Mazurek kokosowySkładniki:- Ciasto:- 15 dag mąki pszennej- 10 dag mąki ziemniaczanej- 10 dag cukru- 12 dag masła lub margaryny- 2 jajka- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDo przybrania:- 15 dag orzechów nanerczowych- 1 łyżka rodzynek- 7 dag masy marcepanowejMasa kokosowa:- 4 białka- 15 dag wiórków kokosowych- 10 dag cukru pudru- 1 łyżeczka skórki otartej z cytrynyLukier:- 15 dag cukru pudru- 1 białko- 1-2 łyżeczki koncentratu buraczanegoSposób przyrządzania:Przygotować ciasto: mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać. Tłuszcz roztopić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodawać stopniowo mąkę, skórkę cytrynową i gorący tłuszcz. Formę (30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować masę kokosową: z białek ubić pianę, dodać cukier puder i ubijać 10min. Następnie dodać wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Masę przełożyć na gorący podpieczony spód i piec jeszcze 15 min w tej samej temperaturze, co ciasto.Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać koncentrat buraczany. Mazurek polukrować i przybrać rodzynkami, orzechami oraz ozdobami z masy marcepanowej.
KocikFilozof