Chmielewska Joanna - Książka poniekąd kucharska.pdf
(
1649 KB
)
Pobierz
ALKOHOLE
.............................................................................................
11
GRZANKA
...............................................................................................
12
CYTRYNÓWKA I GREJPFRUTÓWKA
................................................
13
SMORODINÓWKA
................................................................................
14
PIJAWKÓWKA
.......................................................................................
15
SAMOGON
..............................................................................................
15
JEŻYNÓWKA
..........................................................................................
16
ŻMIJÓWKA
..............................................................................................
16
ŚLIWOWICA
...........................................................................................
19
BARSZCZU CZERWONEGO, przyznaję się dobrowolnie, nie gotowałam nigdy
w życiu ani z buraków, ani z papierka. Białego zresztą też nie. Jadałam natomiast
wielokrotnie, ale w czym innym rzecz.
.................................................................
20
BAŻANT
...................................................................................................
20
BORÓWKI
................................................................................................
21
CZOSNKU niech się nikt po mnie nie spodziewa.
...................................
23
CHRZAN
...................................................................................................
24
CIELĘCINA
..............................................................................................
26
Jedna, to były ZRAZIKI CIELĘCE ZAWIJANE.
....................................
26
Druga, to MOSTEK CIELĘCY NADZIEWANY
....................................
27
DRÓB, jako taki, zawiera w sobie całą epopeję.
......................................
27
DYNIA
......................................................................................................
31
Ponadto istnieje DYNIA MARYNOWANA, o czym też każdy wie.
31
KISIEL Z DYNI
........................................................................................
32
FASOLA... Zmiłuj się, Panie, nade mną!
.................................................
34
FRYTKI
.....................................................................................................
35
FRYTKI NA MARGARYNIE
..................................................................
37
.......
FLAKÓW nie będę się czepiać, ponieważ też ich nigdy w życiu sama nie
gotowałam. Świadkiem przyrządzania bywałam wielokrotnie, pochodząc z przyzwoitej,
przedwojennej rodziny. Moja matka z dzikim uporem do końca życia twierdziła, że nie
wierzy żadnym flakom oczyszczonym nie własnoręcznie, robocie zatem napatrzyłam się
do upojenia. Pracującej zawodowo pani domu z serca radzę nabyć je w sklepie.
37
GROCHÓWKA w porównaniu z powyższym, stanowi produkt kontrastowy.
..........................
44
...............................................................................................................................
45
GRZANKI
.................................................................................................
46
GRZYBY
...................................................................................................
46
KURKI
......................................................................................................
47
PIEROŻKI Z KUREK
...............................................................................
47
PIECZARKI
..............................................................................................
48
GRUSZKI
..................................................................................................
52
GĘŚ
...........................................................................................................
54
HERBATA
................................................................................................
60
INDYK się kłania.
.....................................................................................
62
JAJKA
.......................................................................................................
63
JAJKA FASZEROWANE
........................................................................
64
JAJECZNICA
............................................................................................
65
JAJECZNICA Z DODATKAMI
...............................................................
65
JAJECZNICA DLA GŁODOMORÓW w dodatki obfituje.
....................
66
JAJECZNICĘ Z SEREM można robić zwyczajnie, a można i wymyślnie.
66
JABŁKA
....................................................................................................
68
JABŁKA SMAŻONE
...............................................................................
68
SZARLOTKI z detalami opisywać nie będę. Ciasto półkruche niech każdy sobie
...........................................
69
zrobi jak potrafi, rzecz leży w jabłkowym nadzieniu.
...........................................
69
JARZYNY jako takie.
...............................................................................
70
KACZKA PO PAKISTAŃSKU
...............................................................
71
KACZKA NORMALNIE
.........................................................................
72
KURCZAK DUSZONY
............................................................................
72
Skoro już jestem przy ojcu, na scenę wkracza GROCH.
JABŁKA W CIEŚCIE uprościłam osobiście.
KURCZAK PO POLSKU jest to, jak wiadomo, zwyczajny pieczony kurczak z
nadzieniem, opisanym wcześniej, tym z koperkiem, zieloną pietruszką i kawałkiem
wątróbki.
................................................................................................................
77
KOTLETY WIEPRZOWE
........................................................................
78
KARTOFLE
..............................................................................................
80
KOTLETY Z KARTOFLI
........................................................................
81
KROKIETY Z KARTOFLI
......................................................................
82
KAPUSTA
.................................................................................................
83
KAPUSTĘ SŁODKĄ, najlepszą w świecie, gotowała genialna kucharka na
obozie harcerskim. W wielkim kotle, i w końcu wszyscy zaczęli podejrzewać, że rozmiar
naczynia ma znaczenie decydujące, bo nikt nie umiał odgadnąć, jak ona to robi. Ta jej
kapusta była tak doskonała, że cały obóz pchał się do zmywania, bo zmywający miał
prawo wylizywać resztki.
......................................................................................
83
KLUSKI Z MAKIEM
...............................................................................
84
KRUCHE CIASTKA
................................................................................
86
Tak naprawdę POTRAWKĘ Z KRÓLIKA W SOSIE KOPERKOWYM
....................................................................................................
87
przyrządza się następująco:
...................................................................................
88
KANAPKI
.................................................................................................
89
ŁAKOCIE
.................................................................................................
91
BAJADERKI
.............................................................................................
91
CIĄGUTKI
................................................................................................
92
MIGDAŁY W SOLI
.................................................................................
92
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO
........................................................
93
ŁOSOŚ A LA ŚLEDŹ
...............................................................................
95
MARCHEWKA służy głównie do znęcania się nad ludźmi.
....................
96
MIĘSO WOŁOWE
...................................................................................
99
PIECZEŃ
...................................................................................................
99
ZRAZIKI WOŁOWE wychodziły mi znacznie lepiej.
...........................
100
GULASZ WOŁOWY
..............................................................................
103
No nie, bez przesady. Robiłam także KOTLETY MIELONE I KLOPS.
104
MIĘSO WIEPRZOWE
............................................................................
106
SCHAB W FOLII
....................................................................................
107
SMALEC WIEPRZOWY
.......................................................................
107
KRÓLIK
NALEŚNIKI
............................................................................................
109
NADZIENIE OGÓLNIE
.........................................................................
110
NAPOJE ZIMNE
....................................................................................
113
OSTRYGI
................................................................................................
114
ODCHUDZANIE
....................................................................................
115
PLACKI Z NADZIENIA
........................................................................
120
PLACKI-NALEŚNIKI
............................................................................
121
Podobnie mi się ulęgły PLACKI Z OTRĘBÓW OWSIANYCH.
121
PYZY Z SOCZEWICĄ
...........................................................................
122
PIEROGI Z KASZĄ
...............................................................................
123
PĘCZAK
.................................................................................................
124
PĘCZAK W WOŁOWINIE
....................................................................
126
POMIDORY
............................................................................................
128
POMIDORY SMAŻONE
.......................................................................
131
POMIDORY DO GRZANEK
.................................................................
131
PARÓWKI
..............................................................................................
132
PARÓWKI W SOSIE POMIDOROWYM
.............................................
132
PARÓWKI W SOSIE CHRZANOWYM
...............................................
132
PARÓWKI TEORETYCZNIE NA PRZYSTAWKĘ
.............................
133
PARÓWKA
.............................................................................................
133
ROLMOPSY
...........................................................................................
135
RYBY, jako takie, mogę wyłącznie powiedzieć, że istnieją.
..................
135
RYŻ NA SŁODKO robi się błyskawicznie i najzwyczajniej w świecie.
.........................................................................................................
137
140
RÓŻNE RADY
.......................................................................................
140
SAŁATKI
................................................................................................
144
SAŁATKA JARZYNOWA
....................................................................
144
SAŁATA PO DUŃSKU
.........................................................................
144
SAŁATKA Z KARTOFLI
......................................................................
145
SAŁATKA Z CURRY
............................................................................
146
SAŁATKA Z KREWETEK
....................................................................
147
SAŁATKA ZE ŚLIMAKÓW
.................................................................
148
SAŁATKA Z CYKORII
.........................................................................
149
SAŁATKA Z RZEPY
.............................................................................
150
..........
RYŻ
Plik z chomika:
tkjc
Inne pliki z tego folderu:
Sos czosnkowy do pizzy.doc
(26 KB)
Ostry sos czosnkowy.doc
(73 KB)
Rewolucja na talerzu odc. 07 wędliny.avi
(365456 KB)
PORADNIK.-. 60 przepsów na wino własnej roboty.rar
(1291 KB)
Rewolucja smaku (Food Fight) [2oo8] - lektor PL.avi
(783854 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
a[ BAJKI
a] KURS KAS FISKALNYCH
a] DIAGNOSTYKA I NAPRAWA SAMOCHODU
a] fFILMY AKCJI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin