Bób z oliwkami
Składniki:
50 dag bobu
5 dag czarnych oliwek bez pestek
2 czerwone papryki
cebula
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu winnego lub sok z cytryny
kilka listków sałaty
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
cząber, sól, pieprz
Przygotowanie potrawy zacznij od ugotowania umytego bobu we wrzącej i osolonej wodzie. Gotuj pod przykryciem przez mniej więcej 15 minut. Następnie odcedź i obierz ze skórek. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i pokrój w cienkie krążki. Tak samo pokrój cebulę. Opłukaną i osuszoną sałatę porwij na kawałki. Oliwki przetnij na pół. Składniki sałatki dokładnie wymieszaj w salaterce.
Przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, oliwę, ocet winny (sok z cytryny) i rozgnieciony czosnek i dopraw do smaku cząbrem, solą oraz pieprzem.
Sałatkę obficie polej sosem i udekoruj według uznania.
martunia.n