PRZEPISY (z internetu) NA WYRÓB WÓDKI i innych trunków.pdf
(
113 KB
)
Pobierz
(Microsoft Word - PRZEPISY NA WYR\323B W\323DKI.doc)
PRZEPISY NA WYRÓB
WÓDKI, NALEWKI itp.
1
Nalewka na ró
Ň
nych
Ļ
liwkach
(z przewag
Ģ
lub same w
ħ
gierki):
1. Zaprawa:
1/2 laski wanilii
2 krople olejku migdałowego
100 ml spirytusu 95%
Do spirytusu wla
ę
olejek, wrzuci
ę
rozdrobnion
Ģ
wanili
ħ
, szczelnie zakorkowa
ę
. Macerowa
ę
2
tygodnie, cz
ħ
sto miesza
ę
. Po tym czasie zla
ę
do butelki.
2. Nalew
Ļ
liwkowy :
1kg
Ļ
liwek j.w., nieco przejrzałych, nadwi
ħ
dni
ħ
tych, wydrylowa
ę
, zostawi
ę
co 10 pestk
ħ
.
Ļ
liwki rozdrobni
ę
, wrzuci
ę
z odło
Ň
onymi pestkami do 3l słoja i zala
ę
1,15 l 70% spirytusu.
Macerowa
ę
3-4 tygodnie, mieszaj
Ģ
c 3-4 razy w tygodniu. Zla
ę
nalew znad owoców do
g
Ģ
siorka.
3. Zaprawa na suszonych owocach:
25 g dobrych, suszonych
Ļ
liwek (bez pestek, bez zapachu dymu itp)
25 g suszonej tarniny
10 g owoców głogu
25 g rodzynek
200 ml spirytusu 60 %
ĺ
liwki i rodzynki rozdrobni
ę
, wrzuci
ę
do słoika razem z innymi owocami, zala
ę
spirytusem i
szczelnie zakorkowa
ę
. Macerowa
ę
4-6 tygodni, miesza
ę
co jaki
Ļ
czas, po czym zla
ę
do
butelki.
4. Karmel (ze 100 g cukru otrzymuje si
ħ
100-150 ml karmelu)
Cukier podgrzewa
ę
na patelni, ci
Ģ
gle mieszaj
Ģ
c, a
Ň
si
ħ
stopi,
Ļ
ciemnieje i zacznie wrze
ę
.
Palenie sko
ı
czy
ę
, gdy kropla cukru zanurzona w zimnej wodzie zastygnie na tward
Ģ
, szklist
Ģ
mas
ħ
. Patelni
ħ
zdj
Ģę
z ognia, poczeka
ę
a
Ň
masa ostudzi si
ħ
do ok. 60-70 stopni. Na 100 g
wzi
ħ
tego cukru dola
ę
wody tyle, aby otrzyma
ę
100-150 ml karmelu. (Wod
ħ
wlewa
ę
ostro
Ň
nie,
bo pryska!)
NALEWKA
ĺ
LIWKOWA (skład na 2l nalewki, 35 %)
1,15 l nalewu
Ļ
liwkowego
(przepis 2)
100 ml zaprawy
(przepis 1)
200 ml zaprawy na suszonych owocach
(przepis 3)
500 ml syropu cukrowego (0,5 kg cukru rozpuszcza
ę
w 0.25 l gotuj
Ģ
cej si
ħ
wody, zbieraj
Ģ
c
"szum")
12 ml karmelu
(przepis 4)
5 ml 10% roztworu kwasu cytrynowego
ok. 100 ml spirytusu 95%
W g
Ģ
siorku oznaczy
ę
poziom 2 l. Wla
ę
wszystkie składniki i dokładnie wymiesza
ę
. Dopełni
ę
do 2 l spirytusem. Barw
ħ
(zbyt jasna)mo
Ň
na skorygowa
ę
dodaj
Ģ
c karmelu. Po 6-8 (warto
czeka
ę
!) tygodniach przefiltrowa
ę
, zla
ę
do butelek.
2
Nalewka na miodzie
0.5 l spirytusu
100 g miodu spadziowego
0.25 l wody(dobrej)
Miód powoli rozpuszcza
ę
w spirytusie (wcale nie jest to takie proste), dodawa
ę
wod
ħ
. Jak
kto
Ļ
lubi mo
Ň
e doda
ę
troch
ħ
cytrynki.
Po wypiciu efekty s
Ģ
nast
ħ
puj
Ģ
ce:
w małych ilo
Ļ
ciach - grzeje
w
Ļ
rednich - leczy
w wi
ħ
kszych - zabija
Ļ
wiadomo
Ļę
, ale rano głowa nie boli :)
Nalewka farmaceutów
1 kg cytryn,
1 kg cukru,
1 l mleka,
1 l spirytusu
Cytryny umy
ę
, obra
ę
z
Ň
ółtej skórki oraz albedo (cienko skrojon
Ģ
skórk
ħ
z 1 cytryny ostawi
ę
),
pokroi
ę
w plasterki, oczy
Ļ
ci
ę
z pestek, wło
Ň
y
ę
do g
Ģ
siorka, doda
ę
cukier, mleko, spirytus i
skórk
ħ
z 1 cytryny.
G
Ģ
siorek zamkn
Ģę
i odstawi
ę
w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesi
Ģ
c (wstrz
Ģ
sa
ę
g
Ģ
siorkiem
co kilka dni).
Nast
ħ
pnie przefiltrowa
ę
nalewk
ħ
do butelek przez bibuł
ħ
filtracyjn
Ģ
(przes
Ģ
cza
ę
bardzo
wolno, kroplami).
Wła
Ļ
ciwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma
Ň
ółtawy kolor i bardzo
delikatny smak.
Nalewka na pigwie i jabłkach
Jabłka pokroi
ę
na kawałki, dosypa
ę
rodzynek (ok. 1/4 -1/5 obj
ħ
to
Ļ
ci pigwiaczków), zala
ę
spirytusem pół na pół z wódk
Ģ
.
Postawi
ę
w ciemnym miejscu albo zapakowa
ę
.
Odczeka
ę
6 tygodni, zla
ę
płyn, owoce zasypa
ę
cukrem i zostawi
ę
na 3 tygodnie.
Po trzech tygodniach to słodkie co powstanie w g
Ģ
siorku dola
ę
do reszty w ilo
Ļ
ci jaka kto
lubi.
Acha, je
Ň
eli wyjdzie zbyt esencjonalne lub za mocne rozcie
ı
czy
ę
wódk
Ģ
.
3
Nalewka "Pasikonik"
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 ły
Ň
ka suszonego kwiatu ró
Ň
y
1 ły
Ň
ka posiekanej zielonej ruty
1 ły
Ň
ka posiekanej zielonej mi
ħ
ty
kawałek kory cynamonu
1/2 gałki muszkatołowej
10 go
Ņ
dzików
kawałek imbiru
2l wódki
Zioła i przyprawy zala
ę
szklank
Ģ
wody i zagotowa
ę
pod przykryciem ok. 20 min.
Miód rozpu
Ļ
ci
ę
w osobnym rondelku.
Wywar ziołowy przecedzi
ę
, wymiesza
ę
z miodem i zala
ę
wódk
Ģ
.
Naczynie szczelnie przykry
ę
i dobrze podgrza
ę
, lecz
nie gotowa
ę
.
Kiedy ostygnie, przela
ę
do du
Ň
ego słoja i zostawi
ę
, aby si
ħ
dobrze ustała.
Po upływie kilku dni zla
ę
przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkowa
ę
i pozostawi
ę
w chłodnym pomieszczeniu.
Nabiera smaku dopiero po kilku miesi
Ģ
cach, ale mo
Ň
e sta
ę
dłu
Ň
ej (w co nie wierz
ħ
).
Nalewka wiejska
Upiec prza
Ļ
ny "placek chlebowy" (bez dro
Ň
d
Ň
y i zakwasu) z 1 szklanki
Ň
ytniej m
Ģ
ki razowej,
1,5 szklanki pszennej m
Ģ
ki razowej, 2-3 g soli i wody:
Przegotowan
Ģ
i ostudzon
Ģ
wod
ħ
doda
ę
stopniowo do m
Ģ
ki, a
Ň
otrzymamy dobrze spulchnione
ciasto o odpowiedniej konsystencji.
Nast
ħ
pnie rozwałkowa
ę
je i uło
Ň
y
ę
na suchej blasze.
Zrobi
ę
no
Ň
em naci
ħ
cia w "krat
ħ
" i piec w temperaturze 300st.C przez 15-20 min, a
Ň
placek si
ħ
dobrze przyrumieni!.
Nast
ħ
pnego dnia u
Ň
y
ę
go do nalewki.
0,25 kg pokruszonego chrupkiego placka razem z 20-30 g rodzynków i 30 g młodych
p
Ģ
czków brzozowych zala
ę
1,25 l wódki na 2 tygodnie.
Po maceracji starannie przecedzi
ę
nalewk
ħ
przez g
ħ
ste płótno i wla
ę
do rondla, w którym
uprzednio w gor
Ģ
cym jasnym piwie (0,25 l) rozpuszczono 200 g cukru.
Po dokładnym wymieszaniu odstawi
ę
w chłodne miejsce na
2 miesi
Ģ
ce, a
Ň
do pełnego sklarowania.
Jest to staropolska nalewka, zupełnie obecnie nieznana, o charakterystycznym, oryginalnym
smaku, lekko gorzkawa z posmakiem słodkawopalonym.
Ma barw
ħ
złocisto brunatn
Ģ
, zawarto
Ļę
alkoholu - ok. 40%, cukru - ok. 10%.
Wydajno
Ļę
- ok. 1,25 l.
Nalewk
ħ
t
ħ
ochładza si
ħ
do temperatury 8-10st.C.
Uwaga: P
Ģ
czki brzozowe mo
Ň
na zast
Ģ
pi
ę
młodymi li
Ļę
mi lub "orzeszkami" brzozowymi, a
jasne piwo - porterem.
4
Nalewka "Janeczka"
Szklank
ħ
mocnego naparu z dziurawca poł
Ģ
czy
ę
ze szklank
Ģ
wywaru kawy zbo
Ň
owej albo -
je
Ň
eli kto
Ļ
woli- ze szklank
Ģ
naparu kawy naturalnej.
Doda
ę
6 czubatych ły
Ň
eczek cukru.
Po ostudzeniu dola
ę
0,5 l spirytusu 70
Ĺ
.
Wymiesza
ę
, przela
ę
trunek do butelek i na ka
Ň
de 0,5 l nalewki doda
ę
pół laski wanilii lub
ły
Ň
eczk
ħ
cukru waniliowego.
Butelki szczelnie zamkn
Ģę
i odstawi
ę
w chłodne miejsce na 3 tygodnie.
Po upływie tego czasu mo
Ň
na trunek
Ļ
ci
Ģ
gn
Ģę
znad osadu, cho
ę
nie jest to konieczne.
Nalewka ta leczy migreny, działa te
Ň
koj
Ģ
co na rozmaite "chandry i smutki".
Nalewka na piołunie
Gar
Ļę
Ļ
wie
Ň
ego piołunu wrzuci
ę
do 1 l spirytusu, który nale
Ň
y rozcie
ı
czy
ę
szklanka
przegotowanej wody i postawi
ę
na tydzie
ı
w ciepłym miejscu.
Zrobi
ę
syrop z 0,5 kg cukru oraz 0,5 l wody i do gor
Ģ
cego wla
ę
spirytus, dobrze wymiesza
ę
,
przefiltrowa
ę
i przela
ę
do butelek.
Nalewka wile
ı
ska
Surowiec: maliny, wi
Ļ
nie,
Ļ
liwki, zielone włoskie orzechy, dere
ı
jadalny,
Ļ
wie
Ň
a mi
ħ
ła,
tarnina lub jarz
ħ
bina.
Wagowa ilo
Ļę
składników jest wła
Ļ
ciwie dowolna; bierze si
ħ
"na oko" tak
Ģ
porcj
ħ
jednego w
wymienionych owoców lub ziół, ile zmie
Ļ
ci si
ħ
na gazie.
Sporz
Ģ
dzaj
Ģ
c t
ħ
nalewk
ħ
, bierzemy tylko jeden z wymienionych wy
Ň
ej gatunków. Je
Ň
eli
decydujemy si
ħ
na jarz
ħ
bin
ħ
, jej owoce musza by
ę
przemarzni
ħ
te. Jesieni
Ģ
, kiedy jeszcze nie
ma mrozów, mo
Ň
na wstawi
ę
zebrane jagody na 2-3 dni do zamra
Ň
alnika lodówki. Orzechy
włoskie trzeba pokraja
ę
w drobna kostk
ħ
. Wi
Ļ
nie,
Ļ
liwki i dere
ı
nale
Ň
y nakłu
ę
widelcem, a
li
Ļ
cie mi
ħ
ty drobniutko posieka
ę
.
Na dno 1 litrowego słoja "Twist-off" nala
ę
spirytusu o mocy 70
Ĺ
- na wysoko
Ļę
ok. 4 cm
(mierz
Ģ
c od dna). Napełni
ę
przyci
ħ
ty w kwadrat kawałek gazy jednym z wymienionych wy
Ň
ej
gatunków owoców lub ziół, które musza by
ę
czyste, ale suche, dlatego bezpo
Ļ
rednio przed
sporz
Ģ
dzeniem trunku nie nale
Ň
y ich płuka
ę
. Gaz
ħ
z owocami wkładamy do słoja tak, aby nie
dotykała spirytusu, musi wisie
ę
w 2 centymetrowej odległo
Ļ
ci od jego powierzchni. Słój
zakr
ħ
camy wieczkiem, które przytrzymuje brzegi gazy. Naczynie pozostawi
ę
w spokoju na
nie dłu
Ň
ej ni
Ň
3 tygodnie. Potem gaz
ħ
z owocami usuwamy, a do słoja wlewamy tyle wódki
(najlepiej "
ņ
ytniej"), ile było poprzednio spirytusu. Otrzymamy pyszna nalewk
ħ
o mocy 70
Ĺ
.
Je
Ň
eli kto
Ļ
woli słabsze trunki, mo
Ň
e wódk
ħ
zmiesza
ę
z woda w proporcji pół na pół.
Wskazany (cho
ę
niekonieczny) jest dodatek ły
Ň
ki stołowej miodu, który nale
Ň
y dokładnie
wymiesza
ę
z nalewka.
Uwaga - nigdy nie dodawa
ę
cukru.
Nalewk
ħ
mo
Ň
na pi
ę
po 3 tygodniach.
5
Plik z chomika:
Dolarkrik
Inne pliki z tego folderu:
33 Przepisy na alkohole [PL].rar
(5297 KB)
43 przepisy na wódki(1).rar
(15071 KB)
przepisy na alkohole z kuchnii polskiej.pdf
(166 KB)
DOMOWE SPOSOBY PĘDZENIA WINA PRZEPISY I PORADY.docx
(2046 KB)
Wina - 73 przepisy różne (.pdf).rar
(8279 KB)
Inne foldery tego chomika:
Boso przez świat
Chłopaki do wzięcia
Co ludzie powiedzą 1 i 2 Sezon kpl
Co ludzie powiedzą 3 i 4 Sezon kpl
Co ludzie powiedzą 5 Sezon kpl
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin