Silikonowe formy do pieczenia.doc

(316 KB) Pobierz
SILIKONOWE FORMY DO PIECZENIA

SILIKONOWE  FORMY  DO  PIECZENIA









 

 

 

Foremki wyprodukowane są z silikonu, elastycznego tworzywa o licznych zaletach:

 

·          Wytrzymuje temperatury od -25 ºC do +200 ºC.

·         

Jest nietłukąca i jest wytrzymała na zmiany temperatur.

·          Ma właściwości nie przywierające: przed użyciem nie trzeba smarować jej masłem ani wykładać folią.

·          Jest bardzo giętka, nigdy nie odkształca się

·          Równomiernie  przewodzi  ciepło

·          Przewodzi mikrofale: przepuszcza 100% fal wytwarzanych przez kuchenki mikrofalowe.

·          Umożliwia łatwe wyjmowanie ciasta.

·          Jest łatwa w czyszczeniu.

SPOSÓB  UŻYCIA:

W celu łatwiejszego wypełnienia formy ciastem, należy ustawić ją na tacy lub na blasze piekarnika.

W kuchence mikrofalowej lub tradycyjnym piekarniku:

·          Nie natłuszczać, nie wykładać papierem lub folią przed wlaniem ciasta,

·          Rozgrzać wstępnie piekarnik, wyjąć blachy i ruszt do grilla.

·          Aby otrzymać optymalny rezultat, formę należy wypełnić w 2/3 objętości

Środki ostrożności:

·          Nie należy kłaść formy na gorących płytach lub innym gorącym podłożu.

·          Do mycia nie należy używać detergentów

             w proszku i ścierających zmywaków.

·          Przy wyjmowaniu ciasta, nigdy nie należy używać noża lub innych ostrych narzędzi.

Uwaga: niektóre naturalne barwniki (pomidory, przyprawy, czekolada…) mogą zabarwić tworzywo. Nie ma to żadnego wpływu na właściwości formy i jakość wypieków. Zaplamienie lub przebarwienie formy nie stanowi podstawy do jej wymiany.

Konserwacja – Przed użyciem:

·          Umyć ręcznie wodą

·          Wypłukać w zimnej wodzie

·          Wytrzeć do sucha

Po użyciu:

·          Można myć w zmywarce lub ręcznie z dodatkiem płynu do mycia naczyń

·          Używać delikatnej szczoteczki w celu usunięcia pozostałości

Wymiary:

D39 Silikonowy Król  24,5 x 10,0 x 7,5 cm
D40 Silikonowe Mufinki O 21,4 cm, H 4,2 cm
D41 Silikonowa Królewna  O 26,0 cm, H 5,0 cm
D42 Silikonowa Babia Góra  O 25,4 cm, H 11,0 cm

Gwarancja:

Silikonowe formy posiadają gwarancję Tupperware, która gwarantuje wymianę wadliwego produktu o ile nie zmienił koloru i był użytkowany zgodnie z zaleceniami i wg wskazówek firmy.

 

MUFINKI  Z  RODZYNKAMI

 

SKŁADNIKI:    300g  mąki,                           1 torebka proszku do pieczenia(12g),                                  150g cukru,

                          250ml mleka                          1 torebka cukru waniliowego,                                               szczypta soli,

                           4 łyżki  oliwy,                        200g rodzynek

Rodzynki  namoczyć w gorącej wodzie lub rumie, pozostawić  na  kilka  minut.  W  tym  czasie  wymieszać  razem wszystkie

składniki, na  końcu  dodać osuszone  rodzynki. Ciasto  wlać  do  foremek, piec  w  temper.180C  ok.25 minut

 

MUFINKI  SEROWO – PIECZARKOWE  Z  SZYNKĄ

 

180g  drobno pokrojonych  grzybów(np. pieczarek),                      3 jajka,                      90g  drobno pokrojonej  szynki  lub  bekonu

1 opak. proszku do pieczenia,                                                         200g mąki,                 150g  startego  żółtego  sera

200 ml mleka                                                                                   sól  i  pieprz  do  smaku

Wszystkie  składniki  razem  wymieszać, doprawić  do  smaku, wlać  do  mufinek  i  piec  w  temper.180C  ok. 25 minut.

 

LODY  WANILIOWO-RUMOWE

 

2 żółtka,           50g cukru  pudru,         1 szkl.śmietany30%,           1opak.cukru  waniliowego,       pare  kropli  aromatu  rumowego

W  pomocy  kuchennej  zmiksować  żółtka z cukrem pudrem, cukrem  waniliowym  i  rumem  do  białości.  W  innym  naczyniu

ubić   śmietanę  i  dodać  do  masy,  całość  wlać  do  mufinek  i  wstawić  do  zamrażarki

Uwaga! Załączone przepisy pochodzą z kuchni francuskiej i mogą wymagać adaptacji do lokalnych warunków.

 



Muszelki z boczkiem i serem raclette

Składniki na 16 muszelek:

·         2 duże żółtka i białka (oddzielnie)

·         200 ml mąki

·         ½ opakowania proszku do pieczenia

·         75 ml oleju

·         100 g startego sera żółtego

·         5 dkg wędzonego, pokrojonego boczku

·         3 dkg sera raclette

·         sól i pieprz

Czas przygotowania: 20 min,      Pieczenie: 4 min, temp.  200 ºC,     następnie 4-5 min w temp. 180 ºC .

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC,  wyjąć wcześniej ruszt do grilla.

W misce o pojemności 3,5l, za pomocą Silikonowej Łyżki, wymieszać kolejno mąkę, proszek do pieczenia, olej i żółtka jajek. W misce o pojemności 650 ml, ubić trzepaczką białka na gładką masę, dodać je do przygotowanej wcześniej masy. Boczek gotować przez 1 min w dzbanku Microplus w kuchence mikrofalowej, po czym dodać go do ciasta. Dodać starty ser zółty i ser raclette pokrojony w cienkie paski, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.

Ustawić formę do pieczenia na zimnym ruszcie do grilla, wypełnić zagłębienia ciastem. Ustawić piekarnik na temperaturę 200ºC i piec przez 4 min. następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec 4-5 min.

Wyjąć ciepłe przekąski z formy.       Uwaga ! Ser raclette można zastąpić serem mozarella

 



Muszelki z kiełbaskami i żółtym serem

Składniki na 16 muszelek:

·         2 duże żółtka i białka (oddzielnie)

·         200 ml mąki

·         ½ opakowania proszku do pieczenia

·         100 g tartego sera

·         75 ml oleju rzepakowego

·         15 ml musztardy

·         10 dkg kiełbasek pokrojonych w kostkę

·         10 dkg twardego żółtego sera (ementaler) pokrojonego w kostkę

·         sól i pieprz

Czas przygotowania: 20 min

Pieczenie: 4 min, w temp. 200 ºC,

następnie 6 min w temp. 180 ºC

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC,  wyjąć wcześniej ruszt do grilla.

W misce o pojemności 3,5l, za pomocą silikonowej szpatułki, wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, starty żółty ser i żółtka jajek. Ubić białka w „Szefie Kuchni” na gładką masę i dodać do przygotowanej masy, wszystko wymieszać. Na zakończenie dodać olej i musztardę, ciągle dokładnie mieszając. Na zakończenie dorzucić pokrojone w kostki kiełbaski i ser ementaler, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ustawić formę do pieczenia na zimnym ruszcie do grilla, wypełnić zagłębienia ciastem. Ustawić piekarnik na temperaturę 200 ºC i piec przez 4 min. następnie obniżyć temperaturę do 180º i piec 6 min. Wyjąć ciepłe przekąski z formy.

 



Muszelki z surową szynką i sosem pesto

Składniki na 16 muszelek:

·         2 duże żółtka i białka (oddzielnie)

·         200 ml mąki

·         ½ opakowania proszku do pieczenia

·         50 g tartego żółtego sera (gruyère)

·         50 ml sosu pesto

·         75 ml oleju

·         10 dkg surowej szynki pokrojonej w kostkę

·         pieprz świeżo mielony

Czas przygotowania: 20 min Pieczenie: 4 min w temp. 200 ºC, następnie 6 min w temp. 180 ºC

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC,  wyjąć wcześniej ruszt do grilla.

Ubić białka w „Szefie Kuchni” na gładką masę. W misce o pojemności 3,5l, za pomocą Slikonowej Łyżki, wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, olej, żółtka jajek, starty żółty ser i sos pesto. Dodać ubite białka, surową szynkę pokrojoną w kostkę oraz świeżo zmielony pieprz (klika obrotów młynkiem).

Ustawić formę do pieczenia na zimnym ruszcie do grilla, wypełnić zagłębienia ciastem. Ustawić piekarnik na temperaturę

200 ºC i piec przez 4 min. następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec 6 min. Wyjąć ciepłe przekąski z formy.

Muszelki z sardynkami i natką pietruszki



Składniki na 16 muszelek:

·         2 duże żółtka i białka (oddzielnie)

·         200 ml mąki

·         ½ opakowania proszku do pieczenia

·         50 ml oliwy

·         50 g tartego żółtego sera (gruyère)

·         1 puszka sardynek w oleju

·         50 ml posiekanej natki pietruszki

·         sok z ½ cytryny

·         sól i pieprz

Czas przygotowania: 20 min

Pieczenie: 4 min. w temp. 200 ºC,

następnie 6 min w temp. 180 ºC

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC, termostat 8/9, wyjąć wcześniej ruszt do grilla.

Ubić białka w „Szefie Kuchni” na gładką masę. W misce o pojemności 3,5l, za pomocą Slikonowej Łyżki, wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, żółtka jajek, starty żółty ser i ubite białka. Rozgnieść w „Szefie Kuchni” sardynki, po uprzednim wyjęciu głównej ości, wraz z natką pietruszki. Dodać do wcześniej przygotowanej masy, doprawić solą i pieprzem, wlać sok z cytryny. Dokładnie całość wymieszać.

Ustawić formę do pieczenia na zimnym ruszcie do grilla, wypełnić zagłębienia ciastem. Ustawić piekarnik na temperaturę 200 ºC  i piec przez 4 min. następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec 6 min.

Wyjąć ciepłe przekąski z formy.

 

Muszelki



Składniki na 16 muszelek:

·         2 duże żółtka i białka (oddzielnie)

·         250 ml mąki

·         ½ opakowania proszku do pieczenia

·         125 ml cukru

·         125 ml masła

·         szczypta soli

Czas przygotowania: 20 min

Pieczenie: 4 min w temp. 200 ºC,

następnie 4-5 min w temp.180 ºC

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC, wyjąć wcześniej ruszt do grilla.

Rozpuścić masło w dzbanku Microplus w kuchence mikrofalowej (moc 750 Watt) czas 1 min 30 s.

W misce o pojemności 3,5l, wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jajek, roztopione masło. Ubić ciasto za pomocą trzepaczki. W pojemniku Candy ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać do uprzednio przygotowanego ciasta.

Ustawić formę do pieczenia na zimnym ruszcie do grilla, wypełnić zagłębienia ciastem. Ustawić piekarnik na temperaturę 200 ºC i piec prze 4 min. następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec 4-5 min.

Wyjąć ciepłe ciasteczka z formy.

Muszelki z czekoladą i migdałami

Składniki na 16 muszelek:

·        

2 duże żółtka i białka (oddzielnie)

·         7,5 dkg czekolady

·         75 ml tłustej śmietanki

·         2,5 dkg słonego, roztopionego masła

·         50 ml mąki

·         5 ml proszku do pieczenia

·         50 ml drobnego cukru

·         50 ml proszku (miazgi) migdałowego

Czas przygotowania: 20 min

Pieczenie: 4 min w temp. 200 ºC,

następnie 4 min w temp. 180 ºC

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC, wyjąć wcześniej ruszt do grilla..

Czekoladę, pokruszoną na części, z dodatkiem śmietanki i masła, rozpuścić w dzbanku Microplus o pojemności 1l, w kuchence mikrofalowej (moc 750 Watt) czas 1 min 30 s.

W „Szefie Kuchni”, ubić białka na gładką masę. W misce o pojemności 3,5l, za pomocą silikonowej szpatułki, wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier, proszek migdałowy i żółtka jajek. Dodać ubite białko i, na zakończenie, przygotowaną mieszankę czekolady, stopionego masła i śmietanki. Doprowadzić do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Ustawić formę do pieczenia na zimnym ruszcie do grilla, wypełnić zagłębienia ciastem. Ustawić piekarnik na temp. 200 ºC i piec prze 4 min. następnie obniżyć temp.  do 180ºC i piec 4 min.

Wyjąć ciepłe ciasteczka z formy.



Muszelki z karmelem

Składniki na 16 muszelek:

·         2 duże żółtka i białka (oddzielnie)

·         Szczypta soli

·         100 ml cukru

·         200 ml mąki

·         ½ opakowania proszku do pieczenia

·         10 dkg roztopionego masła

·         50 ml płynnego syropu karmelowego

 

Czas przygotowania: 20 min

Pieczenie: 4 min w temperaturze 200 ºC,

następnie 4 min w temperaturze 180 ºC

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC wyjąć wcześniej ruszt do grilla.

W „Szefie Kuchni” ubić 2 białka ze szczyptą soli na gładką masę. Dodać cukier oraz żółtka i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, roztopione masło i syrop karmelowy. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Ustawić formę do pieczenia...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin