Kawa po turecku.doc

(22 KB) Pobierz
Kawa po turecku

Kawa po turecku

Kawę po turecku najlepiej zaparzyć z kawy: Arabica Santos z Brazylii, Arabica Mocha z Etiopii, Arabica Plantation A, Arabica Monsoon Malabar z Indii, Arabica Blue Mountain z Jamajki, Arabica Supremo z Kolumbii, Arabica La Pastora Dotta Tarrazu z Kostaryki, Arabica Torquino Lavado z Kuby, Arabica Maragogype Barranca Honda z Meksyku Do przyrządzania kawy po turecku najlepiej użyć typowego tureckiego naczynia zwanego imbrik lub kanaka. Naczynie to ma długą rączkę i zwęża się u góry Jednak jeżeli nie dysponujemy specjalnym naczyniem można użyć zwykłego rondelka. Składniki: 1 – ½ dużej filiżanki zimnej wody 4 łyżeczki kawy mielonej możliwie najdrobniej 4 łyżeczki cukru Proporcje należy tak zestawiać by jedna łyżka kawy i jedna łyżka cukru przypadała na jedną filiżankę kawy. Wodę wlać do rondelka i nieznacznie podgrzać. Następnie wsypać kawę i cukier, zamieszać i zagotować na średnim ogniu. Należy pamiętać by naczynie wypełnione było tylko do połowy ponieważ w trakcie gotowania napar znacznie zwiększy swoją objętość. Proces powtórzyć trzykrotnie, za każdym razem dolewając kroplę zimnej wody by fusy opadły. Połowę tak przygotowanego naparu nalać do rozgrzanych filiżanek „espresso”. Resztę ponownie zagotować i do każdej filiżanki kawy nałożyć łyżkę zebranej z wierzchu piany. Resztą naparu dopełnić filiżanki pamiętając jednocześnie by nie mieszać kawy. W krajach arabskich pianka jest najważniejszym elementem kawy po turecku i nazywana jest „twarzą kawy”. Podanie kawy bez „twarzy” grozi utratą własnej. Jeżeli pragniemy by kawa miała jeszcze bardziej orientalny charakter do kawy należy dosypać odrobinę kardamonu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin