Pulpeciki z fasolą.docx

(38 KB) Pobierz

Pulpeciki z fasolą

Pulpeciki z fasolą

mielone mięso wieprzowe, 40 dag
pomidory krojone, 1 puszka
biała fasola, 1 puszka
bulion warzywny, 0,5 szklanki
kasza manna, 1 czubata łyżka
jajko, 1 sztuka
tarty żółty ser, 1 łyżka
oliwa, 2 łyżki
czosnek (posiekany), 2 ząbki
suszone oregano, 0,5 łyżeczki
sól, pieprz, do smaku

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Mielone mięso wieprzowe mieszamy z jajkiem, kaszą manną i tartym żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki.

2. W dużym, płaskim garnku grzejemy oliwę, na której podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy krojone pomidory z zalewą oraz bulion warzywny. Razem dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Kolejno wkładamy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut od chwili zagotowania.

3. Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy białą fasolę i gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu i oregano.

4. Ja dodatkowo zagęściłam sos łyżką śmietany, bo wydawał mi się zbyt rzadki:)

5. Pulpeciki można podawać z kajzerką lub bagietką doskonale smakują też podane z ziemniakami lub ryżem

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin