Bhp w magazynie ogólnym.doc

(41 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

2

 

INSTRUKCJA BHP

SKŁADOWANIE I MAGAZYNOWANIE TOWARÓW W MAGAZYNIE OGÓLNEGO PRZEZNACZENIA

 

 

Uwagi ogólne

1.             Towary w magazynie ogólnego przeznaczenia  powinny być magazynowane  w pomieszczeniach i miejscach do tego przeznaczonych.

2.             Składowanie i magazynowanie towarów  w magazynie ogólnego przeznaczenia  uzależnione jest od formy magazynowania (palety, regały, stojaki itp.).

3.             Towary w magazynie ogólnego przeznaczenia należy składować wg zasad technologicznych i organizacyjnych, wynikających z rodzaju i właściwości przechowywanych materiałów, ich wielkości, rodzaju opakowania i właściwości.  

 

Składowanie i magazynowanie towarów

1.             Pomieszczenia magazynowe powinny spełniać wymagania bezpieczeństwa, stosownie do rodzaju i właściwości składowanych w nich towarów.

2.             W szczególności należy:

a.              Zachować czystość pomieszczeń.

b.             Podłogi, ściany, regały itp. powinny być łatwo zmywalne, odporne na zawilgocenie, nie powodujące zapylenia.

c.              Zapewniać właściwe oświetlenie.

d.             Pomieszczenia składowe powinny być wyposażone w odpowiednią instalację elektryczną i wentylacyjną.

3.             Przyjęcia towarów należy dokonywać na zapleczu magazynowym.

4.             Miejsce przyjmowania towarów i przeprowadzania ich kontroli ilościowej powinno znajdować się w pobliżu drzwi prowadzących z zewnątrz do zaplecza.

5.             W czasie przyjmowania i wydawania towarów, ruch pracowników w pomieszczeniach powinien być ograniczony.

6.             Przy składowaniu towarów należy:

a.              Określić dla każdego rodzaju składowanego towaru nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia regałów.

b.             Zapewnić, aby masa składowanego materiału, łącznie z masą urządzeń przeznaczonych do jego składowania  i transportu nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia podłóg i stropów, na których odbywa się składowanie.

c.              Wywiesić czytelne informacje o dopuszczalnym obciążeniu podłóg i stropów  i urządzeń przeznaczonych do składowania.

7.             Regały powinny mieć odpowiedni wytrzymałą i stabilną konstrukcję oraz zabezpieczania przed ich przewróceniem.

8.             Sposób układania towarów na regałach i ich zdejmowanie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa  pracowników.

9.             Towary należy układać w wyznaczonych miejscach tak, aby jedne i te same towary leżały możliwie stale w jednym miejscu, na jednym regale lub stosie.

10.         Towary łatwo tłukące się, niebezpieczne substancje i preparaty chemiczne oraz towary o największej masie powinny być składowane na najniższych półkach regałów.

11.         Towary, których wymiary, kształty i masa decydują o ich indywidualnym sposobie składowania, powinny być składowane lub układane z uwzględnieniem położenia ich środka ciężkości, tak aby zapobiec ich wywróceniu się lub spadnięciu.

12.         Przy składowaniu towarów w stosach należy zapewnić stateczność stosów poprzez składowanie na wysokość uzależnioną od rodzajów towarów, ich wymiarów , masy, kształtów oraz wytrzymałości opakowań.

13.         Przy składowaniu towarów należy zwrócić na zachowanie bezpiecznych przejść, szerokość ich w magazynach sklepów o powierzchni 15 do 30 m2 nie powinna być mniejsza niż 0,9m, a w magazynach o powierzchni powyżej 30m2 minimum 1,2m.

14.         Przy składowaniu towarów na paletach lub w kontenerach szerokość odstępu między regałami powinna być odpowiednia do stosowanych środków transportowych oraz powinna umożliwiać bezpieczne operowanie tymi środkami i ładunkami.

15.         Jeżeli powierzchnia magazynu, przekracza 100m2 lub są składowane beczki, skrzynie lub towary w opakowaniach powyżej 20kg należy stosować urządzenia dźwigowe.

16.         W sytuacjach w którym magazyn jest w piwnicy wskazane jest używanie podnośników pionowych.

17.         Magazyn i jego zaplecze  powinno być wyposażone w ręczne urządzenia transportowe (wózki transportowe, wózki niskiego podnoszenia), w sprzęt ułatwiający składowanie i zdejmowanie towarów (drabinki zaczepne, rozstawne, schodki dwustopniowe), w narzędzia do otwierania opakowań, w naczynia i pojemniki.

18.         Sprzęt i naczynia używane w pomieszczeniach magazynowych powinny być w dobrym stanie technicznym i czyste.

 

Czynności zabronione

1.             Ręczne przemieszczanie i przewożenie ciężarów o masie przekraczającej  ustalone normy jest niedopuszczalne.

2.             Niedozwolone jest ustawianie w przejściach na traktach komunikacyjnych w magazynach paczek, worków, skrzyń lub innych przedmiotów.

3.             Nie wolno grupować razem towarów, które oddziaływują na siebie w sposób szkodliwy lub wzajemnie tworzą związki szkodliwe.

4.             Nie powinny być usytuowane przy wyjściach ewakuacyjnych stoiska z artykułami łatwo palnymi.

5.             Niedopuszczalne  jest stosowanie różnicy poziomów oraz progów między zapleczem a pozostałymi pomieszczeniami

 

Uwagi końcowe

1.             W magazynie  powinna znajdować się łatwo dostępna i   dobrze wyposażona  apteczka pierwszej pomocy.

2.             Magazyn i jego  zaplecze   powinny być wyposażone w niezbędny sprzęt gaśniczy.

3.             Pomieszczenia magazynu powinny być nie rzadziej niż 6 miesięcy objęte zabiegami dezynsekcji i deratyzacji.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin