Piwa świata na polskich półkach - Stout.pdf

(269 KB) Pobierz
Piwa świata na polskich półkach - Stout
PIWO
Piwa świata na polskich półkach
Stout
Gdybyśmy pokusili się o przygotowanie
rankingu najtrudniejszych smakowo piw, to
z całą pewnością jedną z czołowych pozycji
zająłby irlandzki gatunek piwa o nazwie
stout. Stout po angielsku znaczy tęgi i cho-
ciaż piwo to wcale nie jest mocne, to nazwa
gatunku bynajmniej nie jest chybiona. Piwo
to bowiem cechuje naprawdę tęgi aromat,
który sprawia, że nie każdy jest jego fanem.
Jednak jednocześnie złożoność i moc tego
aromatu podbija piwne rynki na całym
świecie, zdobywając uznanie prawdziwych
piwoszy poszukujących prawdziwych, gorz-
kich piw. A goryczka to jedna z najbardziej
zauważalnych cech tego piwa. Pochodzi
z chmielu i palonego słodu, co sprawia, że
jest wielowymiarowa i długo ewoluuje na
języku i podniebieniu. Idealnie współgra
z zestawem kawowych i czekoladowych aro-
matów, które przyczyniły się do określania
tego lekkiego w gruncie rzeczy piwa przy-
miotnikiem „tęgi”.
więc od klasyki, mamy wspomnianego już
dry stouta, którego możemy nabyć już za
4 zł. Jeżeli jednak nadarzy się okazja, to zde-
cydowanie warto zamówić dwukrotnie
droższą wersję beczkową, świeżość aromatu
i miękkość smaku powodowana „wypycha-
niem” piwa mieszaniną dwutlenku węgla
i azotu pozostawia niezapomniane wraże-
nia. Mamy tu mieszaninę zapachów kawo-
wych, słodowych i palonych, współgrają-
cych z chmielową goryczką. Kolejne wersje
dostępne na polskim rynku wymagają już
niestety wizyt u choćby średnio zaawanso-
wanych dystrybutorów. Z dry stoutów
mamy tu przede wszystkim takie marki, jak
Beamish czy Murphy’s. Piwa o typowym
dla gatunku płaskim smaku i bogatym orze-
chowo-kawowym aromacie. Idąc dalej, na-
potykamy piwo należące do ciekawej od-
miany oyster stout – stout ostrygowy. Jest to
piwo, którego aromat według producenta
idealnie współgra z owocami morza. Najpo-
pularniejszy w Polsce jest oyster stout pro-
dukowany przez słynny browar Young’s.
Piwo to jednak z punktu widzenia technolo-
gii nie ma nic wspólnego z ostrygami. Na
Wyspach Brytyjskich można jednak zna-
leźć piwa produkowane z użyciem ostryg
jako surowca. Dla miłośników piwa nie do-
ceniających smaku morskich organizmów
ten sam browar produkuje owsianą wersję
stouta (oatmeal stout) także dostępnego na
polskim rynku. Piwo to posiada niezwykłą
wręcz gładkość smaku i oleistą konsysten-
cję wywołaną dzięki dodatkowi płatków
owsianych. Tym, którym wciąż mało aroma-
tów, polecić można gatunek chocolate stout
produkowany z kilku odmian gorzkiej cze-
kolady. Pijąc to piwo, nie można mieć wąt-
pliwości co do genezy jego pochodzenia.
Drugi nurt gatunku stout to odmiana
sweet stout. Piwa te nie są słodkie, jednak
niższa zawartość goryczki i karmelowy aro-
mat sprawiają, że piwo to jest w odbiorze
dużo bardziej gładkie i delikatne niż odmia-
na wytrawna. Niestety, w Polskich sklepach
należą do rzadkości.
nym świecie. Fenomen pienistości stoutów
ma w większości przypadków swoje podło-
że w dodatku azotu, który jest gazem bar-
dzo wzmagającym pienistość i jednocze-
śnie zaokrąglającym smak piwa. Jest to
możliwe tylko w przypadku gatunku stout,
którego istotą jest tęgość aromatu. Lekkie
jasne piwa gazowane dodatkiem azotu tracą
całą osobowość, smakują płasko i bez wyra-
zu. Piana stoutów bezpośrednio po nalaniu
osiąga wysokość nawet kilkunastu centyme-
trów i opadając powoli, tworzy obraz przy-
pominający przesypujące się ziarna drobne-
go piasku. Warto przyjrzeć się temu zjawisku
zanim zanurzymy usta w kremowej pianie.
Unikalne kompozycje kulinarne
W kwestii połączeń kulinarnych stout
również przejawia cechy nietypowe. Jest to
bowiem piwo, które pasuje do większości
dań z owoców morza. Dopóki się nie spró-
buje, ciężko w to uwierzyć. Działa tu zasada
kontrastu. Lekko mdły i trochę nijaki smak
małży, kalmarów czy krewetek jest dosko-
nale uzupełniany ciężkimi cechami stouta,
jak zapach palony, kawowy czy palono-
-chmielowa goryczka. Przemywane kubki
smakowe nie zaklejają się, dzięki czemu
unika się rybiego posmaku, często towarzy-
szącego rybom i owocom morza. Tym, któ-
rym kontrastowanie jest nie w smak, polecić
można zasadę synergii i łączenie stoutów
np. z ciemnym chlebem lub mocno przypie-
czonymi tostami. Tu odkryć możemy pale-
tę palonych kompozycji z nutami tostów,
słodu, ziaren zbóż czy karmelu.
Klasyka gatunku
W świadomości polskich konsumentów
piwa nazwa stout jest najczęściej tożsama
z powszechnie znaną i cenioną marką piwa
Guinness. Piwo to można znaleźć na pół-
kach większości supermarketów. Co więcej,
jego cena jest relatywnie niska, toteż marka
ta bez wątpienia przyczynia się do promo-
wania stoutów w piwnym świecie. Warto
jednak wspomnieć, że ten stout występuje
w sklepach w dwóch odmianach. Pierwsza
to klasyczny dry stout (stout wytrawny),
druga zaś to odmiana foreign extra stout
o podwyższonej zawartości alkoholu (7%).
Piwo to odległe jest od klasyków stylu i zde-
cydowanie nie należy traktować go jako iko-
ny gatunku. Wpisuje się natomiast nieźle
w opis stylu imperial stout, który słynie
z silnej goryczki, kwaśnego smaku i alkoho-
lowej cierpkości. Zdecydowanie nie jest to
piwo dla początkujących.
Zasada nie mieszania
W przypadku stoutów obowiązuje zasada
nie mieszania. Piwa te poprzez swój wytraw-
ny charakter i bogaty aromat ciężko kompo-
nują się z innymi gatunkami. Język przyzwy-
czajony do gorzko-palonych smaków źle
znosi nagłe zmiany, toteż najlepszym prze-
rywnikiem pomiędzy dwoma stoutami jest
trzeci stout. Nie jest to jednak propozycja dla
wielbicieli smaków lekkich, łatwych i przy-
jemnych, do stouta trzeba po prostu dojrzeć.
Piwo o wielu twarzach
Stout to gatunek, który występuje w wie-
lu odmianach o bardzo różnorodnym skła-
dzie surowcowym, toteż kupując lub zama-
wiając to piwo, warto mieć świadomość,
czym będziemy się delektować. Zaczynając
Najpiękniejsza piana świata
Stout jest z całą pewnością właścicielem
najpiękniejszej piwnej piany w całym piw-
Maciej Chołdrych
www.piwoznawcy.pl
L
marzec 2009 RYNKI ALKOHOLOWE
737749223.001.png 737749223.002.png 737749223.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin