Miętowe lody z kawałkami czekolady(1).doc

(90 KB) Pobierz
Miętowe lody z kawałkami czekolady

Miętowe lody z kawałkami czekolady

lody miętowe z kawałkami czekolady

Składniki:

·         1 szklanka mleka

·         2 szklanki kremówki (podzielone 1 + 1)

·         2/3 szklanki cukru

·         szczypta soli

·         6 żółtek

·         170 g posiekanej czekolady (najlepiej pół na pół gorzkiej z mleczną)

·         2 łyżeczki ekstraktu miętowego (użyłam kropli miętowych Herbapolu)

·         zielony barwnik spożywczy (niekoniecznie)

Do rondelka wlać szklankę mleka, 1 szklankę kremówki, cukier, sól. Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zestawić z palnika (najlepiej by mikstura była tylko ciepła). Odstawić na 15 minut.

Przygotować kąpiel lodową. W tym celu do większego naczynia wlać bardzo zimną wodę z kostkami lodu. W nim umieścić mniejsze naczynie (tylko nie za małe, bo muszą się tam zmieścić przyszłe lody) i wlać do niego 1 szklankę chłodnej kremówki.

Żółtka ubić, wlać do naszej lekko ciepłej mikstury mlecznej, cały czas mieszając. Postawić na palniku na średniej mocy i cały czas mieszając czekać, aż całość zgęstnieje (zajmie to około 10 minut). W żadnym wypadku nie można dopuścić do wrzenia! (od razu by się zwarzyło). Jak zgęstnieje natychmiast zdjąć z palnika i wlać do naszego naczynia z kremówką czekającego w lodowej kąpieli wodnej, wymieszać (kąpiel lodowa zapobiegnie wzrostowi temperatury i uchroni przed zwarzeniem). Dodać ekstraktu miętowego i (niekoniecznie) zielonego barwnika, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Do maszyny do lodów wlać schłodzoną mieszankę i dalej postępować wg instrukcji Waszej maszyny do lodów, na końcu wsypując czekoladę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin