Przykładowy jadłospis diety antycellulitowej.docx

(14 KB) Pobierz

Przykładowy jadłospis diety antycellulitowej

Co jeść aby pozbyć się cellulitu...poznaj najpopularniejsze przepisy w diecie antycellulitowej.

Śniadanie - 2 łyżki płatków zbożowych z łyżką otrębów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu, wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo banan

Obiad - Kurczak z fasolką. 250 g fasolki szparagowej, 20 g orzechów nanerczowych (2 łyżki), 100 g ugotowanej piersi indyka, 1/2 papryki żółtej lub czerwonej, łyżka oliwy z oliwek, 150 g jogurtu naturalnego, łyżeczka curry, sól jodowana, przyprawy.

Fasolkę ugotować, pokrojoną pierś usmażyć na oliwie z przyprawami, orzechami i papryką; po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem i przyprawami. Zjeść z kromką razowca

Kolacja - Kolorowe spaghetti. Filiżanka krojonych warzyw; por, seler i marchew, łyżka tartego żółtego sera light, łyżka przecieru pomidorowego, świeże zioła, 50 g ugotowanego makaronu, filiżanka bulionu, łyżka oliwy z oliwek, puszka anchovies, przyprawy, sól jodowana. Warzywa udusić na oliwie, dodać bulion i przecier pomidorowy; wymieszać z makaronem i serem, na końcu dodać zioła.

 

Inny zestaw na kolejny dzień diety antycellulitowej

Śniadanie - mały nisko-tłuszczowy jogurt, 1 jabłko i kilka orzechów. 200ml soku z czarnych porzeczek.

Obiad - sałatka z liści mniszka lekarskiego i 5-6 suszonych pomidorów. Na to 25g tartego parmezanu i 100g kurczaka w kawałkach. Podawana z 2 kromkami chleba z siemienia lnianego lub innego pieczywa pełnoziarnistego.

Kolacja - 100g grillowanego łososia ze szparagami i 3 ziemniakami.

Przekąski - kilka orzechów, 1 pomarańcz lub mały serek wiejski.

Przykładowy jadłospis na trzeci dzień diety na cellulit

Śniadanie - sałatka fitness - 100 ml odtłuszczonego jogurtu, kilka liści sałaty, żółta papryka, łodyga selera naciowego, pęczek szczypiorku, kilka rzodkiewek, 2 pomidory, kromka chleba testowego, jajko, natka, sól, pieprz

Kroimy paprykę w paski, seler na kawałki, rzodkiewki w plasterki, pomidory na ćwiartki, zaś szczypior siekamy. Warzywa wykładamy na liście sałaty. Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Dekorujemy jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w plasterki. Z jogurtu i przypraw robimy sos. Polewamy nim sałatkę.

Obiad - Ryba z jogurtem - 15 dag ryby, na przykład soli, morszczuka, 1 cebula, łyżeczka oleju, pół filiżanki bulionu warzywnego, marchew, seler, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 małe ziemniaki, sok z cytryny, sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na szklisto na oleju. Wlewamy bulion, podgotowujemy. Dodajemy pokrojoną marchew i seler, gotujemy około 10 minut. Odlewamy część bulionu, przestudzamy, dodajemy jogurt. Filet myjemy, polewamy sokiem z cytryny, solimy. Nakładamy warzywa, rolujemy, zpinamy wykałaczką. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Polewamy sosem jogurtowym. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Kolacja - Jogurt z owocami - 750 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego, 50 dag ryżu, jabłko, 10 dag winogron jasnych i ciemnych. Ryż gotujemy bez soli i odstawiamy do ostygnięcia. Jabłko obieramy i siekamy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy ryż, jabłko i jogurt. Winogrona kroimy na połówki (wyjmujemy ziarenka) i wykładamy na deser. Do kolacji wypijamy szklankę wody mineralnej.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin