POLĘDWICZKI W PORACH
Składniki (2-4 osoby)
dla 2-4 osób
1 większa lub 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe-ok.350-400 g, 1 biała część większego pora pocięta w grubsze plastry, 250-300g małych pieczarek pociętych na ćwiartki, 1 pomidor bez skórki pocięty na ósemki, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 100 ml. słodkiej śmietanki ( u mnie 10 % ), mąką do oprószenia mięsa, masło ( najlepiej klarowane ) do smażenia, sól, biały pieprz do smaku,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Polędwiczki pokroić w plastry,
rozpłaszczyć ręką, pokroić na szerokie pasy, lekko oprószyć mąką, krótko przysmażyć na rozgrzanym maśle, aby tylko mięso się ścięło.2. Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojony por i pieczarki, dusić ok. 10 minut, dodać polędwiczki ,śmietanę , kawałki pomidora - przyprawić do smaku3. Dusić jeszcze chwilę ok.10-15 minut. Najlepiej będzie smakowało z ziemniakami purre, lub ryżem.4. SMACZNEGO !!!
Milka02