Polędwiczka wieprzowa
Składniki
dla 2-4 osób
· 1 polędwiczka wieprzowa (ok.30 dag),
· sól, pieprz grubo mielony, 1 łyżeczka gorczycy białej,,
· ok. 2 łyżki musztardy,
· 2 łyżki sosu sojowego,,
· 2 łyżki oliwy lub oleju,
· 1 łyżeczka soku z cytryny,
· 1 łyżeczka majeranku,
1. Dnia poprzedniego mięso zamarynować w oliwie, sosie sojowym i soku z cytryny.
2. Dnia właściwego dla konsumpcji dania: mięso osuszyć z marynaty, posolić, pędzelkiem pokryć musztardą ze wszystkich stron i obtoczyć dokładnie w mieszance pieprzu, gorczycy i majeranku.
3. Piec w temp.180 st. ok. 40 min. Po wyjęciu z pieca odstawić przed krojeniem na kilka minut.
Schab pieczony z jajkiem
· ok. 1,5 kg schabu bez kości,
· 5 jajek ugotowanych na twardo,
· 5 ząbków czosnku,
· jarzynka, sól,
· 1,5 kostki smalcu - około, zależy od wielkości schabu,
· nitka do owiązania,
1. Kupując schab wybieramy możliwie "najgrubszy". Rozcinamy go z jednej strony dość głęboko, tak aby można było ciasno włożyć jajka, a wcześniej smarujemy w środku rozgniecionymi 2 ząbkami czosnku.
2. Obwiązujemy lub zszywamy ciasno nitką. Nacieramy solą, jarzynką i rozgniecionym czosnkiem. Można zostawić na noc w lodówce lub piec od razu. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy grubo smalcem. Wkładamy mięso, pieczemy ok. 1,5 h w 180 st, co jakiś czas obracając i polewając go wytapiającym się smalcem. Skórka powinna być ciemna i wyraźnie przypieczona. Najlepiej jest piec taki schab w garnku żeliwnym na kuchni węglowej, to są warunki najbardziej komfortowe, ale niestety jak dla mnie już niedostępne :)
Demoni