Rolada szachownica.doc

(778 KB) Pobierz
Rolada "szachownica"

Rolada "szachownica"

 

 

Składniki na ciasto:

·         6 jaj

·         1 i 1/4 szklanki cukru

·         2 i 1/3 szklanki mąki

·         1/3 szklanki mleka

·         1/3 szklanki oleju

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki kakao


Masa karmelowa:

·         30 dkg cukru

·         0,9 litra mleka

·         6 łyżek mąki ziemniaczanej

·         125 g masła

·         cukier waniliowy


Ponadto:

·         3 płaty wafli prostokątnych

 

 

Podane składniki ciasta podzielić równo na pół (oprócz kakao). Z jednej części przygotujemy ciasto białe a z drugiej kakaowe.
 

Ciasto białe:

 jaja ubić z cukrem, cały czas ubijając dodać olej a następnie mleko. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka) w blaszce o wymiarach 35x20 cm.
 

Ciasto ciemne:
postępować identycznie jak przy cieście jasnym, z tym że do mąki z proszkiem dodać jeszcze kakao. Piec na blaszce o tych samych wymiarach.
Upieczone oba ciasta przekroić wzdłuż na 6 pasów. Ostudzić..

Masa karmelowa:
W garnku karmelizować cukier, należy uważać żeby za mocno nie spalić.. Do powstałego karmelu wlać mleko ( z podanej ilości odjąć jedną szklankę) i cukier waniliowy, mieszać aż się rozpuści cały karmel. Do odlanej szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze rozmieszać. Dodać do mleka karmelowego i gotować jak budyń. Do ciepłego budyniu wmieszać szybko margarynę.

Przygotowanie:
Na blacie kuchennym rozłożyć płaty wafli - ja kładłam na wilgotną ściereczkę bo bałam się, że się nie zrolują( i to był dobry pomysł....). Posmarować każdy ciepłą masą karmelową ( zostawiając oczywiście masy na przełożenie pasów ciasta). Na każdy arkusz wafla położyć paski ciasta wzdłuż, jeden jasny, jeden ciemny połączone kremem. Górę pasów również posmarować masą i położyć na nich kolejne 2 sklejone masą pasy ciasta (na jasnym ciemny, na ciemnym jasny). Teraz wystarczy tylko zwinąć arkusz wafla wokół ciasta i otrzymamy roladę. Powstałe 3 rolady trzymamy owinięte folią w lodówce.

Smacznego:)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin