AMERYKAŃSKA.doc

(16833 KB) Pobierz

TARTA SEROWA Z SZYNKĄ

Przygotowywanie 20 min_przyrządzanie 30 min_4 os.

skanuj0002.jpg

125 g chudego twarogu
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła zimnego
sól
NADZIENIE:
100 g bitej śmietany
1/4 szklanki creme fraiche (50 g)
60 g mozzarelli, startej
60 g ementalera, startego
60 g cheddara, startego
2 jajka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka startej skórki cytryny
4 plastry wędzonej szynki
sól
pieprz, świeżo zmielony

1 Odsącz twaróg na sicie. Mąkę z proszkiem do pieczenia, kawałkami masła, szczyptą soli i twarogiem posiekaj, szybko zagnieć ciasto, przykryj je i odstaw na 30 min w chłodne miejsce.
2 Ciasto cienko rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wytnij 4 koła i wylep nimi 4 foremki o średnicy 12 cm (brzegi ciasta podciągnij nieco powyżej krawędzi foremki). Wlej masę serowo-śmietanową i ułóż na wierzchu każdej tarty plaster szynki.
3 Piecz ok. 30 min w temperaturze 200°C.
NADZIENIE: Wymieszaj śmietanę z creme fraiche, mozzarellą, ementalerem, cheddarem i jajkami, dopraw solą, pieprzem, musztardą i skórką cytryny.

 

 

 

PIECZONE BANANY

Przygotowywanie 10 min_przyrządzanie 10 min_4 os.

4 banany
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki keczupu
1/2 łyżeczki mielonego curry
12 plastrów bekonu
olej do smażenia

1 Obierz banany i pokrój je na 3 jednakowe kawałki.
2 Pieprz grubo posiekaj i wymieszaj z miodem, keczupem i curry, do powstałej marynaty włóż banany.
3 Rozgrzej grill lub piekarnik z termoobiegiem do 200°C. Każdy kawałek banana zawiń w plaster bekonu i piecz 10 min na chrupko na grillu lub natłuszczonej blasze. Przewróć kilka razy.

GRILLOWANE KREWETKI NA SPOSÓB NOWOORLEAŃSKI

Przygotowywanie 25 min_przyrządzanie 4 min_4 os.

24 krewetki, sprawione (usunięte jelita, obrane aż do części ogonowej)
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 papryczka chili, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany} 4 łyżki masła arachidowego} 1213 szklanki bulionu drobiowego (400 mi) } 1 łyżeczka listków tymianku} 1 łyżka mielonej papryki
2 łyżki creme fraiche
sok z cytryny
olej
sól pieprz, świeżo zmielony

1 Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj chili, czosnek i razem podsmaż. Dołóż masło i skarmelizuj. Wlej bulion, dodaj paprykę i gotuj ok. 10 min, aż sos zgęstnieje. Zmiksuj.
2 Wymieszaj z creme fraiche i dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
3 Krewetki umyj, osusz i skrop olejem, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Grilluj ok. 4 min. Przełóż do miski i polej sosem. Podawaj z białym chlebem.

HOMAR POD PIERZYNKĄ MAJONEZOWĄ

Przyrządzanie 4 min_4 os.

400 g mięsa homara, ugotowanego
2 podłużne bułki
3 łyżki majonezu
2 łyżki creme fraiche
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 duże liście sałaty
sok z cytryny
sól,  pieprz, świeżo zmielony

1 Bułki opiecz z obu stron, następnie rozkrój wzdłuż, nie przecinając do końca.
2 Wymieszaj majonez z creme fraiche, musztardą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Mięso homara porozrywaj na spore kawałki i wymieszaj z sosem.
3 Sałatę pokrój w cienkie paski, ułóż na bułkach i napełnij je sosem z homarem. Podawaj natychmiast.

TACOS Z SAŁATKĄ Z KREWETEK

Przyrządzanie 30 min_4 os.

4 tacos (gotowe placki kukurydziane)
1/4 główki sałaty lodowej
100 g kukurydzy z puszki, odsączonej
1 pomidor
1 mała cebula
1/2 strąka czerwonej papryki
4 łyżki majonezu sałatkowego
300 g krewetek, sprawionych
1 papryczka chili
1 łyżka oleju
sól ) pieprz

1 Sałatę pokrój w bardzo cienkie paski. Pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę (usuń pestki). Cebulę przekrój na pół i pokrój w bardzo cienkie półplasterki. Wymieszaj warzywa.
2 Chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i wewnętrzne białe skórki, pokrój w drobną kostkę.
3 Krewetki i chili podsmaż razem na 1 łyżce oleju na małym ogniu na teflonowej patelni i ułóż na tacos (odłóż 4 sztuki).
4 Na plackach ułóż sałatkę, udekoruj kleksem majonezu i podawaj przybrane krewetkami.

NALEŚNIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Przygotowywanie ok.30 min _6 os.

ok. 1/2 szklanki mleka (100 mi)
100 g mąki
3 jajka
szczypta soli
masło do smażenia
NADZIENIE:
300 g wędzonego łososia
1 pęczek szczypiorku
ok. 2/3 szklanki creme fraiche (150 g)
1 łyżka chrzanu ze słoika
sok z cytryny
sól pieprz, świeżo zmielony

1 Mąkę i mleko wymieszaj na jednolitą masę. Domieszaj jajka i szczyptę soli, odstaw na 10 min.
2 Usmaż na maśle 6 naleśników. Odstaw do wystygnięcia.
3 Zanurz na moment we wrzątku 1210dyżek szczypiorku i natychmiast przelej je zimną wodą. Odsącz.
4 Połowę nadzienia rozsmaruj na naleśnikach, obłóż łososiem i rozsmaruj resztę masy. Zwiń naleśniki, przekrój na pół i każdą połówkę przewiąż łodyżką szczypiorku.
NADZIENIE: Pozostały szczypiorek drobno pokrój i wymieszaj z creme fraiche oraz chrzanem. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z LUIZJANY

Przygotowywanie 22 min_przyrządzanie 10 min_4 os.

12 skrzydełek kurczaka
100 g orzeszków ziemnych, solonych
1 łyżka mąki
2 jajka
2 łyżki wody
sól, pieprz, świeżo zmielony, pieprz Cayenne
olej do smażenia
SOS:
1 papryczka chili, posiekana
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
niepełna szklanka keczupu (200 mi)

1 Orzeszki zmiel drobno (w mikserze) na panierkę i wymieszaj z mąką.
2 Skrzydełka oprósz solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
3 Zanurzaj mięso w jajku roztrzepanym z wodą i obtocz w orzechowej panierce, dobrze dociskając.
4 Smaż na gorącym oleju ok. 8-10 min. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj z sosem paprykowo-cebulowym.
SOS: Paprykę pokrój w kostkę (usuń pestki), podsmaż na gorącym oleju z cebulą, pokrojoną papryczką chili, domieszaj keczup. Odstaw.

SKRZYDEŁKA KURCZAKA BUFFALLO

Przygotowywanie 30 min_przyrządzanie 30 min_4 os.

20 skrzydełek kurczaka
MARYNATA:
5 łyżek masła
4 łyżki sosu tabasco
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka mielonej papryki
2 łyżki keczupu
1 łyżka miodu
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól , pieprz cayenne, czarny pieprz, świeżo zmielony
DIP:
100 g sera pleśniowego
4 łyżki creme fraiche)
ok. 1/2 szklanki jogurtu (100 mi) )
ok. 1/2 szklanki śmietany (100 mi)
4 łyżki majonezu)
pieprz sól gałka muszkatołowa

1 Skrzydełka ułóż na wysmarowanej olejem blasze, oprósz solą i pieprzem, piecz ok. 10 min na rumiano w temperaturze 200°C.
2 Wszystkie składniki marynaty podgrzej. Posmaruj nią skrzydełka, odstaw na godzinę, a następnie piecz jeszcze 15~20 min. Podawaj z dipem.
DIP: Wszystkie składniki rozgnieć widelcem, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

PIEROGI Z RAGOUT Z KURCZAKA

Przygotowywanie 35 min_przyrządzanie 20 min_4 os.

1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (42 x 24 cm)
6 łyżek masła, miękkiego
1 białko
NADZIENIE:
1 kurczak z grilla
1 puszka marchewki z groszkiem
ok. 11/2 szklanki creme fraiche (300 g)
1/4 szklanki śmietany (50 mI)
1 łyżka mączki kukurydzianej ) sól , pieprz

1 Ciasto pokrój na 8 kwadratów. Cztery lekko posmaruj masłem, na każdym połóż drugi kwadrat i rozwałkuj wszystkie na wymiar ok. 18 x 18 cm. Przełóż je papierem śniadaniowym i włóż do lodówki do wychłodzenia.
2 Ułóż kwadraty ciasta na posypanej mąką stolnicy, równomiernie rozłóż na nich nadzienie. Brzegi ciasta posmaruj białkiem, złóż kwadraty po przekątnej, zlep pierogi, dociskając brzegi widelcem.
3 Ułóż pierogi na dobrze natłuszczonej blasze, posmaruj obficie pozostałym masłem i piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
NADZIENIE:
1 Kurczaka obierz ze skóry i oddziel mięso od kości.
2 Odsącz warzywa.
3 Do mięsa kurczaka dodaj creme fraiche i śmietanę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj przesianą mączkę kukurydzianą i wymieszaj. Połącz z warzywami.

ZUPA Z MAŁŻY

Przygotowywanie 20 min_przyrządzanie 30 min_4 os

500 g małży
500 g ziemniaków
1 cebula
2 selery naciowe
50 g bekonu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
ok. 11/2 szklanki mleka {350 mi}, gorącego
3/4 szklanki śmietany (200 mi)
1 łyżeczka listków tymianku
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, świeżo zmielony

1 Dokładnie umyte małże zalej szklanką wody i gotuj ok. 3-5 min na dużym ogniu, pod przykryciem, aż się otworzą. W czasie gotowania wielokrotnie potrząsaj garnkiem. Nieotwarte muszle wyrzuć. Wywar z małży przecedź przez gęste sito.
2 Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie ok. 15 min.
3 Cebulę i selera pokrój w drobną kostkę. Bekon pokrój w paski, podsmaż z cebulą i selerem, posyp mąką, zamieszaj i podsmaż, nie rumieniąc.
4 Wymieszaj mleko z wywarem z małży i z niepełną szklanką (200 mi) gorącej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 5 min.
5 Połowę ziemniaków rozgnieć widelcem i razem z drugą połową i małżami dodaj do zupy. Podgrzej. dolej śmietanę i dołóż tymianek oraz natkę, dopraw solą i pieprzem.

ZUPA DYNIOWA NA HALLOWEEN

Przygotowywanie 15 min_przyrządzanie 15 min_4 os

4 szklanki bulionu z kurczaka (1l)
400 g dyni
400 g ziemniaków
4 dymki
2 marchewki
2 łyżki listków tymianku
sól, pieprz, świeżo zmielony

1 Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę, dymkę w krążki, a marchewki na cienkie plasterki.
2 Zagotuj rosół i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj ok. 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.

AMERYKAŃSKA ZUPA KUKURYDZIANA

Przygotowywanie 20 min_przyrządzanie 30 min_4 os

1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
2 duże ziemniaki, ugotowane, pokrojone w grubą kostkę
2 selery naciowe, posiekane
1 zielona papryka, pokrojona w krążki
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
2 1/2 szklanki bulionu warzywnego (600 ml)
1 1/4 szklanki śmietany (300 mi)
200 g białej fasoli z puszki
300 g kukurydzy z puszki
4 łyżki żółtego sera, startego
sól } pieprz, świeżo zmielony

1 Masło rozpuść w garnku, dodaj olej, cebulę, czosnek, selera i paprykę (odłóż 4 krążki), podsmaż, dolej rosół i krótko zagotuj. Przykryj i gotuj 10 min, od czasu do czasu mieszając.
2 Dodaj śmietanę, fasolę i ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 min. 3 Dołóż kukurydzę i gotuj jeszcze 5 min. Dopraw solą i pieprzem, rozlej do miseczek i podawaj posypane serem i selerem, udekoruj krążkami papryki.

ZUPA ZIEMNIACZANA Z MIGDAŁOWYM PESTO

Przygotowywanie 20 min_przyrządzanie 25 min_4 os

800 g ziemniaków
2 szalotki, posiekane
4 szklanki bulionu warzywnego (1l)
ok. 3/4 szklanki wytrawnego białego wina (200 mi)
2 łyżki oliwy
100 g szynki wędzonej, w plastrach
1 1/2 łyżki sherry (20 mi)
sól, pieprz, świeżo zmielony
PESTO:
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
50 g parmezanu, świeżo startego
3 łyżki migdałów, posiekanych
6 łyżek oliwy

1 Ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż z szalotkami na gorącej oliwie. Dolej wino, potem bulion. Gotuj ok. 25 min na małym ogniu.
2 Zupę zmiksuj, dopraw sherry, solą i pieprzem.
3 Usmaż szynkę na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiąca.
4 Rozlej zupę na talerze, na wierzchu połóż szynkę, polej pesto i podawaj.
PESTO: Grubo posiekaną natkę zmiksuj z czosnkiem, parmezanem, migdałami i oliwą. Dopraw solą i pieprzem.

KALIFORNIJSKA ZUPA Z ŁOSOSIEM

Przygotowywanie 25 min_przyrządzanie 35 min_4 os

1 seler naciowy
1 por
2 szalotki
1 kawałek świeżego imbiru (ok. 1 1/2 cm)
4 szklanki wody (1l)
liść laurowy
3/4 szklanki przecieru pomidorowego (200 g)
1 łyżeczka kolendry, mielonej
1 szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej
1 szczypta cynamonu
sok wyciśnięty z llimonki
1/2 szklanki śmietany (100 mi)
350 g fileta z łososia, bez skóry
2 łyżki posiekanego szczypiorku)
sól, pieprz, świeżo zmielony
koperek

1 Selera pokrój na cienkie plasterki, pora i szalotki w drobną kostkę. Obierz imbir i zetrzyj na warzywa. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu 30 min, potem przecedź rosół przez sito i odstaw.
2 Przetrzyj warzywa do rosołu przez sito, dopraw solą i pieprzem.
3 Ponownie podgrzej rosół, dodaj przecier pomidorowy, dopraw kolendrą, gałką muszkatołową, cynamonem i sokiem z limonki. Dolej śmietanę i gotuj ok. 5 min na małym ogniu.
4 W tym czasie wypłucz łososia pod zimną wodą, osusz i pokrój w centymetrową kostkę.
5 Włóż rybę i szczypiorek do gorącej zupy i odstaw na 2-3 min. Dopraw solą i pieprzem, udekoruj koperkiem.

NOWOORLEAŃSKA ZUPA KREWETKOWA

Przygotowywanie 20 min_przyrządzanie 30 min_4 os

500 g krewetek
3 1/4 szklanki wywaru rybnego (800 mi)
100 g pieczarek
3 łyżki oliwy
1 por
2 ząbki czosnku
ok. 3 łyżki koniaku (40 mi)
ok. 3 łyżki sherry (40 mi)
4 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka świeżych listków tymianku
sól, pieprz, świeżo zmielony, pieprz cayenne

1 Krewetki obierz, umyj i osusz.
2 Ugotuj pancerzyki w wywarze (ok. 15 min), przecedź i ostudź.
3 Pora pokrój w krążki, czosnek drobno posiekaj, a pieczarki posiekaj grubo.
4 Podsmaż czosnek, pieczarki i pora na gorącej oliwie. Dodaj krewetki (odłóż 8 sztuk) i podsmaż. Dolej alkohol i przecedzony wywar, gotuj 10 min, a potem zmiksuj.
5 Mąkę podsmaż z masłem i pastą pomidorową, dodaj do zupy i zagotuj. Na koniec włóż odłożone krewetki i zostaw na 4 min.
6 Dopraw zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, podawaj posypaną tymiankiem.

GRILLOWANE KREWETKI Z FRYTKAMI I KOLBAMI KUKURYDZY

Przygotowywanie 15 min_przyrządzanie 25 min_4 os

24 krewetki
4 kolby kukurydzy
2 łyżki masła
500 g ziemniaków
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
olej do smażenia
papryka mielona , sól, pieprz, świeżo zmielony

1 Obierz krewetki, natnij lekko grzbiety, umyj i osusz.
2 Wymieszaj sos sojowy z miodem i olejem, włóż krewetki do tej marynaty i pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem.
3 Ziemniaki na frytki pokrój w słupki, blanszuj krótko we wrzątku, odcedź i osusz. Smaż na oleju ok. 4-5 min na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku, posyp solą i papryką.
4 Kukurydzę posmaruj masłem, posól i grilluj ok. 10 min, obracając od czasu do czasu.
5 Wyjmij krewetki z marynaty i grilluj je po 2 min z każdej strony.
6 Ułóż wszystko na półmisku z różnymi sałatami i podawaj z dipem z marynaty.

AROMATYCZNE KREWETKI Z WARZYWAMI

Przygotowywanie 30 min_przyrządzanie 1 godz_4 os

16 krewetek
2 niepełne szklanki bulionu warzywnego (400 mi)
200 g ryżu
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
2 selery naciowe
2 zielone papryki
2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
4 łyżki oliwy
1 duża puszk...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin