6 Ułóż wszystko na półmisku z różnymi sałatami i podawaj z dipem z marynaty.
AROMATYCZNE KREWETKI Z WARZYWAMI
Przygotowywanie 30 min_przyrządzanie 1 godz_4 os
16 krewetek2 niepełne szklanki bulionu warzywnego (400 mi)200 g ryżu1 duża cebula1 ząbek czosnku1 papryczka chili2 selery naciowe2 zielone papryki2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej 4 łyżki oliwy1 duża puszk...
xmariadjx