DOMOWE SPOSOBY LECZENIA - przepisy.doc

(307 KB) Pobierz

Nalewka bursztynowa - pył lub drobne, nieoszlifowane bursztyny zalać spirytusem
i odczekać kilka dni. Nacierać nią stopy chorego malucha - rozgrzewa.

Przy silnym i męczącym kaszlu stosuje syrop z cebuli, który przygotowuję w następujący sposób: w ½ litra wody rozpuszczam 1kg cukru, wkładam do tego syropu 250g drobno poszatkowanej cebuli i gotuję wszystko tak długo, aż cebula zrobi się miękka, wówczas przecedzam sok przez gęsto tkane płótno. Do otrzymanego soku z cebuli dolewam syrop
i znów gotuję przez 5 minut. Po wystygnięciu syrop jest gotowy do spożycia. Syrop podajemy po jedzeniu, 4-5 razy dziennie po 1 łyżeczce. (można go również podawać dzieciom).

Herbatka z kwiatu lipy - łyżeczki suszonych kwiatów lipy zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Podawać dzieciom kilka razy dziennie gorący lub przy wysokiej gorączce letni napój. Można dodać do niej miód, sok z cytryny, sok malinowy. Lipa ma działanie napotne, wzmacnia odporność i łagodzi kaszel.

Herbatka z kwiatu lipy - do szklanki włożyć łyżkę miodu i gotować 10 minut. Dosypać łyżkę kwiatów lipy. Przykryć i odstawić na 10 minut. Przecedzić. Podawać 3 razy dziennie  po łyżeczce.

Wzmacniający aloes - liść aloesu umyć i obrać ze skórki (nie powinno się tego robić metalowym nożem), wymieszać z miodem w stosunku 1:1. Przechowywać w lodówce, podawać 2-3 razy dziennie po łyżeczce przez 3 tygodnie. Po tygodniu przerwy kurację powtórzyć.

Napar z tymianku - ułatwia odkrztuszanie. 2 łyżeczki tymianku zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Osłodzić miodem, dodanie cynamonu poprawia smak. Pić 3-4 razy dziennie.

Syrop z burakaidealny w leczeniu przeziębień, ma działanie wykrztuśne,
w oczyszczonym, dość dużym, surowym buraku należy wydrążyć tak duży otwór, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak należy wstawić do nagrzanego piekarnika
i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy się syrop.

Syrop z buraka - dużego buraka ćwikłowego obrać, pokroić w drobną kostkę i zasypać 4 łyżkami cukru. Odstawić na 1 dzień. Pić 2 razy dziennie 1 łyżeczkę.

Napój z buraka - wskazany dla osób osłabionych, cierpiących na anemię i rekonwalescentów oraz w przypadku nadciśnienia. pół kilograma buraków po umyciu i obraniu ze skórki należy drobno pokroić i przepuścić przez sokowirówkę, zmieszać w proporcji 1:1 z miodem, dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny do smaku.

Ziołowa herbata na kaszel - wziąć po jednej części kwiatów lipy, kwiatów czarnego bzu, babki lancetowatej i szałwii. Dwie łyżeczki mieszanki zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Osłodzić miodem. Pić 3-4 razy dziennie po 1 filiżance (młodszym dzieciom podawać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki).

Do gorącego mleka dodaj łyżkę masła i miodu. Zamieszaj i wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku. Przecedź przez sitko i wypij gorący napój.  

Wersja dla osób, które nie przepadają za czosnkiem. Do gorącego mleka dodaj łyżkę miodu. Wypij gorący napój.  

Posiekaj drobno cebulę i zasyp ją cukrem. Odstaw na trochę w ciemne miejsce i poczekaj aż cebula puści sok. Łyżeczkę syropu zażywaj trzy razy dziennie.  

Zmiażdżony czosnek wydziela substancję, która posiada działanie antybiotyczne. Sam jest, więc lekarstwem. Jedz codziennie ząbek czosnku, a pozbędziesz się kaszlu i bólu gardła.

NA KASZEL MOKRY:

·         miód cebulowy - pokroić drobno 3 cebule. Dodać pół szklanki miodu, wymieszać i odstawić na 3 godziny. Następnie dodać 50 ml przegotowanej, letniej wody, znów odstawić na 3 godziny. Przecedzić do butelki. Pić kilka razy dziennie po łyżeczce.

·         syrop z nasion kopru włoskiego - łyżkę nasion kopru włoskiego zalać 1/3 l wody, dodać 2 łyżki miodu, gotować 10 minut i przecedzić. Pić  3 razy dziennie po filiżance.

·         syrop z czosnku - należy zmiażdżyć 2 czosnki, do powstałej masy wcisnąć sok z 3 cytryn, i zalać ¾ szkl. przegotowanej, schłodzonej wody, dodać 6 łyżek miodu
i wymieszać. Miksturę przekładamy do ciemnego słoiczka, odstawiamy na kilka dni, odcedzamy. Powstały syrop pijemy trzy razy dziennie.

 

NA KASZEL SUCHY:

·         siemię lniane - łyżeczkę siemienia lnianego zalewam szklanką wody i gotuję ok. 10 min. Dodaję łyżkę miodu. Pijemy ciepły płyn 2 razy dziennie.

·          cytryna i oliwa - 200 ml oliwy z oliwek mieszam ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Miksturę pijemy  po łyżeczce 3 razy dziennie.

·          imbir - nawilża śluzówkę.  cienko pokrojony kawałek imbiru (ok. 5 cm), zalewam 0,5 l wody i gotuję na małym ogniu przez 20 min. Przecedzam i słodzę miodem albo syropem malinowym. Pić szklankę wywaru rano i wieczorem.

·         prawoślaz i lukrecjaw sklepie zielarskim kupić paczkę korzenia prawoślazu i lukrecji. Wymieszać niewielką ilość każdego z ziół, zalać wrzątkiem 1/3 szklanki. Tak przyrządzony napar pić 3 razy dziennie. Prawoślaz zawiera substancje śluzowe, które działają osłaniająco na podrażnione gardło. Lukrecja natomiast zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, gojącym i wykrztuśnym.

BÓL GARDŁA

Przyjmuj dziennie około 3 litrów płynów. Na chore gardło najlepiej pić herbatkę z sokiem malinowym, naparem z lipy, z miodem, naparem z czarnego bzu, kompot z imbiru oraz płyny bogate w witaminę C jak np. sok pomarańczowy, grejpfrutowy, woda z dużą ilością cytryny.

Roztwory, którymi możemy płukać gardło, są środkiem pierwszego reagowania - zmniejszą przekrwienie śluzówki, odkażą, szybko złagodzą ból i nieprzyjemne pieczenie. Szałwia niszczy bakterie, rumianek działa przeciwzapalnie. Przyrządź ziołowy napar (20 minut parz pod przykryciem, a następne odcedź) z ziela rumianku bądź nagietka (działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo) i płucz nim gardło kilka razy dziennie.

·         Szklanka gorącej wody, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżeczki miodu

·         Szklanka ciepłego mleka (w temperaturze ciała), 2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki masła

·         Kompot z imbiru - korzeń imbiru (około 5cm) należy pokroić w cieniutkie plasterki, zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Przecedzić oraz dodać łyżeczkę miodu. Ciepły napój pić 2 razy dziennie.

·         picie dużej ilości herbaty z cytryną lub z sokiem malinowym (w dzień), a mleka z miodem (wieczorem);

·         kilkakrotne płukanie gardła ciepłym naparem z szałwi lub letnią wodą z solą;

·         zażywanie witaminy C;

·         ssanie cukierków eukaliptusowych lub innych udrażniających drogi oddechowe;

·         jedzenie więcej jak do tej pory owoców i warzyw, które zawierają dużo cennych witamin;

·         stosowanie naparów z kwiatów czarnego bzu lub z rumianku;

·         picie domowych syropów np. z cebuli;

Okłady z liści kapusty

Kapusta zawiera związki siarki i sól potasową, które przynoszą ulgę w stanach zapalnych. Ciepłe okłady z liści kapusty złagodzą ból gardła. Liście kapusty zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć i rozbić tłuczkiem do mięsa, przyłożyć do szyi i owinąć szalikiem. Poczekać 20 minut. Przeciwbólowo będą działały wszelkie ciepłe okłady na gardło. Ugotować woreczek ryżu, lekko go ostudzić, przyłożyć do gardła, owinąć szalikiem i trzymać dopóki nie ostygnie.

Praktykowanym przez niektóre osoby sposobem na bolące, opuchnięte gardło, jest połykanie łyżeczki cukru z kilkunastoma kroplami amolu.

Płukanki

·         Co godzinę płukać gardło słoną chłodną wodą (1/4 łyżeczki soli na szklankę wody) albo naparem z rumianku lub tymianku.

·         Zioła - liść orzecha włoskiego 10g, liść babki lancet. 10g, koszyczek rumianu szlachetnego 10g - dokładnie wymieszać. Wziąć po łyżce ziół, zalać szklanką gorącej wody i ogrzewać 20 minut. Przecedzonymi ziołami płukać gardło 2-3 razy dziennie.

·         Napar z szałwii - zaleć wrzątkiem torebkę ekspresową ziół. Poczekać aż się zaparzy. Przestudzonym naparem płukać gardło, co 2 godziny.

·         Liść szałwii, liść mięty, koszyczek rumianku, kwiat nagietka. Trzy łyżeczki zmieszanych ziół należy zalać wrzątkiem i zaparzać przez okres 20 minut. Płukać kilka razy w ciągu dnia

·         Szklanka świeżego soku z buraków, jedna łyżka stołowa octu (winnego lub jabłkowego). Gardło należy płukać 6-10 x dziennie

KATAR

·         Inhalacje łagodzące katar - Przygotuj parówkę z ziół: z kwiatów rumianku albo lawendy, i olejków eterycznych (eukaliptusowego albo rozmarynowego). Do miski z gorącą wodą wrzuć garść ziół i wlej 10 kropel olejku. Nachyl się nad nią i przez kwadrans wdychaj wonne opary pod namiotem z ręcznika

·         Do miski wsyp garść koszyczków rumianku, zalej gorącą wodą. Naczynie postaw na stole, narzuć na głowę ręcznik, nachyl się nad miską i wdychaj przez kilka minut aromatyczną parę zarówno nosem, jak i ustami. Para rozszerzy naczynia krwionośne i spowoduje zwiększony dopływ krwi do błon śluzowych objętych stanem zapalnym. Nasili także produkcję śluzu, wraz, z którym możemy pozbyć się drobnoustrojów.

·         Wdychanie chrzanu pomaga przy bardzo nasilonym katarze połączonym z zapaleniem zatok.

·         Woreczki z solą - pomoc przy katarze gęstym. Do płóciennego woreczka nasyp soli kuchennej. Podgrzewaj woreczek w piekarniku. Ciepły przykładaj na policzki i czoło kilka razy dziennie.

·         W sklepie zielarskim kup aromatyczne olejki: miętowy (o działaniu przeciwbakteryjnym), eukaliptusowy (rozrzedzi wydzielinę) i goździkowy (ma właściwości lekko znieczulające). Kilkoma kroplami olejków nasącz chusteczkę, po czym przykładając ją do nosa, wdychaj co jakiś czas intensywny zapach. Taki zabieg powinien rozrzedzić wydzielinę i spowodować jej łatwiejsze usunięcie z nosa.

·         Kilka razy dziennie połóż na nasadę nosa zimny kompres. To może być nawet zwykła papierowa chusteczka albo dwie, zwilżona i przykryta suchą. Kiedy kompres zrobi się ciepły, zastosuj nowy. I tak przez ok. 10 min. Dla zwiększenia efektu możesz dodatkowo skropić kompres 2-3 kroplami olejku eukaliptusowego lub miętowego.

·         Stosuj płukanki do nosa, bardzo skuteczne są z soli kuchennej. Taką płukankę można zrobić samemu, rozpuszczając pół łyżeczki soli w pół szklanki wody, albo kupić gotowe ampułki w aptece. Płukankę należy wykonywać ok. 5 razy dziennie. Jeśli roztwór wykonuje się w domu, można posłużyć się strzykawką.

·         Postaw na stoliku nocnym talerzyk z drobno pokrojoną cebulą lub nalej na talerzyk kilka kropel olejku eukaliptusowego lub miętowego.

CHRYPKA

·         Przed snem pij szklankę ciepłego mleka wymieszanego z sokiem
z czosnku i łyżką miodu.

·         Świeżo posiekany chrzan zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj łyżkę
miodu i wymieszaj. Pij powoli trzymając płyn w gardle.

·         25 g szałwi zalej szklanką octu jabłkowego i podgrzej na ogniu.
Zanim się zagotuje zdejmij z ognia i odstaw na 24 h. Potem dodaj
miodu, wymieszaj i wlej do butelki. Dwa razy dziennie rozpuść w szklance ciepłej wody 2 łyżki specyfiku i pij małymi łykami, przetrzymując w gardle.

·         Łyżkę rozgniecionych czarnych porzeczek (także mrożonych) zalej
szklanką wrzątku i parz przez 10 minut pod przykryciem. Raz dziennie popijaj ciepły napar małymi łyczkami a potem starannie przeżuwaj owoce.

·         Łyżeczkę tymianku zalej wrzątkiem i gotuj przez minutę. Po zdjęciu
z ognia parz jeszcze przez 10 minut. Pij 3 razy dziennie po szklance. Możesz dosłodzić miodem.

·         Płukanki z olejku z drzewa herbacianego - do 100 ml wody wlać 4 kropelki olejku herbacianego. Płukać gardło 4 razy dziennie, za każdym razem około 3 minut
Po płukance wypłukać jamę ustną czystą wodą.

ZATOKI

Nasze babcie zazwyczaj przygotowywały na bóle zatok ciepłe kompresy. Nie jest to takie trudne, jakby mogło się wydawać na początku. Aby przyrządzić odpowiedni napar, wsyp do garnuszka 5 łyżek siemienia lnianego i zalej szklanką wody. Zagotuj, a następnie przygotowaną w ten sposób pakę rozmasuj na kawałku gazy opatrunkowej.

Przyłóż kompres do nosa, czoła i policzków. Wytrzymaj 10 minut. Zabieg powtarzaj 3-4 razy dziennie przygotowując za każdym razem nową porcję kompresowej papki. To domowe sposoby stosowane od dawna przez nasze mamy i babcie. Samemu możesz stawiać czoła bólowi zatok. Jednak, gdy dolegliwości, mimo stosowanych metod nie miną po upływie 3-4 dni, niezwłocznie zgłoś się do lekarza.

1. NAPAR LIPOWO-MALINOWY - Do przygotowania tego rozgrzewającego naparu przeciw zapaleniu zatok, potrzebna nam będzie łyżeczka suszonych malin, łyżeczka suszonych kwiatostanów lipy oraz łyżeczka miodu spadziowego. Susz zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez około 10 minut. Po zaparzeniu dodajemy miód. Pijemy 3 razy dziennie.

Kwiatostan lipy jest nieocenionym lekiem na przeziębienie, zapalenie oskrzeli oraz zapalenie zatok – ze współwystępującymi stanami gorączkowymi. Zażywany na noc zapewnia spokojniejszy sen. Malina działa rozgrzewająco i upłynnia wydzielinę zalegającą w gardle i oskrzelach, działa także przeciwzapalnie. Miód natomiast działa antybiotycznie i regenerująco.


2. DZIEWANNA I CZOSNEK DLA ZAPOBIEGAWCZYCH

W okresie zwiększonego ryzyka przeziębienia dobrze jest przyrządzić nalewkę według poniższego przepisu. Jeśli zdarzy nam się zachorować, wystarczy tylko, że sięgniemy po nią do lodówki. Ten domowy sposób na zapalenie zatok to połączenie naturalnego antybiotyku, jakim jest czosnek oraz dziewanny, która bogata jest w substancje wirusobójcze oraz regenerujące błony śluzowe. Dziewanna, tak jak czosnek, zalecana jest przy leczeniu kataru, ale także przeziębienia, kaszlu oraz zapalenia oskrzeli i zatok.

8-10 drobno posiekanych (lub wyciśniętych) ząbków czosnku mieszamy z trzema łyżkami stołowymi suszu kwiatów dziewanny i całość zalewamy szklanką spirytusu. Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do szczelnego naczynia i pozostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu n...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin