PRZEPISY (z internetu) NA WYRÓB WÓDKI i innych trunków.pdf

(113 KB) Pobierz
(Microsoft Word - PRZEPISY NA WYR\323B W\323DKI.doc)
PRZEPISY NA WYRÓB
WÓDKI, NALEWKI itp.
1
Nalewka na ró Ň nych Ļ liwkach
(z przewag Ģ lub same w ħ gierki):
1. Zaprawa:
1/2 laski wanilii
2 krople olejku migdałowego
100 ml spirytusu 95%
Do spirytusu wla ę olejek, wrzuci ę rozdrobnion Ģ wanili ħ , szczelnie zakorkowa ę . Macerowa ę 2
tygodnie, cz ħ sto miesza ę . Po tym czasie zla ę do butelki.
2. Nalew Ļ liwkowy :
1kg Ļ liwek j.w., nieco przejrzałych, nadwi ħ dni ħ tych, wydrylowa ę , zostawi ę co 10 pestk ħ .
Ļ liwki rozdrobni ę , wrzuci ę z odło Ň onymi pestkami do 3l słoja i zala ę 1,15 l 70% spirytusu.
Macerowa ę 3-4 tygodnie, mieszaj Ģ c 3-4 razy w tygodniu. Zla ę nalew znad owoców do
g Ģ siorka.
3. Zaprawa na suszonych owocach:
25 g dobrych, suszonych Ļ liwek (bez pestek, bez zapachu dymu itp)
25 g suszonej tarniny
10 g owoców głogu
25 g rodzynek
200 ml spirytusu 60 %
ĺ liwki i rodzynki rozdrobni ę , wrzuci ę do słoika razem z innymi owocami, zala ę spirytusem i
szczelnie zakorkowa ę . Macerowa ę 4-6 tygodni, miesza ę co jaki Ļ czas, po czym zla ę do
butelki.
4. Karmel (ze 100 g cukru otrzymuje si ħ 100-150 ml karmelu)
Cukier podgrzewa ę na patelni, ci Ģ gle mieszaj Ģ c, a Ň si ħ stopi, Ļ ciemnieje i zacznie wrze ę .
Palenie sko ı czy ę , gdy kropla cukru zanurzona w zimnej wodzie zastygnie na tward Ģ , szklist Ģ
mas ħ . Patelni ħ zdj Ģę z ognia, poczeka ę a Ň masa ostudzi si ħ do ok. 60-70 stopni. Na 100 g
wzi ħ tego cukru dola ę wody tyle, aby otrzyma ę 100-150 ml karmelu. (Wod ħ wlewa ę ostro Ň nie,
bo pryska!)
NALEWKA ĺ LIWKOWA (skład na 2l nalewki, 35 %)
1,15 l nalewu Ļ liwkowego (przepis 2)
100 ml zaprawy (przepis 1)
200 ml zaprawy na suszonych owocach (przepis 3)
500 ml syropu cukrowego (0,5 kg cukru rozpuszcza ę w 0.25 l gotuj Ģ cej si ħ wody, zbieraj Ģ c
"szum")
12 ml karmelu (przepis 4)
5 ml 10% roztworu kwasu cytrynowego
ok. 100 ml spirytusu 95%
W g Ģ siorku oznaczy ę poziom 2 l. Wla ę wszystkie składniki i dokładnie wymiesza ę . Dopełni ę
do 2 l spirytusem. Barw ħ (zbyt jasna)mo Ň na skorygowa ę dodaj Ģ c karmelu. Po 6-8 (warto
czeka ę !) tygodniach przefiltrowa ę , zla ę do butelek.
2
Nalewka na miodzie
0.5 l spirytusu
100 g miodu spadziowego
0.25 l wody(dobrej)
Miód powoli rozpuszcza ę w spirytusie (wcale nie jest to takie proste), dodawa ę wod ħ . Jak
kto Ļ lubi mo Ň e doda ę troch ħ cytrynki.
Po wypiciu efekty s Ģ nast ħ puj Ģ ce:
w małych ilo Ļ ciach - grzeje
w Ļ rednich - leczy
w wi ħ kszych - zabija Ļ wiadomo Ļę , ale rano głowa nie boli :)
Nalewka farmaceutów
1 kg cytryn,
1 kg cukru,
1 l mleka,
1 l spirytusu
Cytryny umy ę , obra ę z Ň ółtej skórki oraz albedo (cienko skrojon Ģ skórk ħ z 1 cytryny ostawi ę ),
pokroi ę w plasterki, oczy Ļ ci ę z pestek, wło Ň y ę do g Ģ siorka, doda ę cukier, mleko, spirytus i
skórk ħ z 1 cytryny.
G Ģ siorek zamkn Ģę i odstawi ę w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesi Ģ c (wstrz Ģ sa ę g Ģ siorkiem
co kilka dni).
Nast ħ pnie przefiltrowa ę nalewk ħ do butelek przez bibuł ħ filtracyjn Ģ (przes Ģ cza ę bardzo
wolno, kroplami).
Wła Ļ ciwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma Ň ółtawy kolor i bardzo
delikatny smak.
Nalewka na pigwie i jabłkach
Jabłka pokroi ę na kawałki, dosypa ę rodzynek (ok. 1/4 -1/5 obj ħ to Ļ ci pigwiaczków), zala ę
spirytusem pół na pół z wódk Ģ .
Postawi ę w ciemnym miejscu albo zapakowa ę .
Odczeka ę 6 tygodni, zla ę płyn, owoce zasypa ę cukrem i zostawi ę na 3 tygodnie.
Po trzech tygodniach to słodkie co powstanie w g Ģ siorku dola ę do reszty w ilo Ļ ci jaka kto
lubi.
Acha, je Ň eli wyjdzie zbyt esencjonalne lub za mocne rozcie ı czy ę wódk Ģ .
3
Nalewka "Pasikonik"
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 ły Ň ka suszonego kwiatu ró Ň y
1 ły Ň ka posiekanej zielonej ruty
1 ły Ň ka posiekanej zielonej mi ħ ty
kawałek kory cynamonu
1/2 gałki muszkatołowej
10 go Ņ dzików
kawałek imbiru
2l wódki
Zioła i przyprawy zala ę szklank Ģ wody i zagotowa ę pod przykryciem ok. 20 min.
Miód rozpu Ļ ci ę w osobnym rondelku.
Wywar ziołowy przecedzi ę , wymiesza ę z miodem i zala ę wódk Ģ .
Naczynie szczelnie przykry ę i dobrze podgrza ę , lecz
nie gotowa ę .
Kiedy ostygnie, przela ę do du Ň ego słoja i zostawi ę , aby si ħ dobrze ustała.
Po upływie kilku dni zla ę przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkowa ę i pozostawi ę
w chłodnym pomieszczeniu.
Nabiera smaku dopiero po kilku miesi Ģ cach, ale mo Ň e sta ę dłu Ň ej (w co nie wierz ħ ).
Nalewka wiejska
Upiec prza Ļ ny "placek chlebowy" (bez dro Ň d Ň y i zakwasu) z 1 szklanki Ň ytniej m Ģ ki razowej,
1,5 szklanki pszennej m Ģ ki razowej, 2-3 g soli i wody:
Przegotowan Ģ i ostudzon Ģ wod ħ doda ę stopniowo do m Ģ ki, a Ň otrzymamy dobrze spulchnione
ciasto o odpowiedniej konsystencji.
Nast ħ pnie rozwałkowa ę je i uło Ň y ę na suchej blasze.
Zrobi ę no Ň em naci ħ cia w "krat ħ " i piec w temperaturze 300st.C przez 15-20 min, a Ň placek si ħ
dobrze przyrumieni!.
Nast ħ pnego dnia u Ň y ę go do nalewki.
0,25 kg pokruszonego chrupkiego placka razem z 20-30 g rodzynków i 30 g młodych
p Ģ czków brzozowych zala ę 1,25 l wódki na 2 tygodnie.
Po maceracji starannie przecedzi ę nalewk ħ przez g ħ ste płótno i wla ę do rondla, w którym
uprzednio w gor Ģ cym jasnym piwie (0,25 l) rozpuszczono 200 g cukru.
Po dokładnym wymieszaniu odstawi ę w chłodne miejsce na
2 miesi Ģ ce, a Ň do pełnego sklarowania.
Jest to staropolska nalewka, zupełnie obecnie nieznana, o charakterystycznym, oryginalnym
smaku, lekko gorzkawa z posmakiem słodkawopalonym.
Ma barw ħ złocisto brunatn Ģ , zawarto Ļę alkoholu - ok. 40%, cukru - ok. 10%.
Wydajno Ļę - ok. 1,25 l.
Nalewk ħ t ħ ochładza si ħ do temperatury 8-10st.C.
Uwaga: P Ģ czki brzozowe mo Ň na zast Ģ pi ę młodymi li Ļę mi lub "orzeszkami" brzozowymi, a
jasne piwo - porterem.
4
Nalewka "Janeczka"
Szklank ħ mocnego naparu z dziurawca poł Ģ czy ę ze szklank Ģ wywaru kawy zbo Ň owej albo -
je Ň eli kto Ļ woli- ze szklank Ģ naparu kawy naturalnej.
Doda ę 6 czubatych ły Ň eczek cukru.
Po ostudzeniu dola ę 0,5 l spirytusu 70 Ĺ .
Wymiesza ę , przela ę trunek do butelek i na ka Ň de 0,5 l nalewki doda ę pół laski wanilii lub
ły Ň eczk ħ cukru waniliowego.
Butelki szczelnie zamkn Ģę i odstawi ę w chłodne miejsce na 3 tygodnie.
Po upływie tego czasu mo Ň na trunek Ļ ci Ģ gn Ģę znad osadu, cho ę nie jest to konieczne.
Nalewka ta leczy migreny, działa te Ň koj Ģ co na rozmaite "chandry i smutki".
Nalewka na piołunie
Gar Ļę Ļ wie Ň ego piołunu wrzuci ę do 1 l spirytusu, który nale Ň y rozcie ı czy ę szklanka
przegotowanej wody i postawi ę na tydzie ı w ciepłym miejscu.
Zrobi ę syrop z 0,5 kg cukru oraz 0,5 l wody i do gor Ģ cego wla ę spirytus, dobrze wymiesza ę ,
przefiltrowa ę i przela ę do butelek.
Nalewka wile ı ska
Surowiec: maliny, wi Ļ nie, Ļ liwki, zielone włoskie orzechy, dere ı jadalny, Ļ wie Ň a mi ħ ła,
tarnina lub jarz ħ bina.
Wagowa ilo Ļę składników jest wła Ļ ciwie dowolna; bierze si ħ "na oko" tak Ģ porcj ħ jednego w
wymienionych owoców lub ziół, ile zmie Ļ ci si ħ na gazie.
Sporz Ģ dzaj Ģ c t ħ nalewk ħ , bierzemy tylko jeden z wymienionych wy Ň ej gatunków. Je Ň eli
decydujemy si ħ na jarz ħ bin ħ , jej owoce musza by ę przemarzni ħ te. Jesieni Ģ , kiedy jeszcze nie
ma mrozów, mo Ň na wstawi ę zebrane jagody na 2-3 dni do zamra Ň alnika lodówki. Orzechy
włoskie trzeba pokraja ę w drobna kostk ħ . Wi Ļ nie, Ļ liwki i dere ı nale Ň y nakłu ę widelcem, a
li Ļ cie mi ħ ty drobniutko posieka ę .
Na dno 1 litrowego słoja "Twist-off" nala ę spirytusu o mocy 70 Ĺ - na wysoko Ļę ok. 4 cm
(mierz Ģ c od dna). Napełni ę przyci ħ ty w kwadrat kawałek gazy jednym z wymienionych wy Ň ej
gatunków owoców lub ziół, które musza by ę czyste, ale suche, dlatego bezpo Ļ rednio przed
sporz Ģ dzeniem trunku nie nale Ň y ich płuka ę . Gaz ħ z owocami wkładamy do słoja tak, aby nie
dotykała spirytusu, musi wisie ę w 2 centymetrowej odległo Ļ ci od jego powierzchni. Słój
zakr ħ camy wieczkiem, które przytrzymuje brzegi gazy. Naczynie pozostawi ę w spokoju na
nie dłu Ň ej ni Ň 3 tygodnie. Potem gaz ħ z owocami usuwamy, a do słoja wlewamy tyle wódki
(najlepiej " ņ ytniej"), ile było poprzednio spirytusu. Otrzymamy pyszna nalewk ħ o mocy 70 Ĺ .
Je Ň eli kto Ļ woli słabsze trunki, mo Ň e wódk ħ zmiesza ę z woda w proporcji pół na pół.
Wskazany (cho ę niekonieczny) jest dodatek ły Ň ki stołowej miodu, który nale Ň y dokładnie
wymiesza ę z nalewka.
Uwaga - nigdy nie dodawa ę cukru.
Nalewk ħ mo Ň na pi ę po 3 tygodniach.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin