(ilość porcji): 4(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut(stopień trudności):
Składnik
Logo
Ilość
Czego
mąka
20
dekagramów
jajko
2
sztuk
śmietana kremówka
0.2
litrów
sól
według uznania
ananas
tłuszcz
W naczyniu ubić na sztywno śmietanę ze szczyptą soli, następnie dodać 2 jajka. Do masy dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 1 godzinę. Rozgrzać w garnku 1 litr oleju (lub 1 kg smalcu). Zamieszać ciasto, zanurzać w nim plastry ananasa lub inne owoce: jabłka, banany, czereśnie. Smażyć porcjami po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu i osączyć. Podawać gorące
ananas w krążkach - może być świeży lub z puszki
jot_em18