Pulpeciki z fasolą
mielone mięso wieprzowe, 40 dagpomidory krojone, 1 puszkabiała fasola, 1 puszkabulion warzywny, 0,5 szklankikasza manna, 1 czubata łyżkajajko, 1 sztukatarty żółty ser, 1 łyżkaoliwa, 2 łyżkiczosnek (posiekany), 2 ząbkisuszone oregano, 0,5 łyżeczkisól, pieprz, do smaku
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Mielone mięso wieprzowe mieszamy z jajkiem, kaszą manną i tartym żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki.2. W dużym, płaskim garnku grzejemy oliwę, na której podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy krojone pomidory z zalewą oraz bulion warzywny. Razem dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Kolejno wkładamy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut od chwili zagotowania.3. Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy białą fasolę i gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu i oregano.4. Ja dodatkowo zagęściłam sos łyżką śmietany, bo wydawał mi się zbyt rzadki:)5. Pulpeciki można podawać z kajzerką lub bagietką doskonale smakują też podane z ziemniakami lub ryżem
Demoni