Bhp_W magazynie ogólnym.doc

(45 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

1

 

INSTRUKCJA BHP

SKŁADOWANIE I MAGAZYNOWANIE TOWARÓW W MAGAZYNIE OGÓLNEGO PRZEZNACZENIA

 

 

Uwagi ogólne

1.             Towary w magazynie ogólnego przeznaczenia  powinny być magazynowane  w pomieszczeniach i miejscach do tego przeznaczonych.

2.             Składowanie i magazynowanie towarów  w magazynie ogólnego przeznaczenia  uzależnione jest od formy magazynowania (palety, regały, stojaki itp.).

3.             Towary w magazynie ogólnego przeznaczenia należy składować wg zasad technologicznych i organizacyjnych, wynikających z rodzaju i właściwości przechowywanych materiałów, ich wielkości, rodzaju opakowania i właściwości.  

 

Składowanie i magazynowanie towarów

1.             Pomieszczenia magazynowe powinny spełniać wymagania bezpieczeństwa, stosownie do rodzaju i właściwości składowanych w nich towarów.

2.             W szczególności należy:

a.              Zachować czystość pomieszczeń.

b.             Podłogi, ściany, regały itp. powinny być łatwo zmywalne, odporne na zawilgocenie, nie powodujące zapylenia.

c.              Zapewniać właściwe oświetlenie.

d.             Pomieszczenia składowe powinny być wyposażone w odpowiednią instalację elektryczną i wentylacyjną.

3.             Przyjęcia towarów należy dokonywać na zapleczu magazynowym.

4.             Miejsce przyjmowania towarów i przeprowadzania ich kontroli ilościowej powinno znajdować się w pobliżu drzwi prowadzących z zewnątrz do zaplecza.

5.             W czasie przyjmowania i wydawania towarów, ruch pracowników w pomieszczeniach powinien być ograniczony.

6.             Przy składowaniu towarów należy:

a.              Określić dla każdego rodzaju składowanego towaru nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia regałów.

b.             Zapewnić, aby masa składowanego materiału, łącznie z masą urządzeń przeznaczonych do jego składowania  i transportu nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia podłóg i stropów, na których odbywa się składowanie.

c.              Wywiesić czytelne informacje o dopuszczalnym obciążeniu podłóg i stropów  i urządzeń przeznaczonych do składowania.

7.             Regały powinny mieć odpowiedni wytrzymałą i stabilną konstrukcję oraz zabezpieczania przed ich przewróceniem.

8.             Sposób układania towarów na regałach i ich zdejmowanie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa  pracowników.

9.             Towary należy układać w wyznaczonych miejscach tak, aby jedne i te same towary leżały możliwie stale w jednym miejscu, na jednym regale lub stosie.

10.         Towary łatwo tłukące się, niebezpieczne substancje i preparaty chemiczne oraz towary o największej masie powinny być składowane na najniższych półkach regałów.

11.         Towary, których wymiary, kształty i masa decydują o ich indywidualnym sposobie składowania, powinny być składowane lub układane z uwzględnieniem położenia ich środka ciężkości, tak aby zapobiec ich wywróceniu się lub spadnięciu.

12.         Przy składowaniu towarów w stosach należy zapewnić stateczność stosów poprzez składowanie na wysokość uzależnioną od rodzajów towarów, ich wymiarów, masy, kształtów oraz wytrzymałości opakowań.

13.         Przy składowaniu towarów należy zwrócić na zachowanie bezpiecznych przejść, szerokość ich w magazynach sklepów o powierzchni 15 do 30m2 nie powinna być mniejsza niż 0,9m, a w magazynach o powierzchni powyżej 30m2 minimum 1,2m.

14.         Przy składowaniu towarów na paletach lub w kontenerach szerokość odstępu między regałami powinna być odpowiednia do stosowanych środków transportowych oraz powinna umożliwiać bezpieczne operowanie tymi środkami i ładunkami.

15.         Jeżeli powierzchnia magazynu, przekracza 100m2 lub są składowane beczki, skrzynie lub towary w opakowaniach powyżej 20kg należy stosować urządzenia dźwigowe.

16.         W sytuacjach w którym magazyn jest w piwnicy wskazane jest używanie podnośników pionowych.

17.         Magazyn i jego zaplecze  powinno być wyposażone w ręczne urządzenia transportowe (wózki transportowe, wózki niskiego podnoszenia), w sprzęt ułatwiający składowanie i zdejmowanie towarów (drabinki zaczepne, rozstawne, schodki dwustopniowe), w narzędzia do otwierania opakowań, w naczynia i pojemniki.

18.         Sprzęt i naczynia używane w pomieszczeniach magazynowych powinny być w dobrym stanie technicznym i czyste.

 

Czynności zabronione

1.             Ręczne przemieszczanie i przewożenie ciężarów o masie przekraczającej  ustalone normy jest niedopuszczalne.

2.             Niedozwolone jest ustawianie w przejściach na traktach komunikacyjnych w magazynach paczek, worków, skrzyń lub innych przedmiotów.

3.             Nie wolno grupować razem towarów, które oddziaływują na siebie w sposób szkodliwy lub wzajemnie tworzą związki szkodliwe.

4.             Nie powinny być usytuowane przy wyjściach ewakuacyjnych stoiska z artykułami łatwo palnymi.

5.             Niedopuszczalne  jest stosowanie różnicy poziomów oraz progów między zapleczem a pozostałymi pomieszczeniami

Uwagi końcowe

1.             W magazynie  powinna znajdować się łatwo dostępna i   dobrze wyposażona  apteczka pierwszej pomocy.

2.             Magazyn i jego  zaplecze   powinny być wyposażone w niezbędny sprzęt gaśniczy.

3.             Pomieszczenia magazynu powinny być nie rzadziej niż 6 miesięcy objęte zabiegami dezynsekcji i deratyzacji.

 

Specjalista ds. BHP

.............................

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin