Ogórki po mexykańsku.docx

(12 KB) Pobierz

Ogórki po mexykańsku

 

Składniki

5 kg. ogorków gruntowych (najlepiej mniejsze)

8 łyzek soli

6 łyżeczek chili

2 główki czosnku

1,2 kg cukru

3 szklanki octu

Ogórki umyc i pokroić w paski (najlepiej takie mniejsze na 4 czesci wzdłóż),

nastepnie włożyć do miski i zasypać 8 łyżkami soli i pozostawić na 6 godzin.

Wode odsączyć (wylać bo niebedzie potrzebna)

Do całosci dodać 2 główki czosnku najlepiej przeciśniętego przez praske i posypać 6 łyżeczkami chili i wymieszac

Zagotować zalewe (3 szklanki octu i 1,2 kg cukru) az do rozpuszczenia cukru i zalać ogórki.Całość pozostawić na 12 godzin.

Ogóreczki powkładać do słoiczkow i pozalewac zalewa ktora została

pasteryzowac około 3 minut od mometu zagotowania wody , po wyciagnieciu poobracać do gory dnem

Ogorki sa naprawde ostre bardzo dobre do zagryzki

Wrazie pytan pisać : trolls12@wp.pl lub gg 1269282

Dodaje jeszcze ze z tej porcji wychodzi około 8-9 słoiczkow 0.25l

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin