Bigos z młodej kapusty zmodyfikowany {cykl [P+W]}
główka młodej kapusty, mogą być dwiemięso mielone z indykapierś z kurczakaprzecier pomidorowykoncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczkikostka rosołowainne przyprawy do przyprawienia mięsa wg uznaniaKapustę pociąć w szatki. Podlać trochę wody i dusić, aż kapusta zmięknie i "ulgnie". W trakcie wrzucić kostkę rosołową.Mięso mielone poddusić w rondelku (oczywiście na wodzie)- dodać przyprawy np. do mięsa mielonego, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany etc.Pierś kurczaka pociąć w kosteczkę - poddusić w rondelku na wodzie-przyprawić - curry, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła etc. co kto lubi. Kurczaka i mielone z indyka wsypać do ugotowanej kapusty. Wymieszać i gotować wszystko razem. W razie potrzeby podlać wodą, ale niedużo, (bo przecier pomidorowy też zaw. wodę). Dodać kilka łyżeczek koncentratu, wlać przecier pomidorowy. Mieszać i zagotować. Wrzuciłam jeszcze przyprawę w kostkach małe czerwone papryczki i pieprz do smaku. Smacznego:ehem:Z dwóch główek kapusty i 30dag mielonego z indyka wyszło mi pół dużego garnka. Zawsze to coś nowego dla podniebienia;)__________________________________________________________________________________
Ryba z warzywami {cykl [P+W]}Filet z dorsza, może być panga (lub z jakiejkolwiek innej ryby), ale dorsz i panga najlepsza1marchewka1mała pora lub 1/2 dużego1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtejsos sojowy (najlepiej jasny, od ciemnego ciemnieją warzywa:D)przyprawa do ryb, pieprz, ziołafolia aluminiowa:D (kawałek, żeby zmieścić naszego fileta plus na zawinięcie)
Marchewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), porę przeciąć wzdłuż i posiekać na półtalarki, paprykę pociąć w zapałki, oczywiście fileta rozmrozić .
Rozmarzniętego fileta z ryby posypujemy przyprawą do ryb (alternatywnie delikatem), ziołami i pieprzem wg uznania.W oryginale warzywa pokolei kładziemy na patelnię i podsmażamy (blanszujemy:confused:) na odrobinie oleju. My nie możemy oleju, wiec wkładamy po kolei warzywa do garnka z odrobiną wody (kolejność dowolna). Obgotowujemy do miękkości (powiedzmy aż będzie aldente), po kolei osobno wszystkie warzywa. Ogotowane przekłądamy razem do większej miski lub garnka. Przestudzić. Gdy ostygnie wlać do warzyw sos sojowy (na czuja do smaku) oraz pieprz i wymieszać. Na kawałek foli aluminowej (środek) nakładamy trochę warzyw na kształ naszego fileta, tzn. robimy "podkład" pod fileta:D na niego kładziemy naszego przyprawionego filecika i na niego również wykładamy warzywa - przykrywamy go "pierzynką":D. Szczelnie zamykamy folię wokoło ryby nie zapominając o brzegach folii:D, najlepeij je zwinąć i zgnieść. Na blaszkę i do piekarnika na ok.30 min w temperaturze 200st.C Po upieczeniu odwinąć z folii (uwaga gorące:() i zsunąć widelcem na talerz. Gotowe :zarlok:Pychota:ehem:Najlepiej smakuje gdy warzywa są zblanszowane na oleju:ehem:, ale dla potrzeb diety olej trzeba wyeliminować niestety:rolleyes:__________________________________________________________________________________
Deser zebra
czas przygotowania: 10minut mieszania, kilka godzin tezenie2 duże jogurty naturalne Żelatyna (porcja na 1 litr)Aromat waniliowy lub wanilia2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka kawy mielonej20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)Kawe parzymy w malej ilosci goracej wody dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu, zawsze zelatyne do wody anie odwrotnie) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Powoli wlewamy do 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.Reszte zelatyny, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego rozpuszczamy w neiwielkiej ilosci goracej wody. Wlewamy do drugiego jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany nakładamy warstwami obie masy do salaterek uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. __________________________________________________________________________________
Czekoladowe cosczas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 5minutkilka jajek (dalam 4)slodzikaromat waniliowykakao (dalam na oko, moze lyzke)1 lyzeczka proszku do pieczeniadzienna dawka otreb (4 lyzki)ewentualnie troche bialego seraZoltka utrzec z 2-3 lyzeczkami slodzika i aromatem, dodac kakao rozpuszczone w odrobinie cieplego mleka lub wody, otreby i proszek do pieczenia i ewentualnie rozkruszony ser (dalam 1/3 kostki). Bialka ubic na sztywno z 5 lyzkami slodzika. Dodac lyzke bialek do masy zoltkowej, wymieszac energicznie. dodac reszte bialek i mieszac bardzo delikatnie aby piana nie opadla. Wstawilam w misce do mikrofali na (chyba) 5 minut na maksymalna moc(700). Po wyjeciu odwrocilam miske do gory nogami na talerz i zostawilam do lekkiego przestudzenia. Potem tylko wyjac z miski i gotowe.
Pasta tuńczykowa1 łyżka przyprawy w płynie Maggi1 łyżka protomajonezu1 puszka tuńczyka w sosie własnym100g białego sera1 posiekana cebulasól, pieprztuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. pasta można smarowac placki z otrębów__________________________________________________________________________________
Flaki1 kg flaków wołowychwłoszczyzna2 kostki rosołowepieprzpapryka ostrapapryka słodkagałka muszkatołowamajeranekFlaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (okolo 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.__________________________________________________________________________________
Tort serowy na zimnoskładniki na tortownicę o średnicy 20 cm6 serków 0% po 150 g6 jajekżelatynakawa rozpuszczalnakakaoaromat waniliowy lub rumowycynamonsłodzik3 łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody. Polowe Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem.Mozna zrobic blat bezowy na spod:5 białeksłodzik przeznaczony do pieczenia i gotowaniaBiałka ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny. __________________________________________________________________________________
Rolada szpinakowo-lososiowa 1 opakowanie mrożonego szpinaku1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku4 jajkadwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtemłosoś w plastrach 400gczosnek lub chrzanSzpinak udusic na patelni, dodac chrzan lub czosnek (zalezy ktora wersje wybierzemy), sól, pieprz. odsączyc na sitku i przestudzic. Dodac zółtka do szpinaku. Białka ubic na sztywno dodac delikatnie do szpinaku. Wylac na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek posmarowac serkiem i na to ulozyc łososia tak aby pokrył całość. Zwinac jak roladę i zawinac ściśle w folię do żywności. Wlozyc do lodówki na kilka godzin.__________________________________________________________________________________
BUŁKI KUKURYDZIANE4 sztuki3-4 łyżki mąki kukurydzianej,1 jajko2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka otrąbpół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta)kilka słodzików- 5-6-7aromat lub ziolaWszystkie skladniki wymieszac i odstawic na 5 minut.Przelozyc do pojemniczkow. Wstawic do mikrofali na 5 minutRefleksja: buleczki wychodza bardzo smaczne, moze troche za slodkie jak na kanapki wiec mozna dodac mniej slodzika.
PIZZAMąka kukurydziana (sypalam 'na oko' okolo pol szklanki moze)Drożdże (uzylam lyzeczke sypkich)cieple mleko lub woda do zagniecenia ciastatroche otrebow przennych i owsianych (znowu sypnelam troche, moze po 2 lyzki)jajkolyzeczka slodzikudowolne dodatkikoncentrat pomidorowyDrozdze rozpuscic w odrobinie cieplego mleka/wody z dodatkiem slodzika. Odstawic w cieple miejsce az na powierzchni utworza sie pecherzyki. Dodac do maki, otrab, dodac troche wiecej cieplego plynu do wyrobienia ciasta. Ma byc nie za suche i nie za rzadkie. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia.Nie rosnie tak jak typowe ciasto drozdzowe ale troche sie podniesie.Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ulozyc dowolne dodatki (daje tylko miesko i niskotluszczowa mozzarelle na faze protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi okreslic. Ja robie ja tez w mikrofali. Spod pieke na maksa (700) przez 3 minuty, smaruje koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mirofalii nie jest tak chrupiaca.__________________________________________________________________________________
KURCZAK PO CHIŃSKU
1 podwójna pierś z kurczakamieszanka chińska mrożonapieprzkostka rosołowakoncentrat pomidorowyPiersi pokroic na drobne kawałeczki, obsmażyc na teflonowej patelni bez tłuszczu. Kiedy się zrumienią wlac dodac wode, przykrywajac je do polowy. Dodac kostkę rosołową, mieszankę chińską mrożoną.Dusic pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodac koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie. Chwile poddusic pod przykryciem__________________________________________________________________________________
Gołąbki [P+W]mięso mielone z indykawątróbka z indykaprzecier pomidorowygłówka kapsuty (zwykła biała lub włoska)pieczarkiprzyprawy do smakuKapustę sparzyć, oddzielić liście. Wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa. Pieczarki pociąć na mniejsze kawałki, obgotować. Ostudzić. Zmieloną wątróbkę wymieszać z mięsem mielonym z indyka. Przyprawić przyprawami wg gustu i smaku. Dodać do mięsa ostudzone pieczarki. Wymieszać. Farsz nakładać do liści kapusty i zawijać gołąbki. Włożyć do garnka. Podlać wody. Gotować do momentu, aż będą ugotowane:D. Można w trakcie do garnka dodać przecier pomidorowy lub gorące gołąbki podawać bezpośrednio z zimnym przecierem :zarlok:P.S. Inny wariant farszu do gołąbków: do mięsnego farszu można dodać również drobno pokrojoną paprykę.
_________________________________________________________________________________
CHLEB DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMIczyste proteiny (PP)Proporcje na 1 osobę:1 łyżka do zupy otrąb zbożowych2 łyżki do zupy otrąb owsianych1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia1 całe jajkokilka kropli dowolnego aromatuOtręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia.__________________________________________________________________________________
Chlebek Dukana lekko modyfikowany:na blaszkę podłużną 30cm na 12cm3 łyżki do zupy otrąb pszennych6 łyżek do zupy otrąb owsianych1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%1/2 paczki drożdży 1/2 szkl. mleka2 całe jajka3-4 łyżki mąki kukurydzianejkilka kropli aromatu śmietankowegoOtręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut. Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej.__________________________________________________________________________________
Chlebek kukurydziany175 g mąki kukurydzianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka150 ml chudego jogurtuw przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej__________________________________________________________________________________
Sałatka z łososiem
1 Serek Wiejski10 dag łososia wędzonego3 jajka (ugotowane na twardo)1 cebulkapęczek szczypiorkuząbek czosnkuWszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku.__________________________________________________________________________________
Wiejska mizeria
1 Serek Wiejski2 jajka (ugotowane na twardo)1 pomidor1 czerwona papryka1 ogórekpęczek szczypiorkuPaprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.
__________________________________________________________________________________
Zupa pomidorowa z pulpecikami [P+W]mięso mielone z indykakoncentrant pomidorowy (mały słoiczek)jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu (duże opakowanie)por, cebula, marchewki wegeta (inne przyprawy wg uznania)natka pietruszkiMięso mielone przyprawić przyprawami (np. do mięsa mielonego, sól czosnkowa, pieprz, itp). Formować małe kuleczki z mięsa.Zagotować wodę w sporym garnku. Do gotującej wody wrzucać pulpeciki mięsne. Chwilkę pogotwać, dodać marchewki (można wrzucić laski lub pocięte w talarki), kawałki pora, cebulę. Wsypać wegetę i pieprz. Gotować na małym ogniu, na oko, aż mięso i warzywa będą ugotowane.W osobnej misce przygotować zacier pomidorowy: wlać jogurt naturalny, dodać koncentrat pomidorowy wymieszać. Do tego przenieść kilka chochelek gorącego wywaru z garnka - rosołu, w celu wyrównania temp. (żeby się nie zważło po dodaniu do gorącego wywaru), wymieszać. Wlać zawartość miski do garnka z zupą - wymieszać, dodać natkę pietruszki. Wszystko zagotować. Gotowe.:D
Bakłażan faszerowanyskładniki: 1 średniej wielkości bakłażan250 g twarogusok z połówki cytryny3 ząbki czosnku1 mały jogurtpół łyżeczki suszonego oregano2 łyżki świeżo posiekanych ziółsól, pieprz, gałka muszkatołowaprzyrządzanie: Bakłażany dokładnie umyć, odciąć zielone ogonki. Przekroić wzdłuż na połówki i z każdej z nich wydrążyć miąższ i pestki. Skropić obficie sokiem z cytryny i ułożyć na grillu skórką do góry. Piec przez około 15 minut. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże i suszone zioła, mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połówki bakłażana napełnić farszem i ponownie ułożyć na grillu, tym razem skórką do dołu. Piec przez około 10 minut.
Pulpeciki wołowe
P+W ( wersji bez pieczarek może być samo P)mielone mięso wołowekilka pieczarekjajko cebulaczosnekszczypiorprzyprawy do smakuzmielić, zmieszać, ja robie takie płaskie pulpeciki, jak kotlety mielone i smaże na grillu elektrycznympodaje z sosem - świezy ogórek+jogurt nat.+czosnek :rolleyes
sałatka z makreli wedzonej (właściwie pasta - ja jem ją jako sałatke) P
wędzona makrelajajka na twardoogórki korniszonecebulaszczypiormusztarda dijon bez cukruprzyprawyjogurt naturalnykroimy, mieszamy, zjadamy, pycha :D__________________________________________________________________________________
pierś z kurczaka z twarogiem P
pierś z kurczakachudy twarógcebulaczosnekzioła (prowansalskie i inne jakieś, kto co lubi)robi twarogowy farsz - mieszam różne składniki z twarogiem, np te co podałam wyżej, mozna tez zrobic np twarożek czosnkowy, obojętnie, byleby smakowało i spełaniło zasady Dukana (lubie tez z fetą light), mozna do farszu dodac surowe jajkopiers rozkraja sie tak (właściwie robi dziure) zeby ją nafaszerować, zawija sie w folie aluminiową i do piekarnika na pół godzinkipycha! mozna zjadać z sosem na bazie jogurtu naturalnego__________________________________________________________________________________
ryba w pomidorkach P+W (wersja bez pomidorków - P)rybka jaką lubimy - mrożona czy świeża, obojętnie, np dorsz lub mintajprzyprawa do rybpomidorki świeżejogurt naturlanyłyżka musztardy lub majonezu jak chcemy troszke pogrzeszyćpieprz, sólbulionrybka przyprawiamy, kładziemy do naczynia żaroodpornegona to plasterki pomidora bez skórki, posypać bazylią możnazalać to sosem z bulionu (troszę, około łyżki - dwóch), jogurtu naturalnego małego, łyżki musztady lub majonezu, pieprzu soliDo sosu można dodać troszke sera light startego (np hit z ryk - ma kilka % tłuszczu)
Kieszonki drobiowe z patelni(porcja na dwie osoby)
* 2 pojedyncze piersi drobiowe* 1 lyzeczke przyprawy do kurczaka * 2 łyżeczki przyprawy gyros, pieprz* 1 mała cebula* 1 łyżeczka natki zielonej* 1 pieczarka średnia* 1/3 marchewki * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* przyprawy: kucharek, papryka słodka, pieprzdo duszenia na patelni :* 1 cebula - dowolna ilość* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* przyprawy : sól, pieprz,woda * będą tez potrzebne - na 2 porcje- 4 szpilki do rolad lub wykałaczki (ja uzyłam wykałaczek)Kieszonki wykonuje się na teflonowej patelni, całkowicie bez tłuszczu. Także ilość przypraw i dodanych do "sosu" warzyw jest zależna tylko od naszego gustu. przygotowanie mięsa :Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przyprawy do kurczaka i przyprawy gyros. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godzinki lub na noc. kieszonki :* przygotowujemy farsz : cebulkę, natkę , pieczarkę i marchewką drobno kroimy (ja dodałam tez ścinki z piersi, które deformowały jej kształt)* wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu * podsmażone zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy też przecier pomidorowy i i przyprawy, jeśli odparowany farsz nie jest dla nas dostatecznie pikantny * po odparowaniu odstawiamy do przestygnięcia* tymczasem piersi przecinamy w połowie tworząc kieszonkę (uważamy przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot ) * po przestygnięciu farszu kieszonki napełniamy farszem i spinamy 2 szpilkami do rolad * patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy i wkładamy na nią kieszonki* po odwróceniu na druga stronę, na patelnię wrzucamy pokrojona cebulę i po chwili podlewamy 3/4 szkl. wody, dodajemy koncentrat i delikatnie przyprawy (mnie zostało trochę farszu z kieszonek , więc tez dorzuciłam do " sosiku")* dusimy ok. 25 min. stopniowo doprowadzając do odparowania wody ; (potrawa ma być dość wilgotna, ale nie ma pływać w wodzie)__________________________________________________________________________________
Pulpety w sosie pomidorowym Ifaza
na pulpety - porcja dla dwóch osób / 12 szt./ :- 0,5 kg mięsa drobiowego, mielonego - 1 białko surowe (w przypadku zbyt luźnego / płynącego / mięsa : dodać tylko 0,5 białka, aby mięso dało się utoczyć w kulki)- pieprz, papryka mielona , ew. inne lubiane przyprawy + sólna sosik pomidorowy:- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego (bez dodatku cukru)- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej- 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego z najmniejszą zawartością cukru i tłuszczu- 1łyżeczka natki siekanej, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i inne przyprawy do smaku; uwaga na sól...
Corneya