Jabłecznik ala Pleśniak.doc

(20 KB) Pobierz
Jabłecznik ala Pleśniak

Jabłecznik ala Pleśniak


6 żółtek
5-6 jabłek
1/2 szkl.cukr
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
2 łyzeczki proszku do pieczenia

do piany:
2 kiśle cytrynowe
1 szkl.cukru
6 białek

Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami,dodać proszek do pieczenia i po troche wsypywać mąke,dalej ucierać do połączenia się składników.
Połowę ciasta wyłożyć na blache posmarowaną tłuszczem,na ciasto wyłożyc jabłka starte na tarce o duzych oczkach.Ubić piane z białek na sztywno, wsypać cukier i dalej ucierać ,wsypać kiśle i jeszcze chwile ucierać.Piane wyłożyc na jabłka,drugą część ciasta kłaśc na piane kawałeczkami tak jak kruszonke(rwać palcami kawałki ciasta i kłaśc na piane)
Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin