dukan_przepisy_forum_wersja1.docx

(76 KB) Pobierz

Bigos z młodej kapusty zmodyfikowany {cykl [P+W]}
 

główka młodej kapusty, mogą być dwie
mięso mielone z indyka
pierś z kurczaka
przecier pomidorowy
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
kostka rosołowa
inne przyprawy do przyprawienia mięsa wg uznania

Kapustę pociąć w szatki. Podlać trochę wody i dusić, aż kapusta zmięknie i "ulgnie". W trakcie wrzucić kostkę rosołową.
Mięso mielone poddusić w rondelku (oczywiście na wodzie)- dodać przyprawy np. do mięsa mielonego, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany etc.
Pierś kurczaka pociąć w kosteczkę - poddusić w rondelku na wodzie-przyprawić - curry, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła etc. co kto lubi. Kurczaka i mielone z indyka wsypać do ugotowanej kapusty. Wymieszać i gotować wszystko razem. W razie potrzeby podlać wodą, ale niedużo, (bo przecier pomidorowy też zaw. wodę). Dodać kilka łyżeczek koncentratu, wlać przecier pomidorowy. Mieszać i zagotować. Wrzuciłam jeszcze przyprawę w kostkach małe czerwone papryczki i pieprz do smaku. Smacznego:ehem:
Z dwóch główek kapusty i 30dag mielonego z indyka wyszło mi pół dużego garnka. Zawsze to coś nowego dla podniebienia;)
__________________________________________________________________________________

Ryba z warzywami {cykl [P+W]}

Filet z dorsza, może być panga (lub z jakiejkolwiek innej ryby), ale dorsz i panga najlepsza
1marchewka
1mała pora lub 1/2 dużego
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
sos sojowy (najlepiej jasny, od ciemnego ciemnieją warzywa:D)
przyprawa do ryb, pieprz, zioła
folia aluminiowa:D (kawałek, żeby zmieścić naszego fileta plus na zawinięcie)

Marchewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), porę przeciąć wzdłuż i posiekać na półtalarki, paprykę pociąć w zapałki, oczywiście fileta rozmrozić .

Rozmarzniętego fileta z ryby posypujemy przyprawą do ryb (alternatywnie delikatem), ziołami i pieprzem wg uznania.
W oryginale warzywa pokolei kładziemy na patelnię i podsmażamy (blanszujemy:confused:) na odrobinie oleju. My nie możemy oleju, wiec wkładamy po kolei warzywa do garnka z odrobiną wody (kolejność dowolna). Obgotowujemy do miękkości (powiedzmy aż będzie aldente), po kolei osobno wszystkie warzywa. Ogotowane przekłądamy razem do większej miski lub garnka. Przestudzić. Gdy ostygnie wlać do warzyw sos sojowy (na czuja do smaku) oraz pieprz i wymieszać. Na kawałek foli aluminowej (środek) nakładamy trochę warzyw na kształ naszego fileta, tzn. robimy "podkład" pod fileta:D na niego kładziemy naszego przyprawionego filecika i na niego również wykładamy warzywa - przykrywamy go "pierzynką":D. Szczelnie zamykamy folię wokoło ryby nie zapominając o brzegach folii:D, najlepeij je zwinąć i zgnieść. Na blaszkę i do piekarnika na ok.30 min w temperaturze 200st.C Po upieczeniu odwinąć z folii (uwaga gorące:() i zsunąć widelcem na talerz. Gotowe :zarlok:
Pychota:ehem:
Najlepiej smakuje gdy warzywa są zblanszowane na oleju:ehem:, ale dla potrzeb diety olej trzeba wyeliminować niestety:rolleyes:
__________________________________________________________________________________

Deser zebra

czas przygotowania: 10minut mieszania, kilka godzin tezenie
2 duże jogurty naturalne 
Żelatyna (porcja na 1 litr)
Aromat waniliowy lub wanilia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)

(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)

Kawe parzymy w malej ilosci goracej wody dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu, zawsze zelatyne do wody anie odwrotnie) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Powoli wlewamy do 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Reszte zelatyny, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego rozpuszczamy w neiwielkiej ilosci goracej wody. Wlewamy do drugiego jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany nakładamy warstwami obie masy do salaterek uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
__________________________________________________________________________________

Czekoladowe cos
czas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 5minut

kilka jajek (dalam 4)
slodzik
aromat waniliowy
kakao (dalam na oko, moze lyzke)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
dzienna dawka otreb (4 lyzki)
ewentualnie troche bialego sera

Zoltka utrzec z 2-3 lyzeczkami slodzika i aromatem, dodac kakao rozpuszczone w odrobinie cieplego mleka lub wody, otreby i proszek do pieczenia i ewentualnie rozkruszony ser (dalam 1/3 kostki). Bialka ubic na sztywno z 5 lyzkami slodzika. Dodac lyzke bialek do masy zoltkowej, wymieszac energicznie. dodac reszte bialek i mieszac bardzo delikatnie aby piana nie opadla. Wstawilam w misce do mikrofali na (chyba) 5 minut na maksymalna moc(700). Po wyjeciu odwrocilam miske do gory nogami na talerz i zostawilam do lekkiego przestudzenia. Potem tylko wyjac z miski i gotowe.

Pasta tuńczykowa

1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
1 łyżka protomajonezu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100g białego sera
1 posiekana cebula
sól, pieprz

tuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. pasta można smarowac placki z otrębów
__________________________________________________________________________________

Flaki

1 kg flaków wołowych
włoszczyzna
2 kostki rosołowe
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
gałka muszkatołowa
majeranek

Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (okolo 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.
__________________________________________________________________________________

Tort serowy na zimno
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik

3 łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody. 
Polowe Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem.

Mozna zrobic blat bezowy na spod:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania

Białka ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny. 
__________________________________________________________________________________

Rolada szpinakowo-lososiowa 

1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
4 jajka
dwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtem
łosoś w plastrach 400g
czosnek lub chrzan

Szpinak udusic na patelni, dodac chrzan lub czosnek (zalezy ktora wersje wybierzemy), sól, pieprz. odsączyc na sitku i przestudzic. Dodac zółtka do szpinaku. Białka ubic na sztywno dodac delikatnie do szpinaku. Wylac na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek posmarowac serkiem i na to ulozyc łososia tak aby pokrył całość. Zwinac jak roladę i zawinac ściśle w folię do żywności. Wlozyc do lodówki na kilka godzin.
__________________________________________________________________________________

BUŁKI KUKURYDZIANE
4 sztuki

3-4 łyżki mąki kukurydzianej,
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka otrąb
pół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta)
kilka słodzików- 5-6-7
aromat lub ziola

Wszystkie skladniki wymieszac i odstawic na 5 minut.Przelozyc do pojemniczkow. Wstawic do mikrofali na 5 minut

Refleksja: buleczki wychodza bardzo smaczne, moze troche za slodkie jak na kanapki wiec mozna dodac mniej slodzika.
 

 

PIZZA

Mąka kukurydziana (sypalam 'na oko' okolo pol szklanki moze)
Drożdże (uzylam lyzeczke sypkich)
cieple mleko lub woda do zagniecenia ciasta
troche otrebow przennych i owsianych (znowu sypnelam troche, moze po 2 lyzki)
jajko
lyzeczka slodziku
dowolne dodatki
koncentrat pomidorowy

Drozdze rozpuscic w odrobinie cieplego mleka/wody z dodatkiem slodzika. Odstawic w cieple miejsce az na powierzchni utworza sie pecherzyki. Dodac do maki, otrab, dodac troche wiecej cieplego plynu do wyrobienia ciasta. Ma byc nie za suche i nie za rzadkie. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia.Nie rosnie tak jak typowe ciasto drozdzowe ale troche sie podniesie.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ulozyc dowolne dodatki (daje tylko miesko i niskotluszczowa mozzarelle na faze protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi okreslic. Ja robie ja tez w mikrofali. Spod pieke na maksa (700) przez 3 minuty, smaruje koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mirofalii nie jest tak chrupiaca.
__________________________________________________________________________________

KURCZAK PO CHIŃSKU

1 podwójna pierś z kurczaka
mieszanka chińska mrożona
pieprz
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy

Piersi pokroic na drobne kawałeczki, obsmażyc na teflonowej patelni bez tłuszczu. Kiedy się zrumienią wlac dodac wode, przykrywajac je do polowy. Dodac kostkę rosołową, mieszankę chińską mrożoną.Dusic pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodac koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie. 
Chwile poddusic pod przykryciem
__________________________________________________________________________________

Gołąbki [P+W]

mięso mielone z indyka
wątróbka z indyka
przecier pomidorowy
główka kapsuty (zwykła biała lub włoska)
pieczarki
przyprawy do smaku


Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa. Pieczarki pociąć na mniejsze kawałki, obgotować. Ostudzić. Zmieloną wątróbkę wymieszać z mięsem mielonym z indyka. Przyprawić przyprawami wg gustu i smaku. Dodać do mięsa ostudzone pieczarki. Wymieszać. Farsz nakładać do liści kapusty i zawijać gołąbki. Włożyć do garnka. Podlać wody. Gotować do momentu, aż będą ugotowane:D. Można w trakcie do garnka dodać przecier pomidorowy lub gorące gołąbki podawać bezpośrednio z zimnym przecierem :zarlok:
P.S. Inny wariant farszu do gołąbków: do mięsnego farszu można dodać również drobno pokrojoną paprykę.

_________________________________________________________________________________

CHLEB DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI
czyste proteiny (PP)

Proporcje na 1 osobę:
1 łyżka do zupy otrąb zbożowych
2 łyżki do zupy otrąb owsianych
1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%
1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
1 całe jajko
kilka kropli dowolnego aromatu

Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia.
__________________________________________________________________________________

Chlebek Dukana lekko modyfikowany:

na blaszkę podłużną 30cm na 12cm

3 łyżki do zupy otrąb pszennych
6 łyżek do zupy otrąb owsianych
1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%
1/2 paczki drożdży 
1/2 szkl. mleka
2 całe jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
kilka kropli aromatu śmietankowego

Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut. 
Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej.
__________________________________________________________________________________

Chlebek kukurydziany

175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.

Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej
__________________________________________________________________________________

Sałatka z łososiem 

1 Serek Wiejski
10 dag łososia wędzonego
3 jajka (ugotowane na twardo)
1 cebulka
pęczek szczypiorku
ząbek czosnku
Wszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać 
z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
__________________________________________________________________________________

Wiejska mizeria

1 Serek Wiejski
2 jajka (ugotowane na twardo)
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 ogórek
pęczek szczypiorku
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.

__________________________________________________________________________________

Zupa pomidorowa z pulpecikami [P+W]

mięso mielone z indyka
koncentrant pomidorowy (mały słoiczek)
jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu (duże opakowanie)
por, cebula, marchewki 
wegeta (inne przyprawy wg uznania)
natka pietruszki

Mięso mielone przyprawić przyprawami (np. do mięsa mielonego, sól czosnkowa, pieprz, itp). Formować małe kuleczki z mięsa.
Zagotować wodę w sporym garnku. Do gotującej wody wrzucać pulpeciki mięsne. Chwilkę pogotwać, dodać marchewki (można wrzucić laski lub pocięte w talarki), kawałki pora, cebulę. Wsypać wegetę i pieprz. Gotować na małym ogniu, na oko, aż mięso i warzywa będą ugotowane.
W osobnej misce przygotować zacier pomidorowy: wlać jogurt naturalny, dodać koncentrat pomidorowy wymieszać. Do tego przenieść kilka chochelek gorącego wywaru z garnka - rosołu, w celu wyrównania temp. (żeby się nie zważło po dodaniu do gorącego wywaru), wymieszać. Wlać zawartość miski do garnka z zupą - wymieszać, dodać natkę pietruszki. Wszystko zagotować. Gotowe.:D

__________________________________________________________________________________

Bakłażan faszerowany

składniki: 
1 średniej wielkości bakłażan
250 g twarogu
sok z połówki cytryny
3 ząbki czosnku
1 mały jogurt
pół łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki świeżo posiekanych ziół
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie: 
Bakłażany dokładnie umyć, odciąć zielone ogonki. Przekroić wzdłuż na połówki i z każdej z nich wydrążyć miąższ i pestki. Skropić obficie sokiem z cytryny i ułożyć na grillu skórką do góry. Piec przez około 15 minut. 
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże i suszone zioła, mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połówki bakłażana napełnić farszem i ponownie ułożyć na grillu, tym razem skórką do dołu. Piec przez około 10 minut.

__________________________________________________________________________________

Pulpeciki wołowe 

P+W ( wersji bez pieczarek może być samo P)
mielone mięso wołowe
kilka pieczarek
jajko 
cebula
czosnek
szczypior
przyprawy do smaku

zmielić, zmieszać, ja robie takie płaskie pulpeciki, jak kotlety mielone i smaże na grillu elektrycznym
podaje z sosem - świezy ogórek+jogurt nat.+czosnek :rolleyes

sałatka z makreli wedzonej (właściwie pasta - ja jem ją jako sałatke) P

wędzona makrela
jajka na twardo
ogórki korniszone
cebula
szczypior
musztarda dijon bez cukru
przyprawy
jogurt naturalny

kroimy, mieszamy, zjadamy, pycha :D
__________________________________________________________________________________

pierś z kurczaka z twarogiem P

pierś z kurczaka
chudy twaróg
cebula
czosnek
zioła (prowansalskie i inne jakieś, kto co lubi)

robi twarogowy farsz - mieszam różne składniki z twarogiem, np te co podałam wyżej, mozna tez zrobic np twarożek czosnkowy, obojętnie, byleby smakowało i spełaniło zasady Dukana (lubie tez z fetą light), mozna do farszu dodac surowe jajko
piers rozkraja sie tak (właściwie robi dziure) zeby ją nafaszerować, zawija sie w folie aluminiową i do piekarnika na pół godzinki

pycha! mozna zjadać z sosem na bazie jogurtu naturalnego
__________________________________________________________________________________

ryba w pomidorkach P+W (wersja bez pomidorków - P)

rybka jaką lubimy - mrożona czy świeża, obojętnie, np dorsz lub mintaj
przyprawa do ryb
pomidorki świeże
jogurt naturlany
łyżka musztardy lub majonezu jak chcemy troszke pogrzeszyć
pieprz, sól
bulion

rybka przyprawiamy, kładziemy do naczynia żaroodpornego
na to plasterki pomidora bez skórki, posypać bazylią można
zalać to sosem z bulionu (troszę, około łyżki - dwóch), jogurtu naturalnego małego, łyżki musztady lub majonezu, pieprzu soli
Do sosu można dodać troszke sera light startego (np hit z ryk - ma kilka % tłuszczu)
 

 

Kieszonki drobiowe z patelni(porcja na dwie osoby)

* 2 pojedyncze piersi drobiowe
* 1 lyzeczke przyprawy do kurczaka 
* 2 łyżeczki przyprawy gyros, pieprz
* 1 mała cebula
* 1 łyżeczka natki zielonej
* 1 pieczarka średnia
* 1/3 marchewki 
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* przyprawy: kucharek, papryka słodka, pieprz
do duszenia na patelni :
* 1 cebula - dowolna ilość
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* przyprawy : sól, pieprz,woda 
* będą tez potrzebne - na 2 porcje- 4 szpilki do rolad lub wykałaczki (ja uzyłam wykałaczek)

Kieszonki wykonuje się na teflonowej patelni, całkowicie bez tłuszczu. Także ilość przypraw i dodanych do "sosu" warzyw jest zależna tylko od naszego gustu. 
przygotowanie mięsa :
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przyprawy do kurczaka i przyprawy gyros. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godzinki lub na noc. 
kieszonki :
* przygotowujemy farsz : cebulkę, natkę , pieczarkę i marchewką drobno 
kroimy (ja dodałam tez ścinki z piersi, które deformowały jej kształt)
* wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu 
* podsmażone zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy też przecier pomidorowy i 
i przyprawy, jeśli odparowany farsz nie jest dla nas dostatecznie pikantny 
* po odparowaniu odstawiamy do przestygnięcia
* tymczasem piersi przecinamy w połowie tworząc kieszonkę (uważamy przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot ) 
* po przestygnięciu farszu kieszonki napełniamy farszem i spinamy 2 szpilkami do rolad 
* patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy i wkładamy na nią kieszonki
* po odwróceniu na druga stronę, na patelnię wrzucamy pokrojona cebulę i po chwili podlewamy 3/4 szkl. wody, dodajemy koncentrat i delikatnie przyprawy (mnie zostało trochę farszu z kieszonek , więc tez dorzuciłam do " sosiku")
* dusimy ok. 25 min. stopniowo doprowadzając do odparowania wody ; (potrawa ma być dość wilgotna, ale nie ma pływać w wodzie)
__________________________________________________________________________________

Pulpety w sosie pomidorowym Ifaza

na pulpety - porcja dla dwóch osób / 12 szt./ :
- 0,5 kg mięsa drobiowego, mielonego 
- 1 białko surowe (w przypadku zbyt luźnego / płynącego / mięsa : dodać 
tylko 0,5 białka, aby mięso dało się utoczyć w kulki)
- pieprz, papryka mielona , ew. inne lubiane przyprawy + sól
na sosik pomidorowy:
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego (bez dodatku cukru)
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego z najmniejszą zawartością cukru i tłuszczu
- 1łyżeczka natki siekanej, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i inne przyprawy do smaku; uwaga na sól

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin