Zrazy drobiowe.docx

(12 KB) Pobierz

Zrazy drobiowe

·         piersi z kurczaka, 4 sztuki

·         papryka czerwona, 1 sztuka

·         papryka żółta, 1 sztuka

·         pieczarki- duże, 4 sztuki

·         cebula - średnia, 1 sztuka

·         czosnek, 2 ząbki

·         natka pietruszki, 2 łyżki

·         pieprz, do smaku

·         sól, do smaku

·         olej, 1/2 szklanki

·         masło, 1/2 kostki

1. Rozbić piersi z kurczaka na jednakowa grubość-(około 0,5 cm).Lekko posolić i popieprzyć z obu stron.

2. Obrać pieczarki ze skórki i wydrążyć nóżki, oczyścić papryki z pestek i ze środka oraz umyć, obrać cebulę i czosnek.

3. Pokroić paprykę w duże kostki i pokroić je w średniej grubości paseczki. Pokroić pieczarki w paski. Cebule przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek pokroić w cienkie paseczki.

4. Na rozbitych piersiach na ich środku układamy paseczki papryki, paseczki pieczarek, paseczki cebuli i paseczki czosnku i dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki (ilość według uznania i to też zależy od wielkości rozbitej piersi) na koniec warzywa posypać ziarenkami smaku.

5. Następnie zwijamy piersi w rulonik i spinamy wykałaczkami, tak aby nic ze środka nie wypadło podczas smażenia. Posypujemy odrobina ziarenek smaku i pieprzem.

6. Na patelnie wlewamy 1/2 szklanki oleju i dodajemy 1/2 kostki masła i roztapiamy. Gdy tłuszcz jest juz gorący kładziemy gotowe juz roladki końcem zwiniętej strony po to aby podczas smażenia nie rozpadły się. Obsmażamy je około 15 minut z obu stron na wolnym ogniu pod przykryciem.

7. Gdy juz ładnie sie zarumieniły przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni i wkładamy je do piekarnika na około 20 minut o temp.180°

8. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z frytkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin