Bliny popularne.doc

(19 KB) Pobierz
Bliny popularne

Bliny popularne
40 dag mąki,
700 ml mleka,
5 dag masła lub margaryny,
2 jaja,
3 dag drożdży,
1 dag cukru,
tłuszcz,
sól

Mleko (100 ml) wymieszać z drożdżami utartymi z cukrem i mąką (1 dag) pozostawić do podrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałym mlekiem, przesianą mąką i żółtkami posolić i dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto wymieszać z roztopionym masłem, potem z ubitą pianą z białek, pozostawić do wyrośnięcia. patelnię o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto na grubość 1 cm, usmażyć z obu stron lub upiec w gorącym piekarniku. Podawać zaraz po usmażeniu polane roztopionym masłem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin