Dorota PachoGolesze Duże
2007 RSPIS TREŚCII.Charakterystyka programuII.Harmonogram działańIII.Sprawozdanie z wyników ankiety wstępnejIV.Scenariusze lekcji z uczniamiV.Scenariusz spotkania z rodzicamiVI.Sprawozdanie z przeprowadzonych akcji w szkoleVII.Sprawozdanie z wyników ankiety końcowejProgram powstał z inicjatywy Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Piotrkowie Trybunalskim. Dla szkół terenu powiatu piotrkowskiego jest to już druga edycja. Adresatami programu są uczniowie klasy IV i ich rodzice.Głównym celem programu jest promowanie zdrowego żywienia oraz zwiększenie umiejętności poprawnego odczytywania działań reklamowych i marketingowych.Zadania szczegółowe programu:·zapewnienie każdemu uczniowi jak najlepszych warunków i możliwości spożywania posiłków w szkole,·wprowadzenie standardów praktycznego stosowania zasad zdrowego odżywiania,·dostosowanie asortymentu produktów sprzedawanych w sklepiku szkolnym do wymogów higieny odżywiania,·zapewnienie menu w stołówce szkolnej pod względem najnowszej wiedzy dietetycznej,·promowanie zdrowej żywności,HARMONOGRAM DZIAŁAŃ (sporządzony w formie tabelarycznej)Lp.ZadaniaMetody i formy realizacjiIlość zajęćTermin realizacjiPowiadomienie klasy przystąpieniu do realizacji programu. Przedstawienie celów programu. Przeprowadzenie ankiety wstępnejPrelekcja.Ankieta badawcza1 godz.5 październik„Mleko smaczne i zdrowe”- poznanie wartości odżywczych mleka. Zajęcia w sali komputerowej. Poznanie wiadomości poprzez gry i zabawy na stronie internetowej MLEKOWITY1 godz.12 październikZapewnienie uczniom warunków spożywania zdrowej żywności Zorganizowanie higienicznego spożywania drugiego śniadania w świetlicy szkolnej. Obserwacja dzieci podczas przerwy śniadaniowej (dostrzeganie dzieci nie posiadających śniadań).Przekazanie informacji dot. zdrowego żywienia osobom odpowiedzialnym za sporządzanie obiadów w szkoleKształcenie nawyków zdrowego odżywiania sięPrzygotowujemy sałatki i surówki.Przygotowanie prostych zdrowych posiłków przez uczniów:- degustacja sałatek i surówek,- bezpieczne posługiwanie się przyborami kuchennymi1 godz.19 październikCzym się odżywiamy?Poszczególne składniki odżywcze i ich znaczenie dla organizmu. Zasady zdrowego odżywiania. Omówienie składników odżywczych i ich znaczenia dla organizmu. Praca plastyczna „piramida zdrowia”1 godz.26 październikZorganizowanie konkursów i imprez szkolnychKonkurs plastyczny: „Zdrowo jem”,„Zielone zwierzaki” – wystawa prac plastycznych z naturalnych warzyw i owoców.Przygotowanie występów artystycznych uczniów o tematyce prozdrowotnej4 godz.listopadSpotkanie z rodzicamiPrelekcja nt. zdrowego żywienia.1 godz.listopadPodsumowanie programu, wykonanie albumu „Wiem co jem”Analiza ankiety końcowej2 godz.13 grudzieńPROGRAM IMPREZY INTEGRACYJNEJ KLASY IVZałożeniem programu jest realizacja programu „Odżywiam się zdrowo”, realizowanego w kl. IV oraz integracja klasy i wskazanie uczniom sposobu na wspólne spędzenie czasu.Impreza ma charakter popołudniowego spotkania całej klasy z wychowawcą i rodzicami uczniów. Spotkanie przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap całkowicie poświęcony jest realizacji programu „Odżywiam się zdrowo”, w którym uczniowie zaprezentują swoją wiedzę i umiejętności artystyczne oraz wspólnie z rodzicami wykonają przygotowane zadania. Druga część poświęcona jest bliższemu poznaniu się , rozrywce i relaksacji poprzez wspólne oglądanie filmów komediowych, rozmowy z wychowawcami i noclegiem w szkole.Plan spotkania1.Zapoznanie z założeniami programu „Odżywiam się zdrowo”2.Przedstawienie wyników ankiety wstępnej dotyczącej odżywiania uczniów kl. IV.3.Zapoznanie z ogólnymi zasadami odżywiania dziecka w wieku szkolnym.4.Zaprezentowanie przez uczniów wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania poprzez przedstawienie pt. ”Stajesz się tym co jesz”. 5.Włączenie rodziców do aktywnej współpracy i zabaw z dziećmi.Zadanie IRozwiązanie krzyżówkiPytania krzyżówki i hasło :1. Nauka o ochronie środowiska ( sozologia ).2. Bez niej nie ma życia( woda ).3. Zawierają dużo witamin (warzywa ).4. Niszczony przez freony ( ozon ).5. Są konsumentami ( zwierzęta ).6. Np. A, B, PP, C .... ( witaminy ).7. Warunkuje istnienie gatunków ( rozmnażanie ).8. „ Ze starego nowe” ( recykling ).9. .... kalifornijskie, hodowane do rozkładu odpadów ( dżdżownice ).10. Niezbędny do oddychania ( tlen ).11. Uodparniają nas na choroby ( szczepionki ).12. Zielone, produkują tlen ( rośliny ).13. Nocny motyl ( ćma ).HASŁO KRZYŻÓWKI : zdrowa żywność.Zadanie IIPodział na grupy. Zadaniem każdej grupy jest określić i wypisać co rozumieją pod nazwą „zdrowa żywność”. Wspólne zdefiniowanie określenia – „ zdrowa żywność”.Zadanie IIIWspólne określanie zasad, którymi należy kierować się przy zakupach artykułów żywnościowych :* unikanie kupowania tanich produktów nieznanego pochodzenia,* unikanie kupowania produktów przesadnie opakowanych w opakowania skrzące się kolorami i złoceniami,* unikanie kupowania produktów przetworzonych, oferowanych na bazarach,* sprawdzać datę produkcji i przydatności do spożycia,* nie kupować żywności sztucznie barwionej, słodzonej, konserwowanej.Zadanie IV Wspólne rozszyfrowanie oznakowań na wybranych produktach żywnościowych, np. gumie do żucia, napojach ze szkolnego sklepiku, dżemie.Informacje o barwnikach, konserwantach, antyutleniaczach i emulgatorach zaszyfrowanych literą E i trzema cyframi.Niektóre dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, smak, zmienić kolor, konsystencję, zapach, przedłużyć trwałość. Innymi słowy : oszukać węch i wzrok.W 1989r, w krajach EWG wprowadzono oznaczenia szyfrowe dodatków syntetycznych do żywności.W składzie podanym na opakowaniu coraz częściej także na polskich produktach znajduje się informacja składająca z litery i trzech cyfr.Wykaz niektórych dodatków do produktów spożywczych sygnalizowanych na opakowaniach produktów żywnościowych ( bardziej szczegółowe inf. zawiera – „ Encyklopedia życia”).BARWNIKI :E 100 – NIESZKODLIWY E 142 - RAKOTWÓRCZYE 101 - NIESZKODLIWY E 150 – podejrzany – należy zachowaćE 103 - ZABRONIONY ostrożność przy stosowaniu, może byćE 105 - ZABRONIONY niebezpieczny dla zdrowia.E 123 - BARDZO NIEBEZPIECZNY E 152 - ZABRONIONYE 125 - ZABRONIONY E 160 - NIESZKODLIWYE 131 - RAKOTWÓRCZY E 174 – NIESZKODLIWY.E 132 - NIESZKODLIWYZadanie V „ Mamo, czy wiesz co jem”Uczniowie, na kartkach, wypisują posiłki, które spożywali przez cały dzień. Rodzice mają to samo zadanie- wypisać, co ich dziecko jadło w ciągu dnia. Po wykonaniu zadania następuje porównanie wykonanej pracy i ocena spożywanych produktów przez obserwatorów.Zadanie VIZaplanować jadłospis na cały dzień. Praca w grupach z rodzicami.Zadanie VIIRodzice z dziećmi, stosując zasady prawidłowego żywienia, przygotują wspólną kolację. Zadanie VIIIWykonanie prac plastycznych pt. „Zdrowo jem”
gosiak234