Kurczak po grecku w cytrynach
Składniki na 4 porcje:
- 500 g szalotek,- 2 cytryny,- 2 limonki,- 200 g cukru,- 125 ml octu,- 1 kurczak,- 3 łyżki oleju,- sól, pieprz,- 2 cukinie (po ok. 200 g),- 200 ml białego wytrawnego wina,- 4-5 listków laurowych,- słoik czarnych oliwek
Przygotowanie:
Szalotki obrać. Cytryny, limonki wymyć, pokroić w cząstki. Cukier rozpuścić na średnim ogniu, cały czas mieszając, dolać 200 ml wody i ocet. Dodać szalotki, cytryny i limonki i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut.Kurczaka wymyć, podzielić na 8 części, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju, doprawić solą i pieprzem. Umieścić w brytfannie, dodać pokrojone cukinie, wlać wino, zalać przygotowaną zalewą i dodać listki laurowe. Pod przykryciem piec ok 30 minut w temp. 200 st. C., pod koniec dodać czarne oliwki i jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.Czas przygotowania: 60 minutJedna porcja zawiera: 3440 kJ/822 kcal
Demoni