Sezamowiec(1).doc

(187 KB) Pobierz
Sezamowiec

Sezamowiec

Składniki :

ciasto :

·         2,5 szklanki mąki

·         20 dag margaryny

·         3/4 szklanki cukru

·         5 żółtek

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 opakowania cukru waniliowego

Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 2 części . Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach ( ja piekę w blaszkach o wymiarach 30 x 25 cm ) . Proponuję wyłożyć blachę papierem do pieczenia - ułatwi to później wyjmowanie ciasta .

placek numer 1 :

·         5 dag masła

·         2 łyżki miodu

·         1 łyżka cukru pudru

·         20 dag ziarenek sezamu

Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem , następnie wsypać sezam , wymieszać . Lekko obsmażyć [trzeba mieszać , bo ma skłonności do przypalania ] i wyłożyć na surowe ciasto .

placek numer 2 :

·         kwaśny dżem lub powidła śliwkowe

·         5 białek

·         1 szklanka cukru

·         10 dag wiórków kokosowych


Placek posmarować dżemem . Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier i dalej ubijać . Na koniec dodać wiórki kokosowe , wymieszać . Masę wyłożyć na drugi placek .

Oba placki upiec w temperaturze 180-190ºC przez 30-40 minut [ lub na termoobiegu przez 20-25 minut ] .

Masa chałwowa :

·         20 dag chałwy waniliowej

·         20 dag margaryny

Na patelni rozgrzać margarynę , dorzucić do niej pokruszoną chałwę , podgrzewać mieszając aż się połączą w jednolitą masę . Lekko przestudzić .

Po upieczeniu i ostudzeniu placków posmarować lekko ostudzoną masą placek z sezamem i przykryć plackiem z pianą . Masa nie może być zbytnio ostudzona , bo placki będą się rozdzielały .

 

                

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin