Zrazy drobiowe
· piersi z kurczaka, 4 sztuki
· papryka czerwona, 1 sztuka
· papryka żółta, 1 sztuka
· pieczarki- duże, 4 sztuki
· cebula - średnia, 1 sztuka
· czosnek, 2 ząbki
· natka pietruszki, 2 łyżki
· pieprz, do smaku
· sól, do smaku
· olej, 1/2 szklanki
· masło, 1/2 kostki
1. Rozbić piersi z kurczaka na jednakowa grubość-(około 0,5 cm).Lekko posolić i popieprzyć z obu stron.
2. Obrać pieczarki ze skórki i wydrążyć nóżki, oczyścić papryki z pestek i ze środka oraz umyć, obrać cebulę i czosnek.
3. Pokroić paprykę w duże kostki i pokroić je w średniej grubości paseczki. Pokroić pieczarki w paski. Cebule przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek pokroić w cienkie paseczki.
4. Na rozbitych piersiach na ich środku układamy paseczki papryki, paseczki pieczarek, paseczki cebuli i paseczki czosnku i dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki (ilość według uznania i to też zależy od wielkości rozbitej piersi) na koniec warzywa posypać ziarenkami smaku.
5. Następnie zwijamy piersi w rulonik i spinamy wykałaczkami, tak aby nic ze środka nie wypadło podczas smażenia. Posypujemy odrobina ziarenek smaku i pieprzem.
6. Na patelnie wlewamy 1/2 szklanki oleju i dodajemy 1/2 kostki masła i roztapiamy. Gdy tłuszcz jest juz gorący kładziemy gotowe juz roladki końcem zwiniętej strony po to aby podczas smażenia nie rozpadły się. Obsmażamy je około 15 minut z obu stron na wolnym ogniu pod przykryciem.
7. Gdy juz ładnie sie zarumieniły przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni i wkładamy je do piekarnika na około 20 minut o temp.180°
8. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z frytkami.
Demoni