Łączony sernik SPÓD HERBATNIKOWY: 2 paczki herbatników,150 g masła,3 płaskie żył. cukru.WARSTWA PIECZONA SERNIKA:1 kg sera białego - dwukrotnie mielonego ,100 g masła miękkiego,7 żółtek,10 łyd cukru, cukier waniliowy - podwójna porcja,budyń śmietankowy,1 żył. mąki ziemniaczanej,200 ml. śmietanki kremówki,1 łyżeczka soku z cytryny,4 łyżeczki cukru,7 białek, szczypta soli,WARSTWA SERNICZKA NA ZIMNO:3 serki homogenizowane - smak dowolny,3 jajka,3-4 żył. cukru,3/4 szkl. wody,8 łyżeczek żelatyny,WIERZCH:galaretka - smak dowolny, ewentualnie jakieś owoce do zalania galaretką....Na kruchy spód:Kruszymy herbatniki - niekoniecznie drobno ....( jest bardziej chrupiący spód)Zagniatamy z masłem i cukrem - wylepiamy spód formy. Wstawiamy do lodówki.Na warstwę pieczoną sernika:Mielony serek miksujemy z masłem. Ucieramy na puch-żółtka z cukrem i cukrem waniliowym .Miksujemy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli-pod koniec ubijania dodając cukier.Ubić śmietankę z cukrem i sokiem z cytryny .Dodać śmietankę i pianę do masy serowej.Delikatnie wymieszać.Wyłożyć masę na spód herbatnikowy. Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 -1.30 h.Sernik dobrze wystudzić.Na warstwę sterniczka na zimno:Zmiksować żółtka z cukrem.Zmieszać z serkami.Rozpuścić żelatynę w wodzie-dodać powoli do serka-cały czas miksując.Na końcu lekko wmieszać ubitą pianę z białek.Wyłożyć na warstwę pieczoną sernika.Wstawić do lodówki-aż zastygnie.Całość polać gęstniejącą galaretką.
Ewcia52