Kulebiak z białą kapustą.rtf

(7 KB) Pobierz
Kulebiak z bia³¹ kapust¹

Kulebiak z białą kapustą

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

3 szklanki mąki

szklanka mleka

3 dag droży

łka cukru

4 żółtka

2 łki masła

szczypta soli

farsz:

50 dag białej kapusty

2 cebule

3 łki oliwy

4 białka

Ziarenka Smaku WINIARY lub sól

pieprz

uszcz i bułka tarta do blachy

 

Droże rozetrzyj z cukrem, letnim mlekiem i łki, odstaw do wyrośnięcia. Mą wymieszaną z solą wysyp na stolnicę, dodaj żółtka i droże. Dolewając stopniowo roztopione masło, zagnieć ciasto (wyrób je bardzo starannie). Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.

 

Kapustę sparz, wyciśnij i posiekaj. Cebulę drobno pokrój i uduś na połowie oliwy. Do zeszklonej cebuli dodaj kapustę, dopraw ją Ziarenkami Smaku lub solą i pieprzem. Teraz podsmaż, wymieszaj z białkami (wcześniej usmażonymi na pozostałej oliwie i drobno posiekanymi). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj warstwą farszu, zwiń jak roladę i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej buł tartą. Pozostaw do wyrośnięcia.

 

Kulebiak piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin