Kurczak po grecku w cytrynach.docx

(118 KB) Pobierz

Kurczak po grecku w cytrynach

    /Smacznego

   

 

Składniki na 4 porcje:

- 500 g szalotek,
- 2 cytryny,
- 2 limonki,
- 200 g cukru,
- 125 ml octu,
- 1 kurczak,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 2 cukinie (po ok. 200 g),
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 4-5 listków laurowych,
- słoik czarnych oliwek

Przygotowanie:

Szalotki obrać. Cytryny, limonki wymyć, pokroić w cząstki. Cukier rozpuścić na średnim ogniu, cały czas mieszając, dolać 200 ml wody i ocet. Dodać szalotki, cytryny i limonki i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Kurczaka wymyć, podzielić na 8 części, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju, doprawić solą i pieprzem. Umieścić w brytfannie, dodać pokrojone cukinie, wlać wino, zalać przygotowaną zalewą i dodać listki laurowe. Pod przykryciem piec ok 30 minut w temp. 200 st. C., pod koniec dodać czarne oliwki i jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3440 kJ/822 kcal

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin