ŚWIĄTECZNE PIEROGI.doc

(23 KB) Pobierz
ŚWIĄTECZNE PIEROGI

ŚWIĄTECZNE PIEROGI

 

Porcje: 6     Trudność: średnia   Czas: 40 min

Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 150 ml letniej wody
- 1 jajo
- 1 łyżka roztopionego masła

- sól

Farsz:

- ½ kg grzybów suszonych

- 1 duża cebula

- 1 łyżka masła

- 1 jajko lub 1 łyżka bułki

- sól, pieprz

l

Jak przyrządzić?
Przygotuj ciasto: pomieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj gładką, elastyczną masę. Odstaw ją przykrytą na ok. 15 min.

Farsz: grzyby (najlepiej prawdziwki) gotuj do miękkości (przez ok. 30 min, potem zmiel w maszynce przez grube sito. Cebulę posiekaj cienko i podsmaż na maśle, dodaj grzyby, szczyptę soli i pieprzu oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Farsz ostudź. Dodaj cale jajko lub 1 łyżkę bulki tartej.

Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka za pomocą szklanki, włóż łyżeczkę farszu i bardzo dokładnie sklejaj brzegi każdego pieroga. Gotowe wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotuj aż wypłyną.

 

Jak podawać?
Podawaj gorące, z roztopionym masłem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin