ŚWIĄTECZNE PIEROGI
Porcje: 6 Trudność: średnia Czas: 40 min Składniki:Ciasto:- 50 dag mąki- 150 ml letniej wody- 1 jajo- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
Farsz:
- ½ kg grzybów suszonych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko lub 1 łyżka bułki
- sól, pieprz
l
Jak przyrządzić?Przygotuj ciasto: pomieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj gładką, elastyczną masę. Odstaw ją przykrytą na ok. 15 min.
Farsz: grzyby (najlepiej prawdziwki) gotuj do miękkości (przez ok. 30 min, potem zmiel w maszynce przez grube sito. Cebulę posiekaj cienko i podsmaż na maśle, dodaj grzyby, szczyptę soli i pieprzu oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Farsz ostudź. Dodaj cale jajko lub 1 łyżkę bulki tartej.
Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka za pomocą szklanki, włóż łyżeczkę farszu i bardzo dokładnie sklejaj brzegi każdego pieroga. Gotowe wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotuj aż wypłyną.
Jak podawać?Podawaj gorące, z roztopionym masłem.
margo1810