Analiza jadłospisu tygodniowego.docx

(16 KB) Pobierz

 

  Piramida zdrowego żywienia to praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości.
Dzięki takiej piramidzie można ocenić odżywianie człowieka poprzez jadłospis.

    Na ostatnim szczeblu piramidy  ważne jest spożywanie jak najwięcej produktów zbożowych gdzie z jadłospisu wynika, że je się go w normie czasami zdarza się, że jest dostarczona nieodpowiednia ilość tego produktu. Norma mieści się od 4-5 razy dziennie w jadłospisie podany jest on mniej więcej ok 3/4 razy dziennie. W menu tego zestawienia powinno się znaleźć więcej kaszy, ryżu czy chleba ziarnistego gdyż są to produkty, które dają nam energię i dostarczają błonniki potrzebne do dobrego funkcjonowania. Następnie ważne są warzywa gdzie ich spożywanie powinno być także duże ze względu, że posiadają dużo witamin i są mniej kaloryczne od owoców. Reasumują cały tydzień jadłospisu dostarczana jest odpowiednia ilość tych warzyw. Potrzebne do dobrego odżywiania się, które pełnią podobną rolę jak warzywa czyli posiadają dużo witamin są owoce, gdzie są one jedzone w normie dzięki także sokom owocowym.  Następnie w piramidzie mamy kolejne ważne produkty, które są źródłem białka, witaminy B2 i B12, a przede wszystkim łatwo przyswajalnego wapnia, który jest niezbędny m.in. do budowy kości . Są to produkty mleczne, które trzeba spożywać kilka razy dziennie by zaspokoić organizm.  W jadłospisie jednoznacznie wynika, że tych produktów jest nie dostatecznie dużo.  Diagnozując cały tydzień menu powinno się znajdować więcej tych produktów ze względu na ciało i kości.  Ostatnim szczeblem piramidy są ryby, drób, jajka, chude mięso, tłuszcze roślinne itp. Produkty te są źródłem białka, żelaza, witamin z grupy B. W jadłospisie powinno być tych składników najmniej, ok 1-2 razy dziennie. Reasumując tygodniowe menu,  produkty te spożywane są odpowiednio do zapotrzebowanej ilości. Trzeba pamiętać, że mała ilość nie oznacza jej brak. Trzeba także zauważyć, że do odpowiedniej diety jest potrzebna odpowiednia ilość picia ok 1,5l dziennie. Zapotrzebowanie płynów jest odpowiedni.  Podane jest również stosowanie oliwy gdzie jest ona odpowiednia gdyż można ją stosować w ilości 2 łyżek stołowych dziennie.
    Podsumowując cały tygodniowy jadłospis jest on odpowiedni i adekwatny do piramidy zdrowego żywienia. Z menu wynika, że są to posiłki zdrowe dla ludzkiego organizmu.

 

                                                                                          

Zgłoś jeśli naruszono regulamin