witamina D - Standardy medyczne.pdf

(565 KB) Pobierz
Witamina D
Witamina D – mechanizm dzia∏ania, badania
epidemiologiczne, zasady suplementacji
Vitamin D – metabolism, action, requirements and treatment strategies
Zak∏ad Biochemii iMedycyny DoÊwiadczalnej, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka
Kierownik: prof. dr hab. n. med. Roman S. Lorenc
2
Wydzia∏ Farmaceutyczny, Katedra Biochemii iChemii Klinicznej, Akademia Medyczna wWarszawie
Kierownik Katedry: prof. dr hab. n. farm. Jan Pachecka
S∏owa kluczowe: witamina D, 25(OH)D, absorpcja wapnia, z∏amania, upadki, nowotwory
Key words: vitamin D, 25(OH)D, calcium absorption, fractures, falls, cancer
STRESZCZENIE
W organizmie cz∏owieka witamina D jest prekursorem hormonu – czynnika transkrypcyjnego (1,25-dwuhydroksywitamina D) dzia-
∏ajàcego poprzez receptor jàdrowy i b´dàcego regulatorem homeostazy wapniowo-fosforanowej w skali ca∏ego organizmu. Aktyw-
na forma witaminy D jest tak˝e wa˝nym czynnikiem regulacyjnym, proró˝nicujàcym i antyproliferacyjnym w przypadku wielu tka-
nek i narzàdów nie zwiàzanych bezpoÊrednio z utrzymaniem homeostazy wapniowo-fosforanowe i posiadajàcych receptor wita-
miny D. 1,25-dwuhydroksywitamina D powstaje w wyniku dwóch hydroksylacji prekursora: w wàtrobie w pozycji „25“ a nast´p-
nie w nerce w pozycji „1”. Niedobory witaminy D w mogà zatem przyczyniç si´ do pogorszenia si´ stanu organizmu, szczególnie
w zakresie statusu kostno-mi´Êniowo-nerwowego, zwi´kszenia ryzyka upadków, wystàpienia niektórych nowotworów, oraz zmniej-
szenie szansy na unikni´cie takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca czy schorzenia sercowo-naczyniowe. Kluczowym czynni-
kiem jest tu utrzymywanie w∏aÊciwych poziomów zaopatrzenia w witamin´ D (poziom 25-hydroksywitaminy D w surowicy krwi
w granicach 30-40 ng/ml), uzyskiwane w drodze racjonalnego wykorzystania w∏aÊciwoÊci promieniowania s∏onecznego, jak te˝
stosowania si´ do aktualnie ustalonych dawek dziennych witaminy D w okresie jesienno-zimowym.
ABSTRACT
In human body vitamin D is the precursor of a hormone-transcription factor (1,25-dihydroxyvitamin D) acting through its nuclear
receptor and being an important regulator of calcium-phosphate homeostasis. Active form of vitamin D is also an important func-
tion regulator, and factor with antiproloferation and prodifferentiation properties in tissues and organs also having vitamin D re-
ceptor, which are not directly involved in the mineral homeostasis. 1,25-dihydroxyvitamin D is an effect of two hydroxylations of
the vitamin D precursor: one in a „25” position taking place in the liver, and another in „1” position in the kidney. Insufficient vi-
tamin D supplementation levels may therefore deteriorate general condition of the organism especially its bone-muscle and neu-
rological status, increase the risk of falls, as well as the risk of certain cancers, and problems, like diabetes or cardiovascular di-
sease. Therefore keeping the proper levels of vitamin D supplementation (25-hydroxywitamin D in blood serum within 30 – 40
ng/ml range) is currently considered as a key factor. It can be achieved by sensible application of the natural properties of the
sun rays, and using the currently established dosing levels of vitamin D during the wintertime.
WST¢P
W Europie Centralnej poziom zaopatrzenia organizmu w wi-
tamin´ D dzieci, m∏odzie˝y i osób starszych jest niewystarcza-
jàcy. Wymagana jest suplementacja farmakologicznymi dawka-
mi witaminy D 3 w celu optymalizacji statusu kostno-mi´Êniowo-
-nerwowego, co obni˝a ryzyko upadków i ryzyko z∏amaƒ koÊci.
Protekcyjny efekt w∏aÊciwej poda˝y witaminy D wzgl´dem in-
nych chorób cywilizacyjnych takich, jak nowotwory, cukrzyca
ischorzenia sercowo-naczyniowe, wymaga dalszych badaƒ.
BUDOWA CZÑSTECZKI WITAMINY D
Witamina D i jej metabolity nale˝à do grupy 9,10-sekostery-
dów. Zwiàzki te dzi´ki posiadaniu uk∏adu cis-trienowego majà
charakterystyczne widmo absorpcyjne w ultrafiolecie z maksi-
mum przy 264-265 nm.
Witamina D 2 (ergokalcyferol, m. cz. 396,7) wyst´puje w orga-
nizmach roÊlinnych i grzybach, natomiast witamina D 3 (chole-
kalcyferol, m. cz. 384,6) – w organizmach zwierz´cych. Ró˝nià
si´ one jedynie budowà ∏aƒcucha bocznego (rys. 1).
2007, 4 Standardy Medyczne 169
Dr n. przyr. El˝bieta Karczmarewicz 1 , dr farm. hab. prof. nadzw. AM Jacek ¸ukaszkiewicz 2 , prof. dr hab. n. med. Roman S. Lorenc 1
1
53906895.009.png 53906895.010.png
Rys. 1. Wzory witamin D 2 iD 3 oraz ich prekursorów.
21
22
24
27
20
23
25
12
17
16
26
14
15
7-dehydrocholesterol
6
7
Cholekalcyferol
H
OH
5
19
(witamina D 3 )
(prowitamina D 3 )
3 1
H
7-dehydrocholesterol
(prowitamina D 3 )
OH
Ergosterol
Ergokalcyferol
H
(witamina D 2 )
OH
(prowitamina D 2 )
H
OH
èRÓD¸A WITAMINY D
Synteza skórna
Naturalnym i bezpiecznym êród∏em witaminy D dla cz∏owieka
jest synteza skórna, która zachodzi pod wp∏ywem promieniowa-
nia UVB (290-310 nm). W szerokoÊci geograficznej polski jest
ona efektywna przez 3 godziny w marcu i wrzeÊniu i przez 9 go-
dzin w czerwcu i lipcu. Pod wp∏ywem jednej dawki rumieniowej
(ekspozycja 18% powierzchni cia∏a, do powstania lekkiego za-
czerwienienia) nast´puje w skórze synteza oko∏o 10 000 jedno-
stek (IU) witaminy D. Dost´pne w Polsce solaria posiadajà zazwy-
czaj lampy emitujàce promieniowanie powy˝ej zakresu 290-310
nm (UVA), które powodujà zamiast syntezy – rozk∏ad witaminy D.
METABOLIZM WITAMINY D
Hydroksylacja w pozycji „25“
Pierwszym etapem aktywacji metabolicznej witaminy D jest
podstawienie grupy hydroksylowej przy atomie w´gla numer
25. G∏ównym miejscem, w którym zachodzi 25-hydroksylacja
witaminy D, jest wàtroba. AktywnoÊç 25-hydroksylazy stwier-
dzono we frakcji mikrosomalnej i mitochondrialnej hepatocytów.
Oba enzymy zawierajà cytochrom P450 i nale˝à do klasy oksy-
daz o mieszanej funkcji.
Hydroksylacja w pozycji „1”
G∏ównà lokalizacjà 1-hydroksylazy witaminy D sà nerki,
a konkretnie proksymalna i dystalna cz´Êç kanalika. 1-hydrok-
sylaza, podobnie jak 25-hydroksylaza, jest enzymem zawierajà-
cym cytochrom P450 i zlokalizowana jest we frakcji mitochon-
drialnej. Jej substratem jest witamina D hydroksylowana w po-
zycji 25. AktywnoÊç 1-hydroksylazy witaminy D wykryto równie˝
w jelicie, osteoblastach, makrofagach, komórkach uk∏adu im-
munologicznego, reprodukcyjnego, prostaty oraz w wielu in-
nych miejscach. Sà to tak zwane hydroksylazy obwodowe, któ-
rym przypisuje si´ coraz wi´kszà rol´ w oddzia∏ywaniu witaminy
D na organizm.
Witamina D w produktach ˝ywnoÊciowych
Ze wszystkich naturalnych êróde∏ witaminy D najbogatszym
jest tran. W zale˝noÊci od pochodzenia mo˝e on zawieraç od
poni˝ej l IU witaminy D na l gram (sola szara) do 45000 IU (tuƒ-
czyk). Dost´pny w aptekach tran zawiera oko∏o 1000 IU witami-
ny D w obj´toÊci jednej ∏y˝ki sto∏owej. Znacznie mniej witaminy
D zawierajà produkty ˝ywnoÊciowe zwyczajowo spo˝ywane
wPolsce (tabela 1). Niektóre Êrodki ˝ywnoÊciowe, a w szcze-
gólnoÊci od˝ywki dla dzieci i niemowlàt, mleko czy t∏uszcze ja-
dalne, bywajà dodatkowo wzbogacone w witamin´ D.
170 Standardy Medyczne 2007, 4
53906895.011.png 53906895.012.png
Hydroksylacja w pozycji „24”
Najwi´kszà jej aktywnoÊç stwierdzono w nerce (kanalik prok-
symalny), chocia˝ spotykana jest tak˝e w innych komórkach.
W nerce aktywnoÊç jej wzrasta wraz ze wzrostem poziomu
1,25(OH) 2 D przy równoczesnym spadku aktywnoÊci 1-hydrok-
sylazy. Zawiera ona równie˝ cytochrom P450 i jest enzymem
multikatalitycznym. Enzym ten jest wa˝nym czynnikiem kontro-
lujàcym poziom 1,25(OH) 2 D.
si´ zwiàzków danego wariantu polimorficznego VDR z wyst´po-
waniem takich schorzeƒ, jak osteoporoza czy ró˝nego rodzaju
nowotwory.
Udzia∏ witaminy D w regulacji gospodarki mineralnej
organizmu cz∏owieka – dzia∏anie klasyczne
Podstawowà rolà hormonalnej formy witaminy D w utrzyma-
niu homeostazy mineralnej jest podwy˝szanie efektywnoÊci jeli-
towej absorpcji wapnia i fosforanów. 1,25(OH) 2 D zwi´ksza prze-
nikanie wapnia do wn´trza enterocyta, zwi´ksza szybkoÊç prze-
p∏ywu wapnia przez cytozol komórki oraz jego transfer przez
b∏on´ podstawnà do uk∏adu krà˝enia. W podwy˝szaniu trans-
portu fosforanów bierze udzia∏ zale˝ny od witaminy D kotran-
sporter sodowo-fosforanowy.
W przypadku koÊci witamina D niezb´dna jest dla zapewnie-
nia jej prawid∏owej mineralizacji, przy czym czyni to poprzez za-
pewnianie w∏aÊciwego poziomu wapnia i fosforanów w uk∏adzie
krà˝enia. 1,25(OH) 2 D jest równie˝ jednym z czynników stymulu-
jàcych wytwarzanie przez osteoblasty kolagenu, na którym od-
k∏adajà si´ nowe kryszta∏y hydroksyapatytu. Jednak w obecno-
Êci podwy˝szonych st´˝eƒ parathormonu (PTH) aktywna forma
witaminy D stymuluje osteoblasty do wytwarzania limfokin po-
budzajàcych osteoklasty do wzmo˝onej resorpcji koÊci. Inne
DZIA¸ANIE WITAMINY D
Witamina D dzia∏a za poÊrednictwem specyficznych recep-
torów majàcych charakter typowych czynników transkrypcyj-
nych. Gen kodujàcy receptor witaminy D znajduje si´ u cz∏owie-
ka na chromosomie 12q. Czàsteczka receptora sk∏ada si´
z 427 aminokwasów. Mechanizm receptorowy umo˝liwia eks-
presj´ funkcji regulacyjnej witaminy D ukierunkowanej zarówno
na dzia∏anie w zakresie „klasycznym“ (udzia∏ w regulacji home-
ostazy mineralnej organizmu), jak i „nieklasycznym” (poprzez
receptory aktywnej formy witaminy D odkryte i nadal odkrywane
w tkankach, narzàdach i komórkach nie zwiàzanych z gospo-
darkà mineralnà) (rys. 2). Gen kodujàcy bia∏ko receptora wita-
miny D (VDR) posiada szereg wariantów. Ich wyst´powanie wià-
zane jest z efektywnoÊcià dzia∏ania VDR. Aktualnie poszukuje
Rys. 2. Schemat metabolizmu i aktywacji witaminy D. PodkreÊlono ró˝nice w dzia∏aniu witaminy D jako elementu uk∏adu endokryn-
nego oraz para-iautokrynnego.
Absorpcja
jelitowa
Witamina D
Synteza
skórna
Wàtroba
25-hydroksylaza
1-hydroksylaza
nerkowa
25(OH)D
1-hydroksylazy
obwodowe
1,25(OH) 2 D
1,25(OH) 2 D
Dzia∏anie endokrynne
Dzia∏anie autokrynne
i parakrynne
Ogólnoustrojowa
homeostaza
wapniowa
Lokalna
regulacja
komórkowa
2007, 4 Standardy Medyczne 171
53906895.001.png 53906895.002.png 53906895.003.png 53906895.004.png 53906895.005.png
z wytworzonych przez osteoblasty limfokin powodujà fuzj´ pre-
kursorów osteoklastów i tworzenie dojrza∏ych osteoklastów. Ten
kierunek dzia∏ania witaminy D powoduje podwy˝szanie pozio-
mu wapnia i fosforanów w uk∏adzie krà˝enia zwiàzany z resorp-
cjà koÊci.
Kolejnym narzàdem bioràcym udzia∏ w regulacji homeosta-
zy mineralnej jest nerka. Wyprodukowana w nerce pod wp∏y-
wem stymulacji PTH 1,25(OH) 2 D poprzez receptory witaminy D
znajdujàce si´ w komórkach kanalików nerkowych hamuje swo-
jà w∏asnà syntez´ uruchamiajàc równoczeÊnie 24-hydroksyla-
z´, co prowadzi do zwi´kszenia produkcji 24,25(OH) 2 D.
Kluczowà rol´ w utrzymaniu homeostazy mineralnej odgry-
wajà przytarczyce. Poprzez zawarty w nich VDR aktywna forma
witaminy D hamuje syntez´ i wydzielanie PTH, którego synteza
wzrasta w efekcie rozpoznawania przez w∏aÊciwy receptor ob-
ni˝enia si´ st´˝enia wapnia w uk∏adzie krà˝enia.
nale˝à komórki uk∏adu odpornoÊciowego, krwiotwórczego,
skóry, mi´Êni, ale tak˝e komórki ró˝nych nowotworów (czerniak,
nowotwory piersi, prostaty, jelita grubego i inne), witamina D
spe∏nia rol´ czynnika proró˝nicujàcego i antyproliferacyjnego.
Jest to mi´dzy innymi wynik zatrzymania cyklu odnoÊnych ko-
mórek we wczesnej fazie podzia∏u – G1.
W ostatnich latach sta∏o si´ wiadomym, ˝e oprócz nerki, wy-
twarzanie 1,25(OH) 2 D z 25(OH)D zachodzi równie˝ w wielu in-
nych miejscach. Keratynocyty, aktywowane makrofagi, komórki
prostaty, gruczo∏u sutkowego, nab∏onka jelitowego i wiele in-
nych mogà tak˝e przeprowadzaç t´ reakcj´. Wiadomo te˝, ˝e
przy braku funkcji nerek poziom 1,25(OH) 2 D w uk∏adzie krà˝e-
nia spada do wartoÊci niewykrywalnych. Tak wi´c, je˝eli inne
tkanki produkujà hormonalnà form´ witaminy D, to najwidocz-
niej nie jest on uwalniany do uk∏adu krà˝enia, ale dzia∏a lokal-
nie, wewnàtrz komórki, w której powsta∏ lub w komórkach sàsia-
dujàcych. Tego rodzaju model dzia∏ania 1,25(OH) 2 D obejmuje
regulacj´ proliferacji i ró˝nicowania si´ komórek oraz apoptozy.
Implikacjà tych auto- i parakrynnych dzia∏aƒ witaminy D jest
przekonanie, ˝e regulacja poziomu wytwarzanego przez hy-
droksylazy obwodowe 1,25(OH) 2 D odbywa si´ na szczeblu lo-
kalnym, w miejscu jego powstawania i dzia∏ania, niezale˝nie od
ogólnoustrojowego uk∏adu zapewniajàcego homeostaz´ mine-
DZIA¸ANIE „NIEKLASYCZNE” WITAMINY D
Oprócz tkanek i narzàdów bioràcych udzia∏ w utrzymaniu ho-
meostazy mineralnej, receptory witaminy D odkryto w bardzo
wielu innych lokalizacjach. W niektórych z nich, jak np.: trzust-
ka, nadnercza, tarczyca, przysadka, witamina D pe∏ni rol´ regu-
latora ich czynnoÊci wydzielniczej. W pozosta∏ych, do których
Rys. 3. Rozszerzajàce si´ znaczenie fizjologiczne receptora witaminy D i jego ligandu.
Transport
wapnia
Zdrowe koÊci
Centralny
uk∏ad nerkowy
Wydzielanie
hormonów
Receptor witaminy D
+
1,25(OH) 2 D 3
Skóra i w∏osy
Regulacja
uk∏adu
odpornoÊciowego
Proliferacja i ró˝nicowanie si´ komórek
Apoptoza
172 Standardy Medyczne 2007, 4
53906895.006.png 53906895.007.png
ralnà. RównoczeÊnie dzia∏anie lokalne 1,25(OH) 2 D by∏oby ogra-
niczone tylko do najbli˝szego otoczenia komórki i nie mia∏oby
wp∏ywu na homeostaz´ wapniowà w skali ca∏ego organizmu.
Wyjàtkiem by∏yby tu choroby takie, jak gruêlica, sarkoidoza
przebiegajàce ze znacznà aktywacjà limfocytów uk∏adu odpor-
noÊciowego, które, wyprodukowany przez swoje 1
α
W zaleceniach oceny stanu zaopatrzenia organizmu w wita-
min´ D postuluje si´ u˝ywanie nie tylko parametru statycznego,
jakim jest poziom 25(OH)D w surowicy, ale równie˝ parametrów
dynamicznych, które umo˝liwià ocen´ efektywnoÊci biologicz-
nej witaminy D na poziomie homeostazy wapniowo-fosforano-
wej oraz lokalnych efektów na poziomie tkankowym. Do g∏ów-
nych parametrów dynamicznych oceny zaopatrzenia organi-
zmu w witamin´ D zalicza si´ poziom PTH, poziomy markerów
obrotu kostnego, optymalizacj´ masy kostnej, optymalizacj´ si-
∏y mi´Êniowej. Nowoczesnà terminologi´ oceny zaopatrzenia
organizmu w witamin´ D przedstawia tabela 2. W∏aÊciwy po-
ziom 25(OH)D w surowicy musi zapewniaç nie tylko odpowied-
nià syntez´ 1,25(OH) 2 D w nerkach (istotna w regulacji home-
ostazy Ca-P), ale równie˝ syntez´ tego metabolitu w innych
tkankach wykazujàcych aktywnoÊç 1
WITAMINA D – BADANIA EPIDEMIOLOGICZNE,
IMPLIKACJE KLINICZNE
Lata 2005/2007 przynios∏y podsumowanie wielu badaƒ
dotyczàcych:
1. metodologii oceny zaopatrzenia organizmu w witamin´ D,
2. biorównowa˝noÊci witaminy D 2 iD 3 ,
3. nowych zasad suplementacji,
4. epidemiologicznych konsekwencji niedoboru witaminy D.
G∏ównym parametrem oceny zaopatrzenia organizmu w wi-
tamin´ D jest pomiar st´˝enia w surowicy jej metabolitu synte-
tyzowanego w wàtrobie – 25-hydroksywitaminy D (25(OH)D).
Istotnym post´pem w tej dziedzinie jest wprowadzenie pierw-
szej w pe∏ni automatycznej metody oznaczania poziomu
25(OH)D opartej na technologii immunochemiluminescencyj-
nej, która rokuje du˝e nadzieje odnoÊnie poprawy wiarygodno-
Êci analitycznej tego parametru klinicznego.
Pojawi∏y si´ jednoczeÊnie prace dokumentujàce zasadnicze
ró˝nice w efektywnoÊci biologicznej witaminy D 2 iD 3 . Wykaza-
no, ˝e efektywnoÊç biologiczna witaminy D 3 jest dwukrotnie
wy˝sza od witaminy D 2 . Zaistnia∏a tak˝e koniecznoÊç stosowa-
nia metod oznaczeƒ, które pozwolà na odr´bnà ocen´ poziomu
metabolitów witaminy D 2 iD 3 w surowicy dla rzetelnej oceny za-
opatrzenia organizmu w witamin´ D.
-hydroksylazy witaminy
D. Wykazano, ˝e poziom 25(OH)D w zakresie 40-100 ng/ml
optymalizuje g´stoÊç mineralnà koÊci, funkcje koƒczyn dol-
nych, zdrowie z´bów, obni˝a ryzyko upadków, z∏amaƒ koÊci
oraz wystàpienia raka prostaty.
W przypadku niedoborów witaminy D (poziom 25(OH)D po-
ni˝ej 20 ng/ml) mamy do czynienia z wyczerpaniem zasobów
ustrojowych witaminy D. Mo˝e on zostaç uzupe∏niony jedynie
farmakologicznymi dawkami witaminy D. Zaleca si´ podawanie
minimum 1000 IU dziennie przez 12 tygodni lub 15000 IU raz na
tydzieƒ przez 8 tygodni. Preparaty multiwitaminowe nie sà zale-
cane, gdy˝ zawierajà wysokie dawki witaminy A.
U dzieci i m∏odzie˝y suplementacja w przypadku niedobo-
rów witaminy D powinna opieraç si´ o farmakologiczne dawki
na poziomie 400-1000 IU na dzieƒ, w celu osiàgni´cia optymal-
nego poziomu 30 ng/ml 25 (OH) D w surowicy.
Dzia∏ania profilaktyczne w populacji Polskiej obejmujà
dawkowanie:
– u osób aktywnych fizycznie podawanie minimum 800 IU wita-
miny D 3 wokresie od paêdziernika do kwietnia oraz ekspozy-
α
Tabela 1. ZawartoÊç witaminy D w niektórych surowych produktach ˝ywnoÊciowych.
Nazwa produktu
ZawartoÊç witaminy D
W´gorz
Sandacz
Âledê
¸osoÊ
˚ó∏tko jajka
Tuƒczyk
Dorsz
Jajko ca∏e
Wàtróbka, wo∏owina
Mas∏o
µg/100 g
25,6
24,6
15,4
12,4
7,8
7,2
7,0
2,8
0,8
0,3
IU/100 g
1024
984
616
496
312
288
280
112
32
12
2007, 4 Standardy Medyczne 173
-hydroksy-
lazy aktywny metabolit witaminy D, wydzielajà do uk∏adu krà˝e-
nia. Pojawiajàca si´ wtedy poza systemem regulacyjnym pula
1,25 (OH) 2 D prowadzi do zaburzenia gospodarki mineralnej
i zagro˝enia hiperkalcemià (rys. 3).
53906895.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin