1.PODZIAL KREMOW
Ze względu na zastosowanie: nawilżające,czyszczace,ochronne
Ze względu na szybkość wchłaniania:nocne,dzienne
Ze względu na zawartość:tłuste,półtłuste,półtłuste malej zawartości tluszczu
2.W JAKIM CELU SA STOSOWANE EMULGATORY?
Zapobiegaja procesom niestabilności emulsji
3.SCHARAKTERYZUJ COLD-KREM
Jest to emulsja typu W/O o zawartości wody poniżej 30%.bardzo waznym składnikiem jest wosk pszczeli pełniący role emulgatora.slabo wchłaniają się w skore,po rozsmarowaniu nadmiar kremu sciera się i pozostala niewielka warstewka tluszczu zmiekcza naskórek naskórek zapobiega jego wysychaniu.daja uczucie chlodu na skorze.sa śnieżnobiałe o lekkiej konsystencji i bardzo latwo się rozsmarowuja
4.BADANIE ORGANOLEPTYCZNE KREMOW
Badanie polega na stwierdzeniu jaki rodzaj emulsji przedstawia nam dana probka, czy jest to krem tlusty czy nawilżający.Na powerzhni swiezo umytej i osuszonej dloni rozciera się kolistym ruchem odrobine kremu
Krem tlusty(emulsje typy W/O gladko wcieraja się w skore pozostawiając tlusta warstwe na skorze
Krem nawilżający(emulsja typy O/W) bieleje na skorze i zaczyna się lekko pienic, jest to cecha charakterystyczna kremow nawilżających które emulguja z substancjami zawartymi w skorze.
5.SKLAD I WYKONANIE COLD-KREMU
Sklad Cold-kremu(emulsji typu W/O)
Faza tłuszczowa:Wosk pszczeli bielony,Olbrot,Olej sojowy
Faza wodna:Boraks,woda,Kompozycja zapachowa,Konserwanty np. parabeny,Antyutleniacz
Wykonanie:
I.Ogrzewanie fazy tluszczowej na łaźni wodnej do temp. 70-75*C
IIrozpuszczenie boraksu w wodzie i ogrzanie do temp. 75*C-taki roztwor dodaje się powoli do stopionego tluszczu.calos miesza się i pozostawia do ostygniecia
III.dodanie kompozycji zapachowej w temp.40*C-calosc homogenizuje się mikserem.
Konserwant i antyutleniacz dodaje się na samym początku do jednej z faz.
6.SCHARAKTERYZUJ KREM ZNIKAJACY VANISHING
jest to krem bardzo lekki,latwo wchłaniający się w skore,emulsja typu O/W.Typowa receptura oparta jest na stearynie(mieszanina kw.staryniowego i palmitynowego).Emulgatorami najczęściej są mydla stearynowe,mieszaniny mydel z emulgatorami syntetycznymi lub syntetyki. Krem znikający w swojej klasycznej wersji charakteryzuje się specyficznym połyskiem pochodzącym od kryształków stearyny.
Po rozsmarowaniu kremu vanishing tworzy się biala warstwa,szybko znikajaca w miare wchłaniania.Krem znikający stanowi podstawe dla kremow dziennych(podkładowe,pod makijaż)
7.CECHY DOBREGO KREMU
Wygląd kremu-gladka,jednolita masa bez grudek i zanieczyszczen mechanicznych
Zapach-przyjemny
Barwa-powinna być snieznobiala
Wcieralnosc-powinna być calkowita poprzez wklepanie w skore
Stabilność w obniżonej temp.(-3*C przez 24h) powinna być calkowita w porównaniu z kremem
Stabilność w podwyższonej temp.(30*C przez 24h)-powinna być stabilność calkowita
Odczyn pH wodnego wyciągu kremu-powinien być w granicach 6-7,7
Zawartość wody-nie powinna przekraczac 65%
Liczba kwasowa-nie wieksza niż 5,5
Kremy powinny być tak spreparowane aby przenikaly do warstwy rogowej naskórka i mialy odczyn kwasny.Takie pH uzyskuje się poprzez wprowadzenie niewielkih ilości kwasow organicznych organicznych nieorganicznych np.kw.mlekowy,cytrynowy,a także substancje konserwujące grzybobójcze i bakteriobójcze takie jak: kw.salicylowy,hydroksooctowy,nipagina A itp.
8.SKLADNIKI KREMOW DO MASAZU
Tluszcze i oleje roślinne-oliwa z oliwek,maslo kakaowe,olej z awocado,Tluszcze i oleje oraz woski zwierzęce-wosk pszczeli,lanolina,Oleje i tluszcze mineralne-wazelina,parafina,olej parafinowy,Emulgatory-lecytyna,alkohol cetylowy,cholesterol,Alkohole-lanolinowe,gliceryna,alkohol cetylowy,Woda demineralizowana,Srodki konserwujące-parabeny,benzoesan sodu.,Substancje biologicznie czynne-wit A,E,Olejki eteryczne
9TYPY EMULSJI KOSMETYCZNYCH
Emulsja typu olej w wodzie(O/W)-czasteczka oleju jest otoczona czasteczkami wody,emulsje takie są lekkie i dobrze wchłaniane przez skore,dobrze się miesza z woda
Emulsja typu woda w oleju(W/O)-czasteczka wody jest otoczona czasteczkami wody,emulsje takie są ciężkie,po zmieszaniu z woda tworza się grudki i klaczki
Emulsja wielokrotna-wystepuja wtedy gdy emulsja z emulgatorem typu olej w wodzie zawieraja wiecej niż 50% tluszczu.
10.JAKA ROLE PELNIA KREMY NA DZIEN
Natłuszczają i nawilżają skore,chronia skore przed wpływami środowiska,zmniejszaja utrate wody z naskorka,chronia przed dzialaniem wolnych rodnikow,reguluja rogowacenie naskorka,stymuluja proces odnowy naskorka
11.SKLAD I WYKONANIE DOWOLNEGO KREMU DZIENNEGO
z lanolina-O/W,sklad:
faza tluszczowa:lanolina,alkohol cetylowy,stearyna(emulgator)faza wodna:wodorotl.potasu(emulgator),glikol propylenowi,woda,komp.zapachowa,konserwant
I.Stopienie fazy tluszczowej na łaźni wodnej do temp. Ok.70-80*C
II.faze tluszczowa dodaje się do fazy wodnej o podobnej temp. Energicznie mieszając
III.calosc miesza się do ostygniecia do temp.ok.40*C dodaje się kompozycje zapachowa
IV.calosc miesza się do ustabilizowania konsystencji mieszadlem kotwicowym
12.ZASTOSOWANIE KREMOW OCHRONNYCH,KREMOW DO RAK
Kremy ochronne: Zabezpieczaja skore przed czynnikami atmosferycznymi,chemikaliami,zanieczyszczeniami przemysłowymi i skutkami czestego moczenia w wodzie. tworza na skorze warstwe ochronna.Do ochrony przed benzyna,olejami i smarami sosuje się hydrofilowe polimery które tworza warstwe nieprzenikalna dla węglowodorów. Bardzo dobra ochrone daja również oleje i woski silikonowe ponieważ są odporne na dzialanie substancji żrących,SA hydrofobowe i dobrze tolerowane przez skore. W kremach ochronnych zawarte są substancje filmotworcze które nie przepuszczaja wody,takie jak:zywica benzoesowa,wosk pszczeli,pochodne celulozy.Dobrym srodkiem ochronnym jest wazelina która ulatwia rozsmarowywanie i jest podstawowym składnikiem kremow uniwersalnych uniwersalnych masci leczniczych.
Kremy do rak: Rola:nawilzanie,zmiękczanie,zatrzymywanie wilgoci w skorze,odbudowa składu lipidow w naskorku,zapobieganie pekaniom naskórka,wzmocnienie keratyny paznokciKremy do rak powinny się latwo wchłaniać i nie pozostawiac tłustej warstwy na powierzchni.
13.CO TO SA ZELE OCZYSZCZAJACE
trwale układy rozproszone substancji stalych a dlugich lub rozgałęzionych łańcuchów np.zelatyna,kw.krzemowy,polisacharydy(wielocukry) lub pektyny rozpuszczone w cieczy.
14.NAJWAZNIEJSZE SUROWCE DO OTRZYMYWANIA PLYNOW KOSMETYCZNYCH
Woda destylowana
Alkohol etylowy(etanol)-ma dzialanie wysuszające,odkażające,przeciwzapalne,odtłuszczające
Gliceryna-dziala kojaco na skore(zamiast gliceryny stosuje się sorbitol)
Mentol-dziala chlodzaco i kojaco
Tyrol-srodek antyseptyczny,bakteriobójczy,posiada właściwości ściągające
Kwas benzoesowy-ma właściwości konserwujące i antyseptyczne
Kwas borny-dziala przeciwpasozytniczo,bakteriobójczo,sciagajaco,zakwasza skore
Kwas salicylowy(zaliczany do betahydroksykwasow)-dziala konserwująco i odkażająco
Boraks-neutralizuje wydzieliny gruczołów potowych i łojowych
Ałun potasowy-dziala sciagajaco na skore
Kamfora-dziala sciagajaco,odwadniajaco,uśmierzająco
Lecytyna-dziala odżywczo i zmiękczająco
Chlorofil-dziala kojaco i łagodząco
Nipagina A-dziala jako konserwant,ma właściwości dezynfekujące i antyseptyczne
Kompozycja zapachowa-odpowiednio dobrane olejki eteryczne.
15.ETAPY PRODUKCJI PLYNOW KOSMETYCZNYCH
I.do odwazonego alkoholu etylowego dodaje się kompozycje zapachowa utrwalacz i intensywnie się miesza
II oddzielnie rozpuszcza się w wodzie pozostale składniki i w razie potrzeby dodaje się barwnik
III.oba ...
m.wisniowska1