Ser biały w ziołowej zalewie.rtf

(4742 KB) Pobierz

Ser biały w ziołowej zalewie

Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY dziś pisze o serze białym czyli twarogu po prostu.  W ziołach i oliwie jest wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, do samodzielnego podjadania. A oliwa, która po twarogu zostaje ma już tak pyszny smak, że idelanie sprawdza się jak najlepszy sos.

... znalazłam ostatnio wspaniały przepis na zrobienie w domowych warunkach kostek serowych ala' Appetita, ale śmiało stwierdzam, że moje są dużo lepsze – smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Dodałam inne zioła i przyprawy niż autorka. Właściwie, to za każdym razem możemy sobie zrobić inną wersję smakową, albo kilka od razu.

 

Ser biały w zalewie ziołowej.

 

Składniki:

 kostka twarogu - 250 g - ja wybrałam taki, który jest najbardziej zwarty, żeby móc go poprostu pokroić w kostkę;

 ulubione zioła: czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, bazylia  lub inne;

 świeżo zmielona sól morska i kolorowy pieprz;

 oliwa z oliwek - tyle, żeby przykryła ser;

 

 ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy;

 układamy pierwszą warstwę w słoiku, posypujemy ziołami i przyprawami, powtarzamy czynność  aż do wypełnienia słoika;

 następnie zalewamy oliwą, żeby wszystkie kostki były przykryte i wstawiamy do lodówki na około tydzień czasu - ja już po 5 dniach próbowałam i było pyszne! Smacznego! 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin