POLĘDWICZKI W PORACH.docx

(44 KB) Pobierz

POLĘDWICZKI W PORACH

3bdddb78401cc9bebe231471f5b2e491_260876_51629dcde423e_510.jpg

Składniki (2-4 osoby)

dla 2-4 osób

1 większa lub 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe-ok.350-400 g,
1 biała część większego pora pocięta w grubsze plastry,
250-300g małych pieczarek pociętych na ćwiartki,
1 pomidor bez skórki pocięty na ósemki,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
100 ml. słodkiej śmietanki ( u mnie 10 % ),
mąką do oprószenia mięsa,
masło ( najlepiej klarowane ) do smażenia,
sól, biały pieprz do smaku,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Polędwiczki pokroić w plastry,

rozpłaszczyć ręką, pokroić na szerokie pasy, lekko oprószyć mąką, krótko przysmażyć na rozgrzanym maśle, aby tylko mięso się ścięło.

2. Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojony por i pieczarki, dusić ok. 10 minut, dodać polędwiczki ,śmietanę , kawałki pomidora - przyprawić do smaku

3. Dusić jeszcze chwilę ok.10-15 minut. Najlepiej będzie smakowało z ziemniakami purre, lub ryżem.

4. SMACZNEGO !!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin