Polędwiczka wieprzowa.docx

(61 KB) Pobierz

Polędwiczka wieprzowa

C:\Users\Przemek\Desktop\4c58625d34fff_440.jpg

Składniki

dla 2-4 osób

·         1 polędwiczka wieprzowa (ok.30 dag),

·         sól, pieprz grubo mielony, 1 łyżeczka gorczycy białej,,

·         ok. 2 łyżki musztardy,

·         2 łyżki sosu sojowego,,

·         2 łyżki oliwy lub oleju,

·         1 łyżeczka soku z cytryny,

·         1 łyżeczka majeranku,

1. Dnia poprzedniego mięso zamarynować w oliwie, sosie sojowym i soku z cytryny.

2. Dnia właściwego dla konsumpcji dania: mięso osuszyć z marynaty, posolić, pędzelkiem pokryć musztardą ze wszystkich stron i obtoczyć dokładnie w mieszance pieprzu, gorczycy i majeranku.

3. Piec w temp.180 st. ok. 40 min. Po wyjęciu z pieca odstawić przed krojeniem na kilka minut.

Schab pieczony z jajkiem

C:\Users\Przemek\Desktop\4c6bf8da061e2_440.jpg

·         ok. 1,5 kg schabu bez kości,

·         5 jajek ugotowanych na twardo,

·         5 ząbków czosnku,

·         jarzynka, sól,

·         1,5 kostki smalcu - około, zależy od wielkości schabu,

·         nitka do owiązania,

1. Kupując schab wybieramy możliwie "najgrubszy". Rozcinamy go z jednej strony dość głęboko, tak aby można było ciasno włożyć jajka, a wcześniej smarujemy w środku rozgniecionymi 2 ząbkami czosnku.

 

2. Obwiązujemy lub zszywamy ciasno nitką. Nacieramy solą, jarzynką i rozgniecionym czosnkiem. Można zostawić na noc w lodówce lub piec od razu. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy grubo smalcem. Wkładamy mięso, pieczemy ok. 1,5 h w 180 st, co jakiś czas obracając i polewając go wytapiającym się smalcem. Skórka powinna być ciemna i wyraźnie przypieczona. Najlepiej jest piec taki schab w garnku żeliwnym na kuchni węglowej, to są warunki najbardziej komfortowe, ale niestety jak dla mnie już niedostępne :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin