Sałatka z białej kapusty z dodatkami
kapusta biała
1 główka
cebula
1,5 kg
papryka czerwona
6 szt
kalafior
3 szt
cukinia
2 szt
pieprz mielony
3 łyżeczki
cukier
2 szklanki
sól
3 łyżki
olej
1,5 szklanki
ocet
1 szklanka
goździki
10 ziarenek
ziele angielskie
15 ziarenek
pieprz ziołowy
1 łyżeczka
bazylia
Kapustę szatkuję, cebulę kroję w półksiężyce. Paprykę kroję w kostkę. Cukinie młodą, obieram ze skórki, kroję w grubą kostkę. Kalafior obieram, myję i rozrywam na małe kawałki. Wszystkie składniki sałatki łączę, dodaję wszystkie przyprawy, mieszam i odstawiam na dwie godziny. Następnie sałatkę nakładam do umytych słoików, gotuję około 15 minut od zagotowania się wody. Życzę smacznego.
martunia.n